19.2 C
București
miercuri, 3 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTratamentul la albine realizat în preajma Crăciunului

Tratamentul la albine realizat în preajma Crăciunului

Ultimul tratament făcut în debutul iernii este numit popular de către apicultori „Tratamentul de Crăciun”, și are rolul de a asigura un control mai bun al acarianului Varroa la albine. Acesta se realizează în apropierea Crăciunului, deoarece există șanse mici de a avea puiet în stup.

Din cauza schimbărilor climatice, pauza de puiet e mai mică și apicultorii au la dispoziție o perioadă scurtă în care pot realiza tratamentul, menționează apicultorul Muj Ruben. De cele mai multe ori, pentru realizarea acestuia se utilizează acidul oxalic.

„Acarianul Varroa se ascunde în celula de puiet și nu este afectat complet aproape de niciun tratament. Un tratament făcut de Crăciun, înseamnă reducerea drastică a populației de Varroa. Mulți utilizează acid oxalic prin picurare (diluat cu apă și zahăr). Eu folosesc Varromed, care conține și propolis, eficient în aderarea acidului oxalic de albine și în evitarea ingerării acidului oxalic de către ele. Astfel, evităm mortalitatea familiilor de albine mai slabe. Produsul VarroMed se aplică prin picurare, 3 ml pe intervalul de albine strânse-n ghem. Astfel, de exemplu, la 5 rame, se utilizează 15 ml. ”, explică Muj Ruben.

Temperatura recomandată pentru realizarea tratamentului este de peste 0 grade Celsius, pentru a vedea mai bine ghemul de albine. Pentru dozare corectă, este recomandată utilizarea unei seringi.

Despre acarianul Varroa

Varroa este un acarian care se hrănește cu hemolimfa (sângele) albinelor adulte și a puietului. Pentru fiecare dintre cele patru faze de populație ale ciclului sezonier al albinelor/acarienilor Varroa, sunt potrivite diferite opțiuni de control.

Acarianul varroa la albine provoacă boala numită varooza. Când coloniile de albine nu sunt tratate sau tratate ineficient, coloniile pot muri și apicultorii pot suferi pierderi economice majore.

În perioadele fără puiet, toți acarienii sunt transportați de albinele adulte, cu excepția locurilor în care poate fi redusă creșterea continuă a puietului în timpul acestei faze.

V-ar putea fi util și articolul despre Pregătirea albinelor pentru iernat – patru elemente pentru succes.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Pregătirea albinelor pentru iernat – patru elemente pentru succes

Pregătirea albinelor pentru iernat deja a fost realizată de...
‹ adv ›

ACA: Valorificarea produselor apicole este cea mai mare problemă a apicultorilor

Valorificarea produselor apicole reprezintă cea mai mare problemă pe care o întâmpină apicultorii în prezent, mai ales că România...

Buzău: Căldura excesivă topeşte fagurii şi omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii

Temperaturile extreme din timpul zilei determină un comportament agresiv al albinelor şi produc moartea familiilor, ca urmare a topirii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole