18.2 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

HomepageAdvGroupama Asigurări a subscris prime brute în valoare de 64 de milioane...

Groupama Asigurări a subscris prime brute în valoare de 64 de milioane de lei în anul agricol 2019-2020

Groupama Asigurări, unul dintre liderii pieţei de asigurări din România, a subscris prime brute în valoare de 64 de milioane de lei în anul agricol 2019-2020.

Lider pe acest segment, Groupama a plătit către fermieri daune în valoare de peste 93 milioane lei, mai mult decât dublu faţă de anul anterior. Seceta, grindina, furtuna şi ploile excesive au produs cele mai mari daune.

„Şi în ultimul an agricol seceta a rămas pe primul loc în topul evenimentelor climatice care au afectat culturile din România, pentru care Groupama Asigurări a plătit daune de 80 de milioane de lei. De la an la an, poate fi observat cum diferite regiuni din ţară sunt afectate într-o măsură mai mare sau mică de seceta extremă, însă cele mai mari daune sunt grupate în sudul şi estul ţării, acolo unde se află, de altfel, trei treimi din suprafaţa agricolă totală”, se menţionează într-un comunicat al asigurătorului.

Cu toate că seceta este un risc ce poate fi acoperit printr-o asigurare, la fel ca grindina, furtunile, inundaţiile şi nu numai, gradul de cuprindere în asigurare a suprafeţelor agricole din România este în continuare unul mic, o mare parte din suprafeţele cultivate ale ţării nefiind asigurate.

„Venim după un an de secetă extremă şi observăm că toate culturile pot fi vulnerabile în faţa fenomenelor meteo, nu doar în România, ci oriunde pe acest glob. Totuşi, într-o ţară care continuă să fie în primii 5 producători agricoli europeni, agricultura şi modul prin care asigurăm continuitatea în acest sector al economiei au un rol deosebit de important. Sprijinirea fermierilor este necesară şi credem că la fel de necesară este şi o mai mare concentrare a măsurilor în această direcţie, inclusiv la nivel legislativ. Noi, la Groupama, am creat produse special adaptate pentru nevoile lor, cele pentru asigurarea culturilor agricole fiind subvenţionabile, şi vom continua să venim în întâmpinarea fermierilor, pentru că este nevoie de un grad mai bun de penetrare a asigurărilor la nivelul suprafeţelor arabile. În prezent, estimăm că acesta se află undeva la sub 30%, ceea ce este destul de puţin comparativ cu alte ţări din Europa”, a spus Călin Matei, director general adjunct Groupama Asigurări.

El a afirmat că mutualizarea riscurilor poate fi o cale pentru creşterea gradului de acoperire în asigurările agricole, acest principiu bazat pe solidaritate fiind unul care are putea avea un aport pozitiv.

„Măsurile de prevenire a riscurilor au şi ele o contribuţie relevantă în dezvoltarea unei agriculturi sustenabile, în care fermierii să poată avea planuri pe termen lung, indiferent de condiţiile climatice. Tocmai de aceea, recomandarea noastră pentru fermieri este de a analiza cât este de expusă la risc cultura lor, raportându-se nu numai la prezent, ci şi la istoricul climatic din ultimii ani, care ne arată nu numai cât de imprevizibile sunt fenomenele meteo extreme, dar şi că ele sunt mai frecvente decât ne-am aştepta”, a precizat Matei.

Măsurile pentru sprijinirea fermierilor, precum subvenţionarea primei de asigurare, pot avea efecte pozitive, însă ele trebuie corelate cu o creştere a gradului de conştientizare a riscurilor, dar şi cu alţi factori pentru a obţine rezultate cuantificabile.

În cazul Groupama Asigurări, de la introducerea Submăsurii 17.1, nu s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de fermieri care aleg să-şi asigure culturile, ci doar a fost lărgită gama de riscuri asigurate de clienţii deja existenţi.

Conform datelor companiei, o consecinţă direct legată de subvenţionarea primei de asigurare a fost creşterea suprafeţei asigurate pentru secetă, de la 12.000 ha în 2017-2018, la 55.000 ha în 2018-2019, respectiv 85.000 ha în 2019-2020.

Per total, portofoliul Groupama Asigurări a evoluat de la aproximativ 600.000 ha în 2012-2013, la 800.000 ha în 2017-2018, iar după introducerea primei subvenţionabile, la 815.000 ha în 2018-2019, respectiv 835.000 ha în anul următor.

În ultimii 10 ani, asigurările agricole au câştigat teren, însă ele continuă să întâmpine o serie de provocări, de la retincenţa în rândul fermierilor, la reducerea suprafeţelor irigate sau lipsa investiţiilor sustenabile.

Antiselecţia riscului este, de asemenea, o problemă în creştere în ultima perioadă, acest lucru însemnând că din ce în ce mai mulţi clienţi preferă să achiziţioneze asigurări care acoperă doar riscurile cele mai probabil să se întâmple, fără a lua în considerare şi alte riscuri suplimentare, mai puţin frecvente, dar cu un impact la fel de semnificativ.

Groupama Asigurări menţionează că dispune de un portofoliu complex, oferindu-le fermierilor poliţe de asigurare flexibile, personalizabile şi care pot prelua o serie de riscuri specifice.

Fermierii pot depune solicitări pentru asigurarea culturilor agricole în perioada octombrie – iulie, lunile mai şi iunie, dar şi noiembrie şi decembrie, fiind perioade de vârf.

Deşi există diferenţe între regiuni în ceea ce priveşte incidenţa anumitor riscuri, conform datelor companiei acoperirile solicitate cel mai des de fermieri vizează riscuri precum grindina, furtuna, ploile, incendiul, seceta, arşiţa sau îngheţul.

Portofoliul Groupama Asigurări include Asigurărea culturilor agricole Standard, Asigurări pentru animale, păsări, viţă de vie şi pomi fructiferi, dar şi pentru utilaje agricole, clădiri de fermă, silozuri şi stocuri.

Fermierii pot asigura culturi variate, de la grâu, orz, orzoaică, rapiţă, floarea-soarelui, porumb, cartofi, sfeclă de zahăr, muştar, soia şi multe altele.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Liderul pieței de carne de pui din România – premiat pentru Inovare în Sustenabilitate

Proiectul „De la bob la furculiță și „înapoi”, dezvoltat...

BERD a revenit pe profit în 2023 cu un rezultat net pozitiv de 2,1 miliarde de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a raportat miercuri un profit net de 2,1 miliarde de euro pentru...

Norofert anunță semnarea primului contract de distribuție pentru 3 state din SUA 

Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la...

Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cel mai mare profit din istoria întreprinderii. Venim cu lansări inedite în acest an”

Combinatul de Vinuri „Cricova” din Republica Moldova a înregistrat o creștere impresionantă în 2023. Într-un efort de a consolida...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole