20.3 C
București
vineri, 18 iunie, 2021

-

HomepageAgroEcoCauzele apariției „frunzulițelor” pe fructele de căpșun

Cauzele apariției „frunzulițelor” pe fructele de căpșun

Fenomenul de apariție a „frunzulițelor” direct pe fructul de căpșun poate avea mai multe motive. Unele soiuri sunt mai mult predispuse de a fi afectate de acest fenomen.

Fenomen de creștere a frunzelor pe căpșun produs de condițiile ecologice; FOTO: Thom Flewell

Filodie și alte simptome produse de prezența infecțiilor fitoplasmatice. În dreapta fruct sănătos; FOTO: Steven Koike, UCCE

Astfel, apariția și dezvoltarea frunzulițelor mici pe căpșune – filodia, poate fi un indicator al prezenței bolilor fitoplasmatice.

De obicei, acestea sunt răspândite de insecte care se hrănesc cu diferite părți ale plantei și, dacă părțile sunt deteriorate, introduc o infecție.

Bolile de acest tip provoacă, de exemplu, apariția anormală și dezvoltarea florilor pe părțile cu frunze. Bolile infecțioase pot afecta căpșunul în așa fel încât plantele să devină complet sau parțial sterile și să nu înflorească.

Bineînțeles, acest lucru va fi în detrimentul plantei, iar plantația va trebui distrusă și încă câteva sezoane să nu se planteze căpșuni pe acest teren.

Al doilea motiv – factorii ecologici. Un fenomen aproape că similar se poate întâmpla din cauza factorilor de mediu care provoacă un dezechilibru în hormonii vegetali.

Literatura de profil descrie că asemenea fenomene apar în special în timpul păstrării la rece a plantelor de căpșun plantate în climă caldă.

În țările cu temperaturi înalte, de exemplu Australia, nu există iarnă în înțelegerea noastră, iar iarna este creată artificial pentru plante.

După păstrarea în astfel de condiții, există o creștere a cazurilor de formare a frunzulițelor pe fructe.

Într-o experiență a australienilor, de exemplu, plantele afectate au fost depozitate la -1,0°C, apoi au fost plantate vara pentru a obține o recoltă mică în toamnă și cea principală în primăvară. Plantele nu au fost afectate de boli, însă fenomenul a fost prezent.

Evident, motivul a fost regimul anormal de temperatură și schema agrotehnică. Acest fenomen este remarcat și în Europa, SUA, Canada.

Conform observațiilor specialiștilor și amatorilor din aceste regiuni, un fenomen similar este asociat cu condiții meteorologice mai calde decât de obicei (este, de asemenea, uneori asociat cu durata de depozitare).

Interesant este faptul că unele soiuri de căpșun prezintă o mare predispunere spre astfel de anomalii, spre exemplu soiul Corona.

Citește despre Înființarea plantațiilor de căpșuni. Pregătirea terenului.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Bolile cartofului: Cum se determină – foto și descriere

Cartofii sunt una dintre cele mai populare culturi cultivate în grădinile noastre și sunt principalele alimente pe care le...
- adv -spot_img

500.000 de lei de la Ministerul Agriculturii pentru 3 licee agricole

Cele trei licee cu profil agricol din judeţul Botoşani au beneficiat de finanţări de peste 500.000 de lei din...

Producătorii de căpșune din Republica Moldova caută procesatori pentru a-și comercializa fructele

Ploile abundente înregistrate în Republica Moldova afectează grav calitatea fructelor ușor perisabile, astfel că acestea, în mare parte, nu...

Noi pe Facebook

De citit

Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe până sâmbătă seara; Cod galben în alte 24 de judeţe şi Bucureşti

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției