‹ adv ›
luni, 27 martie, 2023
14.8 C
București

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaSfaturi utile: Coteț frumos și confortabil pentru găini

Sfaturi utile: Coteț frumos și confortabil pentru găini

Tot mai multă lume este dispusă să crească găini ca să își asigure familia cu ouă proaspete și nutritive, mai ales că pentru aceasta e nevoie doar de 10 găini ouătoare. Mai jos vă vom explica cum construim un astfel de coteț.

Caracteristici

Păsările își petrec majoritatea timpului în adăpost, unde dorm, se odihnesc, fac ouă și fug de timp urât. De aceea cotețul trebuie construit confortabil și corect. Optați pentru materiale ca scândura și grinzi.

De regulă, pentru 10 găini se amenajează o suprafață de 100х200х150 cm. Deși pare mic, este destul loc pentru cuibare și stinghii.

În plus, o poiată modestă va fi mai simplu de întreținut și încălzit. Dacă totuși dispuneți de suficient spațiu, unei păsări îi revine 1 m2 de suprafață. Înălțimea o veți calcula în așa mod ca să intrați ușor și să faceți curățenie.

Amplasare

Deoarece găinile iubesc căldura și se feresc de curent, atât cotețul, cât și voliera trebuie amplasate pe un loc bine luminat, uscat și plan.

Într-o zonă joasă va fi mereu umed, iar pe una ridicată – vântos. Totuși, ca să nu se acumuleze apa în timpul ploilor abundente alegeți un teren ușor ridicat.

Proiectați cotețul în așa fel încât ieșirea în volieră să fie orientată spre sud. Astfel, chiar și în zilele reci de iarnă, soarele va încălzi bine solul și încăperea. O volieră ideală pentru 10 păsări ar avea o suprafață de 2×7 metri.

Cum montăm cotețul pentru găini ?

Unii cred că e nu e nevoie de fundație la poiată, dar greșesc pentru că pământul jilav va atrage frig, umezeală, insecte și dăunători.

Temelia

 1. Pentru început se îndepărtează stratul superior al solului la o adâncime de 35 cm.
 2. Pe deasupra se montează un pat de pietriș și nisip cu înălțimea de 10 cm.
 3. Cofrajul îl vom realiza din scânduri cu o grosime de circa 25 cm.
 4. Apoi, din nuiele de 8 mm grosime vom confecționa carcasa de armătură, peste care vom turna beton (M300) și îl vom lăsă să se usuce în jur de 3 săptămâni.
 5. După ce betonul se va întări vom instala podeaua de scânduri.

Atenție

Dacă totuși omiteți fundația, cel puțin îngrădiți perimetrul de sub coteț cu ajutorul unor table din fier (băgate în pământ la 30 cm adâncime) pentru a proteja găinile de rozătoare.

Podeaua

Pardoseala se construiește din materiale naturale, durabile și uscate ca lutul cu pleavă, scândura, cimentul. Pe deasupra se pune un așternut din rumeguș, nisip sau paie tocate ca să asigurăm igiena și curățenia. Pe timp de iarnă, pentru o izolare termică bună, culcușul va fi de cel puțin 20 cm.

Pereții

Indiferent de mărimea cotețului, pereții trebuie să fie neapărat puternici. Aparent cel mai bine se potrivește cărămida, piatra sau blocurile din zgură, însă acestea sunt reci, se umezesc ușor și nu păstrează căldura.

Mai bine optați pentru grinzi, bârne sau cărămizi din chirpici, care sunt trainice și uscate. Astfel poiata va fi călduroasă iarna și răcoroasă vara.

Ridicarea pereților

 1. Montăm osatura din grinzi;
 2. O căptușim cu scânduri, între care se pune un material termoizolant (rumeguș, vată minerală, paie);
 3. Pentru căptușeală se mai poate folosi lambriu, plăci PAL sau placaj.

Acoperișul și tavanul

Un acoperiș bine construit va proteja cotețul de scurgeri și va păstra căldura care tinde să se ridice sus.

 1. Acoperișul îl vom face  în două pante. Această formă asigură cel mai bine scurgerea apei și nu reține zăpada, iar șipcile și bârnele vor face încăperea mai înaltă.
 2. Ca învelitoare vom utiliza papura, ardezia, șindrila sau ruberoidul.
 3. Tavanul se va căptuși cu plăci PAL și vată minerală, pentru o izolare mai bună.

Ventilarea

Deși aparent poiata pare gata, elementul definitiv îl constituie ventilarea corectă deoarece buna circulație a aerului este garantul curățeniei și productivității păsărilor.

Încăperea trebuie prevăzută cu geamuri pentru lumină și aerisire ce nu vor depăși 1/12 din suprafața podelei. Pe lângă geamuri se pot folosi și țevi de aerisire.

Lângă stinghii va fi țeavă cu rol de hotă, iar o alta se va fi fixa mai sus, la jumătate de metru, mai departe de stinghii pentru a asigura fluxul aerului. Pe partea vestică vom instala o ușă, iar alături o gură de acces în volieră.

Citește despre Stimularea ouatului la găini – recomandări.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sfaturi la amenajarea cotețului pentru găini: cum construim pătulul

Deși pare un subiect destul de simplu, totuși sunt...
‹ adv ›

Rasa de găini Kabir – rezistente la boli și stres

În zilele noastre, mulți crescători de păsări se confruntă cu o criză din cauza creșterii costului furajelor, antibioticelor, forței...

Îngrijirea găinilor pe timp de iarnă – sfaturi utile

Găinile merită o atenție sporită în timpul iernii, astfel încât să nu le fie afectată activitatea. O problemă din...

Fermă eco de găini în sistem free-range – cerințe adăpost

Investiția în fermele eco de păsări par tot mai atractive, mai ales că cererea în creștere constantă pentru ouă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole