22.7 C
București
luni, 5 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleForme de butuci la viţa de vie – particularităţile lor

Forme de butuci la viţa de vie – particularităţile lor

Distribuirea în spaţiu a organelor butucului are loc prin crearea unei forme specifice prin intermediul tăierilor, legatului şi operaţiunilor în verde.

Cu ajutorul formelor de butuci speciale trebuie să soluţionăm 3 obiective importante:

  • reglarea polarităţii longitudinale – tendinţa (vița de vie fiind liană) creşterii mai viguroase a lăstarilor, frunzelor şi strugurilor amplasate în zone mai îndepărtate a butucului;
  • reglarea proceselor de creştere şi fructificare – prin stabilirea încărcăturii cu rod (există o multitudine de studii, unde se demonstrează influenţa directă a sarcinii asupra cantităţii şi calităţii recoltei);
  • distribuirea în spaţiu a organelor butucului.

Actualmente, se utilizează 4 sisteme de limitare a polarităţii:

  • tăierea scurtă;
  • arcuirea corzilor tăiate lung;
  • deşteptarea ochilor unghiulari;
  • tăierea mixtă cu formarea verigii de rod.

Primele 3 sisteme se practică ocazional, în unele regiuni viticole, forme speciale şi doar pentru unele soiuri. Cele mai des utilizată în practica viticolă, inclusiv şi condiţiile noastre, este  tăierea mixtă cu formarea verigii de rod (foto 2), care constă în formarea unui cep de înlocuire de 2-4 ochi şi una sau două corzi de rod de 5 – 16 ochi, situate mai sus de cep.

Cepul de înlocuire reprezintă „viitorul” – de pe el formându-se lăstarii necesari pentru formarea noilor verigi de rod, coarda de rod fiind „prezentul” – asigurând sarcina de rod pentru sezonul curent.

În viticultura mondială există foarte multe forme de butuci, care sunt create în dependenţă de vigoarea soiului, solurile pe care se cultivă, riscurile din partea temperaturilor joase, structura de cultivare, irigare, etc.

Formele aplicate pot fi clasificate în 6 grupe: cu căpăţână, de cupă, evantai, de spalier, cordon şi combinate. La noi, în plantaţiile comerciale sunt utilizate mai larg: evantai – pentru formele protejate, cordon – forme neprotejate şi combinate – forme semiprotejate.

V-ar putea plăcea și articolul Parametrii strugurilor la soiul Moldova în funcție de originea lor pe coarda de rod.

Forma cordon (fr. „cordon” – coardă) este cea mai des aplicată formă de butuci în regiunile cu viticultură neprotejată şi se caracterizează prin: tulpină (1-2) şi braţe (2-4) permanente, pe care sunt amplasate uniform punţile cu verigile de rod. Există multe variaţii ale aceste forme, în dependenţă de factorii enumăraţi mai sus (sol, soi, irigare, structură, etc.).

În final, e important de menţionat că oricare ar fi forma aleasă şi tipul de tăiere trebuie de evitat tăierea severă, deoarece cu cât tăierea este efectuată mai aproape de părţile multianuale şi se repetă mai des, cu atât scade durata de viaţă a butucului (exemplu forma Guyot).

V-ar putea plăcea și articolul despre Influenţa lemnului multianual asupra dezvoltării butucului viţei de vie.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Important! Condiții favorabile pentru dezvoltarea manei viței de vie

Urmărind diverse forumuri ale viticultorilor din Europa Centrală și...
‹ adv ›

Mana viței de vie: Cum calculăm perioada de incubație a ciupercii. Tratamente

Mana viţei de vie este una dintre cele mai cunoscute boli ale viţei de vie, cu impact ridicat în...

Dăunătorii viței de vie, deficiențele de prindere a butașilor

În acest articol, propun să facem o trecere în revistă a principalilor dăunători identificați în plantațiile viticole, ce au...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole