14.8 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGreutatea strugurilor în funcție de originea lor pe coardă

Greutatea strugurilor în funcție de originea lor pe coardă

Greutatea medie a strugurilor este un indicator relativ stabil al caracteristicii soiului, însă el poate varia în funcţie de factorii climaterici şi de tehnologia de cultivare aplicată.

Sporirea greutăţii medii a strugurilor se realizează prin intermediul diferitor operaţii: folosirea polenizării artificiale, inciziei inelare, irigare, fertilizarea suplimentară, utilizarea substanţelor fiziologic active etc.

Detalii despre Inelarea la vița de vie: importanță, cum se realizează corect.

De ce mai depinde greutatea medie a strugurilor?

Mulţi autori (Perstniov, N, Stoev K., Winkler A. J.) au afirmat că greutatea medie a strugurilor este un indicator specific soiului, însă nu este unul stabil, ci se modifică pe lungimea coardei de rod.

Aşadar, la majoritatea soiurilor de viţă de vie se evidenţiază o legitate accentuată: cu cât ne îndepărtăm de la baza coardei de rod, cu atât creşte coeficientul de fertilitate şi greutatea medie a strugurilor.

Mai jos este redată confirmarea practică a acestei legităţi, în condiţiile climaterice ale anului 2021, confirmată şi în anul 2022. Experienţele au fost efectuate în gospodăria SRL „Terra-Vitis”, sudul Moldovei, în plantaţia irigată, cultivată după sistemul Gable. La baza studiului a fost soiul de masă Moldova.

Greutatea medie a strugurelui la soiul Moldova în funcție de originea lui de pe coarda de rod. SRL „Terra-Vitis”, 2021-2022:

Află aici și despre Creşterea în dinamică a bobiţelor strugurilor – ce răspunsuri ne poate da.

Din Tabel şi imagini observăm că greutatea medie a strugurilor se majorează pe lungimea coardei de la bază spre vârf. În anul 2021, comparativ cu greutatea strugurelui provenit din ochiul 1, greutatea medie a strugurelui se dublează la nivelul ochiului 4 (+248,2 g), se triplează la nivelul ochiului 7 (+506,5 g) şi atinge greutatea maximală la nivelul ochiului 10.

Aceeaşi legitate se menţine şi anul climateric 2022, doar că greutatea strugurilor proveniţi din ochiul 1 este mai mare ca cel din 2021 (+56,4 %), de aceea diferenţa pe lungimea coardei este mai mică comparativ cu anul 2021.

V-ar putea plăcea și Tăierile în uscat la vița de vie – problemele soluţionate. Lungimea de tăiere a coardei.

Capacitatea (Stoev K.) indicatorilor viţei de vie – a coeficientului de fertilitate şi a greutăţii medii a strugurilor de a se majora de la bază spre vârful coardei – este una biologică, condiţionată genetic şi este o consecinţă a procesului de evoluţie a viţei de vie ca specie.

Ulterior, este important cum vom utiliza practic aceste legităţi biologice importante ale viţei de vie.

Citește și despre Sarcina sau încărcătura optimă a butucului. Cum o determinăm.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăieri în uscat la vița de vie – recomandări, tratamente

Temperaturile generoase din ultima perioadă au scos viticultorii în...
‹ adv ›

Reuters: Fermierii australieni defrișează circa 8% din suprafața de viță de vie, din cauza excesului de vin

Milioane de butuci de vie sunt distruşi în Australia şi alte zeci de milioane urmează să fie scoşi din...

Peste 50 de crame noi au fost autorizate în ultimele 10 luni

Industria viticolă din România își continuă ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate în ultimele 10 luni, arată...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole