5 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi la amenajarea cuibarelor pentru găini în gospodărie

Sfaturi la amenajarea cuibarelor pentru găini în gospodărie

Întreținerea găinilor în gospodărie are drept scop obținerea mai ales a ouălor proaspete zi de zi. Așa cum găinile petrec o bună parte din timp la ouat, este foarte important să le asigurăm condiții comfortabile, curate și protejate. Cuibarele pentru găini crescute la sol pot fi diverse. Toate însă vor îmbunătăți procesul de ouat, dacă se vor construi ținând cont de factorii esențiali.

Confecționarea cuibarului pentru găini nu este foarte dificilă și nici nu consumă prea multe resurse sau timp. În schimb, moțatele vor fi mulțumite, producția de ouă se va menține la nivel, iar ouăle vor fi mereu găsite la locul lor, curate și întregi.

Vedeți de ce găinile nu fac ouă toamna.

‹ adv ›

În acest articol vom atinge momentele cheie la construcția cuibarelor pentru găinile de casă și anume:

  • Reguli generale la amenajarea cuibarelor în cotețe;
  • Dimensiunile cuibarelor pentru găini ouătoare;
  • Tipuri de cuibare pentru cotețul cu găini;
  • Cum și unde instalăm cuibarele;
  • Reguli de îngrijire a cuibarelor.

Reguli generale la amenajarea cuibarelor în cotețe

  • Locul în coteț pentru cuibare neapărat se alege uscat, preferabil cald și umbrit, ferit de curenții de aer. Temperatura optimă vara este de 25-28oC, iarna – nu mai jos de 10oC.
  • Se evită instalarea cuibarelor lângă ușă sau pe podea. Locurile menționate pot fi prea reci și umede.
  • Numărul de cuibare se calculează din raportul: unul la 5 găini ouătoare.
  • Cuibarele se asigură cu așternut, pentru igienă și pentru ca păsările să se încălzească în perioada rece. Cel mai potrivit este fânul, dar se folosește și rumegușul și paiele. Nivelul așternutului trebuie să fie mai jos, decât marginea cuibarului.
  • Locul amplasării cuibarelor se alege la o distanță de pătul și nicidecum sub acesta, de altfel așternuturile și respectiv ouăle vor fi permanent murdare de dejecții.
  • Fundul cuibarului se face din plasă măruntă, pentru circulația liberă a aerului. În lipsa acesteia se vor face găuri pentru ventilare.
  • Materiale pentru construcția cuibarelor pot fi: lemn, plastic, metal, nuiele ș.a. Pentru prevenirea rănilor se evită: metale ascuțite, cuie lungi și alte materiale periculoase.
  • Se asigură accesul liber pentru colectarea ouălor.
  • Dacă găina refuză să folosească cuibarul, cel mai probabil acesta nu corespunde criteriilor menționate și va fi necesară reamenajarea acestuia.

Vedeți aici cum alegem găinile productive pentru iarnă.

Dimensiunile cuibarelor pentru găini ouătoare

Mărimea cuibarului depinde direct de dimensiunile păsării. Găina trebuie să poată intra în el cu ușurință și să se poziționeze comod. În același timp, spațiul excesiv nu este deloc benefic.

Parametrii optimi a cuibarului pentru o găină ouătoare sunt:

  • Lățimea – 25 cm;
  • Adâncimea – 35 cm;
  • Înălțimea – 35 cm.

Pentru găinile de carne, care sunt mai grele și mai masive, dimensiunile cuibarului sunt de asemenea mai mari:

  • Înălțimea – 45-50 cm;
  • Lățimea – 30-35 cm;
  • Adâncimea – 40 cm.

Înălțimea minimă de la podea, la care se instalează cuibarele, este de 40-50 cm.

La marginea cuibarului se recomandă instalarea unei bare, cu rol de prag, pe care găinile vor păși la finele ouatului și de pe care își vor lua zborul spre ieșire. Bara se instalează la distanța de 10-20 cm de la cuibar. Lățimea optimă a acesteia este de 5 cm.

Tipuri de cuibare pentru cotețul cu găini

Cuibare în formă de cutii

Este o construcție destul de simplă. Are aspectul unei cutii, cu orificiu pentru intrarea găinii înăuntru. Numărul de casete variază după necesitate. Spațiul închis face pasărea să se simtă în siguranță, sporind producția de ouă. Găinile se pot ușor antrena la utilizarea acestor cuibare – este suficient să fie închise pe o perioadă scurtă de timp în ele și ulterior problema este rezolvată.

Cuibare din materiale improvizate

Este metoda optimă pentru crescătorii începători. Nu este nevoie de abilități speciale, materiale sau alte resurse. Se amenajează din obiecte disponibile în gospodării, precum lăzi din lemn, plastic sau alte materiale rezistente, diferite coșuri, găleți din plastic ș.a. Se asigură doar lipsa marginilor ascuțite, așchiilor sau ale altor defecte, care pot provoca leziuni.

Dezavantajul de bază este durata scurtă de viață a acestor cuibare. Din acest motiv, se potrivește doar în gospodării cu un număr relativ mic de păsări.

Cuibare cu colectare automată de ouă

Este varianta cea mai potrivită pentru gospodăriile cu un număr mare de păsări. Aceste cuibare nu diferă mult de cele clasice, doar că au un spațiu adăugător, unde se acumulează ouăle depuse, de unde ulterior sunt colectate. Acest spațiu este format dintr-o tavă, situată sub cuibar sau în spatele acestuia. Sunt mai dificil de confecționat, însă efortul se merită atât pentru pasăre, cât și pentru stăpân. Ouăle ajung în tavă fie printr-un orificiu la mijlocul cuibarului, fie datorită podelei înclinate. Principalul avantaj este că acestea rămân intacte și curate.

Citiți și despre alimentația găinilor pe vârste.

Cum și unde instalăm cuibarele

Dacă găini sunt multe, cuibarele se instalează în 2-3 nivele. Nivelul inferior se aranjează la minimul 30-40 cm de la podea. Între nivele se consideră înălțimea recomandată în dependență de rasă. Acoperișul construcției se montează sub unghi de 40-50o, care va împiedica păsările să se așeze pe el, evitând acumularea dejecțiilor.

Locul cel mai potrivit pentru instalarea cuibarelor este peretele lateral, din partea opusă deschiderii ușii (adică partea unde sunt fixate balamalele). Asta deoarece curenții de aer sunt mai reduși.

Cuibarele pot fi fixate cu ajutorul suporturilor din scânduri, sau direct pe perete. Se evită aderarea directă la perete, deoarece acesta transmite temperaturile reci de afară, ouăle pot îngheța, iar găinile nu se vor simți confortabil.

Reguli de îngrijire a cuibarelor

  • Curățirea regulată. Așternutul se schimbă pe măsura umezirii și murdăririi acestuia.
  • Colectarea regulată a ouălor.
  • Dezinfectarea săptămânală a încăperii. Se recomandă, ca această procedură să fie efectuată concomitent cu schimbarea așternuturilor.
  • Repararea cuibarelor cu defecte. Este neapărată pentru evitarea traumelor.
  • Verificarea fixării cuibarelor cel puțin o dată la trei luni.
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România interzice creșterea șinșilelor și nurcilor pentru blană începând cu 2027

Creșterea șinșilelor și nurcilor: O nouă lege, publicată în...
‹ adv ›

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru fermieri. Păsările suferă deoarece paraziții se înmulțesc rapid, afectând atât...

Rolul vitaminei A în nutriția păsărilor

Exploatarea intensivă a păsărilor face ca acestea să depindă în mare măsură de vitaminele din hrana lor. Acest lucru este...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole