2.3 C
București
spot_img

-

HomepageAnaliticaSfaturi utile: Coteț frumos și confortabil pentru găini

Sfaturi utile: Coteț frumos și confortabil pentru găini

Tot mai multă lume este dispusă să crească găini ca să își asigure familia cu ouă proaspete și nutritive, mai ales că pentru aceasta e nevoie doar de 10 găini ouătoare. Mai jos vă vom explica cum construim un astfel de coteț.

Caracteristici

Păsările își petrec majoritatea timpului în adăpost, unde dorm, se odihnesc, fac ouă și fug de timp urât. De aceea cotețul trebuie construit confortabil și corect. Optați pentru materiale ca scândura și grinzi.

De regulă, pentru 10 găini se amenajează o suprafață de 100х200х150 cm. Deși pare mic, este destul loc pentru cuibare și stinghii.

În plus, o poiată modestă va fi mai simplu de întreținut și încălzit. Dacă totuși dispuneți de suficient spațiu, unei păsări îi revine 1 m2 de suprafață. Înălțimea o veți calcula în așa mod ca să intrați ușor și să faceți curățenie.

Amplasare

Deoarece găinile iubesc căldura și se feresc de curent, atât cotețul, cât și voliera trebuie amplasate pe un loc bine luminat, uscat și plan.

Într-o zonă joasă va fi mereu umed, iar pe una ridicată – vântos. Totuși, ca să nu se acumuleze apa în timpul ploilor abundente alegeți un teren ușor ridicat.

Proiectați cotețul în așa fel încât ieșirea în volieră să fie orientată spre sud. Astfel, chiar și în zilele reci de iarnă, soarele va încălzi bine solul și încăperea. O volieră ideală pentru 10 păsări ar avea o suprafață de 2×7 metri.

Cum montăm cotețul pentru găini ?

Unii cred că e nu e nevoie de fundație la poiată, dar greșesc pentru că pământul jilav va atrage frig, umezeală, insecte și dăunători.

Temelia

 1. Pentru început se îndepărtează stratul superior al solului la o adâncime de 35 cm.
 2. Pe deasupra se montează un pat de pietriș și nisip cu înălțimea de 10 cm.
 3. Cofrajul îl vom realiza din scânduri cu o grosime de circa 25 cm.
 4. Apoi, din nuiele de 8 mm grosime vom confecționa carcasa de armătură, peste care vom turna beton (M300) și îl vom lăsă să se usuce în jur de 3 săptămâni.
 5. După ce betonul se va întări vom instala podeaua de scânduri.

Atenție

Dacă totuși omiteți fundația, cel puțin îngrădiți perimetrul de sub coteț cu ajutorul unor table din fier (băgate în pământ la 30 cm adâncime) pentru a proteja găinile de rozătoare.

Podeaua

Pardoseala se construiește din materiale naturale, durabile și uscate ca lutul cu pleavă, scândura, cimentul. Pe deasupra se pune un așternut din rumeguș, nisip sau paie tocate ca să asigurăm igiena și curățenia. Pe timp de iarnă, pentru o izolare termică bună, culcușul va fi de cel puțin 20 cm.

Pereții

Indiferent de mărimea cotețului, pereții trebuie să fie neapărat puternici. Aparent cel mai bine se potrivește cărămida, piatra sau blocurile din zgură, însă acestea sunt reci, se umezesc ușor și nu păstrează căldura.

Mai bine optați pentru grinzi, bârne sau cărămizi din chirpici, care sunt trainice și uscate. Astfel poiata va fi călduroasă iarna și răcoroasă vara.

Ridicarea pereților

 1. Montăm osatura din grinzi;
 2. O căptușim cu scânduri, între care se pune un material termoizolant (rumeguș, vată minerală, paie);
 3. Pentru căptușeală se mai poate folosi lambriu, plăci PAL sau placaj.

Acoperișul și tavanul

Un acoperiș bine construit va proteja cotețul de scurgeri și va păstra căldura care tinde să se ridice sus.

 1. Acoperișul îl vom face  în două pante. Această formă asigură cel mai bine scurgerea apei și nu reține zăpada, iar șipcile și bârnele vor face încăperea mai înaltă.
 2. Ca învelitoare vom utiliza papura, ardezia, șindrila sau ruberoidul.
 3. Tavanul se va căptuși cu plăci PAL și vată minerală, pentru o izolare mai bună.

Ventilarea

Deși aparent poiata pare gata, elementul definitiv îl constituie ventilarea corectă deoarece buna circulație a aerului este garantul curățeniei și productivității păsărilor.

Încăperea trebuie prevăzută cu geamuri pentru lumină și aerisire ce nu vor depăși 1/12 din suprafața podelei. Pe lângă geamuri se pot folosi și țevi de aerisire.

Lângă stinghii va fi țeavă cu rol de hotă, iar o alta se va fi fixa mai sus, la jumătate de metru, mai departe de stinghii pentru a asigura fluxul aerului. Pe partea vestică vom instala o ușă, iar alături o gură de acces în volieră.

Citește despre Stimularea ouatului la găini – recomandări.

Agrobiznes
Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Îngrășămintele verzi: Top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol

Sideratele (îngrășămintele verzi) sunt plante cultivate în scopul încorporării...

Bibilica – hrana, creșterea puilor, inițierea afacerii

Creșterea bibilicilor nu diferă de creșterea găinilor. Detalii despre îngrijire, adaptare, alimentație, rația zilnică, reproducere, creșterea puilor, etc. Bibilica este o...

Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne

Rațele mute sau leșești sunt crescute pentru producția de carne. Acestea se deosebesc esențial de alte rase de rațe....

Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile

Pătrunjelul este o plantă bienală, în primul an formează rozete de frunze și rădăcina tuberizată, iar în al doilea...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate