3.9 C
București
marți, 10 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTimiş: Culturile de păioase nu au fost afectate de secetă, dar se...

Timiş: Culturile de păioase nu au fost afectate de secetă, dar se aşteaptă ploi pentru umplerea bobului

Culturile de grâu din judeţul Timiş nu au fost afectate de seceta din această primăvară, dar prezenţa ploilor în următoarele două săptămâni este importantă pentru umplerea bobului, a declarat joi, Gabriel Ilaş, consilier superior pe organisme modificate genetic, agricultură ecologică din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Timiş.

El a mai precizat că în primăvară a fost însămânţată o suprafaţă de floarea soarelui cu 10.000 de hectare mai mult decât anul trecut, în detrimentul culturii de porumb, astfel că în ultimii doi ani suprafeţele cultivate cu floarea soarelui s-au dublat în judeţ.

„Culturile de păioase nu au fost afectate de seceră. Momentan arată bine, dar ar trebui ploi în următoarele două săptămâni pentru umplerea bobului, pentru că încep să sufere păioasele de toamnă, sunt puţin îngălbenite la faza paiului. În rest, arată bine la înălţime şi greutate, dar fără apă acum, ar putea apărea ofilirea. De asemenea, prăşitoarele, porumbul arată bine, sunt în faza de explozie, floarea soarelui are deja 60-70 centimetri, talia plantelor este bună, dar începe să se vadă efectul secetei, pe solurile grele apar crăpăturile. Încă nu putem estima producţia la hectar, grâul este încă în floare, bobul la orz acum se formează”, a detaliat Gabriel Ilaş.

Potrivit acestuia, în toamnă au fost cultivate 145.000 hectare grâu, 4.900 hectare de orz, 5.200 hectare cu orzoaică, păioase de toamnă, precum şi 21.000 hectare de rapiţă. Culturile de sfeclă de zahăr au dispărut din judeţ, pentru că nu mai sunt centre de colectare.

„Am remarcat că sunt fermieri care au pus legume în câmp, mai ales usturoi, cartofi mai puţin, pentru că în Banat este secetă. În această primăvară am văzut o uşoară reducere a suprafeţelor semănate cu porumb, cu vreo 10.000 hectare spre floarea soarelui, care a ajuns la 90.000 hectare, faţă de 78.000 hectare cât a fost propus, în detrimentul porumbului. Porumbul rămâne, însă, planta de aur între fermieri”, a adăugat Ilaş.

‹ adv ›

În anul 2020, floarea soarelui se cultiva pe 44.000 hectare în judeţ.

În Timiş rămân dedicate viţei de vie 3.700 hectare, consacrate fiind zonele Recaş şi Buziaş, dar au mai apărut plantaţii şi în alte locuri.

Pomii fructiferi au fost afectaţi de gerul de la începutul primăverii.

„La pomi fructiferi avem în total 7.000 hectare, în ferme şi gospodării, în zona Sânnicolau Mare fiind livezi mai extinse. Avem măr, prun, cais, piersic, vişin, păr. Fiind deficit de ploi, nu am avut boli la plante, iar la păioase au fost puţine tratamente aplicate, nici dăunători nu au avut, pentru că a fost secetă”, a explicat Ilaş.

  • Citește despre ->
  • DAJ
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Buzău: DAJ a solicitat Prefecturii declararea stării de calamitate pe fondul secetei

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură (DAJ) a solicitat, miercuri, Instituţiei...
‹ adv ›

Buzău: Costuri mai ridicate pentru producţia de usturoi în contextul generat de conflictul dintre Rusia şi Ucraina

Peste 250 de cultivatori de usturoi din judeţ au solicitat sprijin financiar prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ),...

Olt: Peste 5.800 de fermieri s-au înscris în programul Tomata. Cei mai mulţi producători, la Izbiceni

Peste 5.800 de legumicultori s-au înscris în programul Tomata pentru a primi sprijin financiar pentru cultivarea tomatelor în spaţii...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole