3.2 C
București
marți, 19 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTemperatura - unul dintre factorii importanţi pentru dezvoltarea viţei de vie

Temperatura – unul dintre factorii importanţi pentru dezvoltarea viţei de vie

Viţa de vie este o plantă termofilă cu o perioadă de vegetaţie de lungă durată, însă la temperatura de +8 grade Celsius. Cele mai bogate recolte de struguri sunt obţinute în anii cu vară fierbinte şi iarnă relativ caldă.

Rezistenţa temperaturile joase sau la iernat este un factor determinant în alegerea soiului de struguri pentru masă şi în corectitudinea determinării sarcinii de rod.

Mai jos, este redată influenţa temperaturilor negative ale sezonului de iernare 2022-2023 asupra iernării soiurilor de struguri pentru masă, fiind înregistrate câteva zile cu temperaturi joase: -12,4; -17,1 şi -14,2 grade Celsius respectiv pe 20.12.22; 10.02.23 şi 11.02.23 (figura, tabelul).

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative, care au o importanţă majoră pentru viţa de vie şi care tebuie de luat în calcul în decizia de cultivare a viţei de vie:

  • minimele absolute anuale ale temperaturii aerului şi solului;
  • datele înregistrării îngheţurilor de primăvară şi toamnă;
  • durata perioadei fără ger.

Vorbind despre influenţa temperaturilor scăzute asupra plantei, putem evidenţia:

  • rezistenţa la ger (minime absolute);
  • rezistenţa la iernare – la toţi factorii iernii.

Celulele lăstarilor bine maturaţi posedă o capacitate mai mare de reţinere a apei faţă de cele slab sau nematurate. Deci, cu cât lăstarii sunt mai bine maturaţi, cu atât ei sunt mai rezistenţi la ger.

Sarcina cu ochi lăsată după tăierea în uscat, sarcina definitivă cu lăstari şi struguri, sistemul de fertilizare, sistemul de protecţ ie, irigarea sunt unii din factori ce pot influenţa gradul de maturare a lăstarilor, ulterior rezistenţa lor la iernare.

V-ar putea plăcea și articolul Fertilitatea embrionară – factor important pentru prognozarea şi planificarea recoltei viţei de vie.

Totuşi, rezistenţa la iernare este o proprietate specifică fiecărui soi. Amintim că, în funcție de gradul de rezistenţă la ger, în contextul condiţiilor climaterice ale Repubilicii Moldova, soiurile de viţă de vie au fost divizate în 5 grupe:

  • rezistente la ger, rezistă – 25…-30 grade C, pierirea ochilor constituie 50%;
  • relativ rezistente la ger, rezistă – 23…-24 grade C;
  • cu rezistenţă mijlocie la ger, rezistă – 21…-22 grade C;
  • cu rezistenţă slabă la ger, rezistă – 19…-20 grade C;
  • nerezistente la ger, rezistă – 17…-18 grade C.

Observaţiile efectuate pe parcursul anului 2021 în gospodăria SRL „Terra-Vitis”, sudul Moldovei, confirmă unele legităţi de bază – rezistenţa la iernare depinde de soi, sistemul de cultivare, condiţiile de cultivare şi alţi factori importanţi, precum grosimea coardei şi originea ei.

La moment, viţa de vie cultivată are un început bun atât din punct de vedere al depunerii recoltei, cât şi a păstrării ochilor viabili după iernare, ceea ce ne dă o speranţă la recoltă stabilă şi calitativă pentru anul curent.

Aşadar, prima etapă – tăierea în uscat, legarea în uscat s-au finalizat şi, în curând, purcedem la etapa a două – etapa de normare definitivă a încărcăturii cu rod atât a strugurilor, cât şi realizarea multor operaţii suplimentare de sporire a calităţii strugurilor.

Tabelul 1. Rezistenţa soiurilor de masă la condiţiile climaterice din timpul iernii. SRL „Terra-Vitis”, 2023

Tabelul 2. Unele aspecte ale rezistenţei soiurilor de masă la condiţiile climaterice din timpul iernii. SRL „Terra-Vitis”, 2021

V-ar putea plăcea și articolul Forme de butuci la viţa de vie – particularităţile lor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăieri în uscat la vița de vie – recomandări, tratamente

Temperaturile generoase din ultima perioadă au scos viticultorii în...
‹ adv ›

Reuters: Fermierii australieni defrișează circa 8% din suprafața de viță de vie, din cauza excesului de vin

Milioane de butuci de vie sunt distruşi în Australia şi alte zeci de milioane urmează să fie scoşi din...

Peste 50 de crame noi au fost autorizate în ultimele 10 luni

Industria viticolă din România își continuă ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate în ultimele 10 luni, arată...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole