Unul din factorii importanţi pentru dezvoltarea viţei de vie este temperatura. Viţa de vie este o plantă termofilă cu o perioadă de vegetaţie de lungă durată, însă la temperatura de +8 grade Celsius.
Cele mai bogate recolte de struguri sunt obţinute în anii cu vară fierbinte şi iarnă relativ caldă.
Rezistenţa temperaturile joase sau la iernat este un factor determinant în alegerea soiului de struguri pentru masă şi în corectitudinea determinării sarcinii de rod.
Mai jos este redată influenţa temperaturilor negative ale anului 2023 asupra iernării soiurilor de struguri pentru masă, au fost înregistrate câteva zile cu temperaturi joase: -12,4; -17,1 şi -14,2 grade Celsius respectiv pe 20.12.22; 10.02.23 şi 11.02.23.
Rezistenţa soiurilor de masă la condiţiile climaterice din timpul iernii. SRL „Terra-Vitis”, 2023:
Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative, care au o importanţă majoră pentru viţa de vie şi care trebuie de luat în calcul în decizia de cultivare a viţei de vie:
- temperaturile minime absolute anuale ale temperaturii aerului şi solului;
- datele înregistrării îngheţurilor de primăvară şi toamnă;
- durata perioadei fără ger;
Vorbind despre influenţa temperaturilor scăzute asupra plantei, putem evidenţia:
- rezistenţa la ger (minime absolute);
- rezistenţa la iernare – la toţi factorii iernii.
Celulele lăstarilor bine maturaţi posedă o capacitate mai mare de reţinere a apei faţă de cele slabe sau nematurate. Deci, cu cât lăstarii sunt mai bine maturaţi, cu atât ei sunt mai rezistenţi la ger.
Sarcina cu ochi lăsată după tăierea în uscat, sarcina definitivă cu lăstari şi struguri, sistemul de fertilizare, sistemul de protecţie, irigarea sunt unii din factori ce pot influenţa gradul de maturare a lăstarilor, ulterior rezistenţa lor la iernare.
Totuşi, rezistenţa la iernare este o proprietate specifică fiecărui soi. Amintim că, în funcție de gradul de rezistenţă la ger, în contextul condiţiilor climaterice ale Moldovei, soiurile de viţă de vie au fost divizate în 5 grupe:
- rezistente la ger, rezistă – 25…-30 grade C, pierirea ochilor constituie 50%;
- relativ rezistente la ger, rezistă – 23…-24 grade C;
- cu rezistenţă mijlocie la ger, rezistă – 21…-22 grade C;
- cu rezistenţă slabă la ger, rezistă – 19…-20 grade C;
- nerezistente la ger, rezistă – 17…-18 grade C.
Observaţiile efectuate pe parcursul anului 2021 în gospodăria SRL „Terra-Vitis”, sudul Moldovei, confirmă unele legităţi de bază – rezistenţa la iernare depinde de soi, sistemul de cultivare, condiţii de cultivare şi alţi factori importanţi, precum grosimea coardei şi originea ei.
Citește mai multe despre Greutatea strugurilor în funcție de originea lor pe coardă.
La moment, viţa de vie ca cultură, are un început bun atât din punct de vedere a depunerii recoltei, cât şi a păstrării ochilor viabili după iernare, ceea ce ne dă o speranţă la recoltă stabilă şi calitativă pentru anul curent.
Aşadar, prima etapă – tăierea în uscat, legarea în uscat s-a finalizat iar o altă etapă importantă este normarea definitivă a încărcăturii cu rod, a strugurilor, dar și urmează multe operaţii suplimentare de sporire a calităţii strugurilor despre care vom discuta în articolele ulterioare.
V-ar putea fi util și articolul Fertilitatea embrionară – factor important pentru prognozarea şi planificarea recoltei viţei de vie.