19 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău: Costuri mai ridicate pentru producţia de usturoi în contextul generat de...

Buzău: Costuri mai ridicate pentru producţia de usturoi în contextul generat de conflictul dintre Rusia şi Ucraina

Peste 250 de cultivatori de usturoi din judeţ au solicitat sprijin financiar prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), pentru o suprafaţă de aproximativ 750 de hectare, în contextul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina a generat dublarea sau triplarea preţurilor pentru îngrăşăminte.

Până în data de 19 aprilie DAJ primeşte cereri de solicitare aferente Schemei de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit instituţiei, cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro/ha.

„La usturoi, cu patru zile înainte de termenul final de depunere al cererilor au fost înregistraţi 255 de beneficiari, mai mulţi faţă de anul precedent, cu 750 de hectare”, a precizat, directorul DAJ, Cosmin Florea.

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina a determinat în unele situaţii triplarea preţurilor pentru îngrăşămintele folosite în cultura de usturoi iar seceta a contribuit la diminuarea producţiilor.

„S-au depus cereri, au început să se facă şi controale parţiale de către reprezentanţii DAJ din zonă. La începutul războiului preţurile la îngrăşăminte au explodat ajungând la nişte costuri uriaşe, tona de îngrăşământ a ajuns undeva la 6000-7000 de lei, de la 2000 de lei şi automat au crescut costurile de producţie, preţurile de vânzare au rămas relativ la fel, au apărut pierderi.

La nivel naţional s-a instalat şi seceta şi probabil producţiile vor scădea semnificativ din lipsa precipitaţiilor. De trei ani trecem printr-o perioadă grea pentru că suntem într-o zonă unde lipsa precipitaţiilor şi-a spus cuvântul.

Totuşi, anul trecut producţia a fost mai bună ca acum doi ani. Dacă acum doi ani ne-am luptat să scoatem o producţie de 3000 kg/ha, anul trecut am crescut puţin producţia, la 4 tone/ha.

Aşteptăm precipitaţii neavând posibilitatea să irigăm, neavând un canal de irigaţii stăm la mila lui Dumnezeu şi automat producţia este relativă”, a declarat, cultivatorul de usturoi, Valentin Jecu.

Pentru a beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, să înfiinţeze culturi de usturoi pe o suprafaţă de minimum 0,3 ha în toamna anului 2023-primăvara anului 2024 şi să menţină cultura de usturoi înfiinţată, până la data efectuării plăţii. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • DAJ
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Olt: Peste 5.800 de fermieri s-au înscris în programul Tomata. Cei mai mulţi producători, la Izbiceni

Peste 5.800 de legumicultori s-au înscris în programul Tomata pentru a primi sprijin financiar pentru cultivarea tomatelor în spaţii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole