4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGreutatea strugurilor în funcție de originea lor pe coardă

Greutatea strugurilor în funcție de originea lor pe coardă

Greutatea medie a strugurilor este un indicator relativ stabil al caracteristicii soiului, însă el poate varia în funcţie de factorii climaterici şi de tehnologia de cultivare aplicată.

Sporirea greutăţii medii a strugurilor se realizează prin intermediul diferitor operaţii: folosirea polenizării artificiale, inciziei inelare, irigare, fertilizarea suplimentară, utilizarea substanţelor fiziologic active etc.

Detalii despre Inelarea la vița de vie: importanță, cum se realizează corect.

‹ adv ›

De ce mai depinde greutatea medie a strugurilor?

Mulţi autori (Perstniov, N, Stoev K., Winkler A. J.) au afirmat că greutatea medie a strugurilor este un indicator specific soiului, însă nu este unul stabil, ci se modifică pe lungimea coardei de rod.

Aşadar, la majoritatea soiurilor de viţă de vie se evidenţiază o legitate accentuată: cu cât ne îndepărtăm de la baza coardei de rod, cu atât creşte coeficientul de fertilitate şi greutatea medie a strugurilor.

Mai jos este redată confirmarea practică a acestei legităţi, în condiţiile climaterice ale anului 2021, confirmată şi în anul 2022. Experienţele au fost efectuate în gospodăria SRL „Terra-Vitis”, sudul Moldovei, în plantaţia irigată, cultivată după sistemul Gable. La baza studiului a fost soiul de masă Moldova.

Greutatea medie a strugurelui la soiul Moldova în funcție de originea lui de pe coarda de rod. SRL „Terra-Vitis”, 2021-2022:

Află aici și despre Creşterea în dinamică a bobiţelor strugurilor – ce răspunsuri ne poate da.

Din Tabel şi imagini observăm că greutatea medie a strugurilor se majorează pe lungimea coardei de la bază spre vârf. În anul 2021, comparativ cu greutatea strugurelui provenit din ochiul 1, greutatea medie a strugurelui se dublează la nivelul ochiului 4 (+248,2 g), se triplează la nivelul ochiului 7 (+506,5 g) şi atinge greutatea maximală la nivelul ochiului 10.

Aceeaşi legitate se menţine şi anul climateric 2022, doar că greutatea strugurilor proveniţi din ochiul 1 este mai mare ca cel din 2021 (+56,4 %), de aceea diferenţa pe lungimea coardei este mai mică comparativ cu anul 2021.

V-ar putea plăcea și Tăierile în uscat la vița de vie – problemele soluţionate. Lungimea de tăiere a coardei.

Capacitatea (Stoev K.) indicatorilor viţei de vie – a coeficientului de fertilitate şi a greutăţii medii a strugurilor de a se majora de la bază spre vârful coardei – este una biologică, condiţionată genetic şi este o consecinţă a procesului de evoluţie a viţei de vie ca specie.

Ulterior, este important cum vom utiliza practic aceste legităţi biologice importante ale viţei de vie.

Citește și despre Sarcina sau încărcătura optimă a butucului. Cum o determinăm.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative,...
‹ adv ›

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...

SCDVV Iaşi: Starea de sănătate a viței de vie; situația privind regimul termic şi umiditatea accesibilă pe anul 2024

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole