11.1 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBoloș: Pregătirea de specialişti în domeniul energiei verzi este extrem de importantă

Boloș: Pregătirea de specialişti în domeniul energiei verzi este extrem de importantă

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a participat joi, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la vizita de lucru la RESS – Renewable Energy School of Skills (Şcoala Internaţională de Competenţe în Energie Regenerabilă), la Constanţa.

Potrivit ministerului de resort în cadrul RESS sunt predate cursuri pentru calificarea şi recalificarea adulţilor, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special energia eoliană şi energia solară fotovoltaică. În cei 14 ani de activitate, şcoala de la Constanţa a pregătit peste 10.000 persoane.

„Pregătirea de specialişti în domeniul energiei verzi şi în cel al noilor tehnologii este extrem de importantă pentru angajatori, pentru dezvoltarea economică a României, dar în primul rând pentru oameni. Fonduri europene au sprijinit dezvoltarea românilor şi continuăm această abordare strategică şi în exerciţiul financiar multianual 2021-2027.

Concret, prin Programul Educaţie şi Ocupare investim 4,34 miliarde de euro în educaţie, formare şi calificare, sprijinirea tinerilor, persoanelor inactive, şomerilor de lungă durată şi categoriilor vulnerabile pe piaţa muncii. Acest Program va asigura sprijin pentru aproximativ un milion de români pentru a deveni activi pe piaţa muncii, fiind pregătiţi şi în meseriile căutate pe piaţa muncii precum cele din domeniul energiei regenerabile, dar şi pentru alte domenii în care avansul tehnologic va duce la nevoia de specialişti”, a punctat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

În perioada de programare 2014-2020, Programul Operaţional Capital Uman cu o alocare de 4,59 miliarde euro a asigurat finanţări în domeniu.

„Un exemplu de proiect finanţat în cadrul acestui program este RenewAcad – Academia de Consiliere si Pregatire Profesionala pentru Surse Regenerabile de Energie, implementat de Wind Power Energy SRL. Cu o valoare totală de 4,71 milioane lei, proiectul este în curs de implementare până la sfârşitul lunii septembrie 2023.

Până în luna februarie 2023 au rezultatele înregistrate au fost: 571 persoane certificate urmare a sprijinului acordat; 119 persoane care îşi găsesc un loc de muncă urmare a sprijinului primit; 576 angajaţi care beneficiază de sprijin pentru participarea la formare/ validare de competenţe”, precizează ministerul în comunicat.

În exerciţiul financiar 2021-2027, Programul Educaţie şi Ocupare (PEO) dispune de o alocare în valoare de 4,34 miliarde euro şi va continua finanţarea acţiunilor asumate de către România în domeniul resurselor umane.

Programul stabileşte priorităţile de investiţii finanţate din Fondul Social European+, pentru implementarea Strategiei naţionale pentru ocuparea forţei de muncă 2021-2027 şi a Strategiei România Educată.

Obiectivul major în domeniul ocupării este ca piaţa muncii din România să devină sustenabilă, rezilientă, pro-activă şi bazată pe inovare socială, urmărind valorificarea potenţialului uman, în condiţii de echitate, prin creşterea relevanţei sistemelor de educaţie şi formare pentru piaţa muncii, în contextul utilizării şi dezvoltării competenţelor digitale şi antreprenoriale şi promovării unui mediu stimulativ pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii.

Potrivit sursei citate, în acest an în cadrul PEO vor fi lansate 18 apeluri, din care 11 în domeniul educaţie şi 7 în domeniul capital uman. Primele 8 apeluri de proiecte vor fi lansate în al doilea trimestru al acestui an, alte 6 fiind programate pentru perioada iunie – septembrie 2023, iar în ultimul trimestru al anului 2023 vor fi deschise 4 apeluri.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod portocaliu de vijelii puternice şi averse pentru patru judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri după-amiaza, mai...
‹ adv ›

APIA şi AFIR au făcut plăţi de peste 19 mln de euro în ultimele trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală...

Bășicarea frunzelor de piersic – Taphrina deformans

Bășicarea frunzelor de piersic este o boală produsă de ciuperca Taphrina deformans, ce infectează piersicul și nectarinul, precum și...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole