29.2 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRasa de câini Kangal Turcesc – imagini, descriere, îngrijire

Rasa de câini Kangal Turcesc – imagini, descriere, îngrijire

Rasa de Caini Kangal Turcesc este o rasă de pază, originară din orașul Kangal, provincia Sivas, Turcia. Câinele este apreciat pentru puterea sa incredibilă și devotamentul față de stăpân.

Deși clasificată ca rasă de pază, Rasa Kangal este cunoscută timp de multe secole drept rasă ciobănească turcească. Fermierii iubesc acești câini pentru capacitatea bună de a menține ordinea în turmă, precum și de a o apăra de numeroși prădători.

Câinele Kangal are un temperament liniștit și nu prezintă semne de agresivitate, comparativ cu alte rase turcești. Aceștia își vor demonstra caracterul de paznic doar la necesitate. Rasa este nu doar puternică și energică, ci și foarte rezistentă.

Cu siguranță, un caine Kangal nu este un animal de companie ca oricare altul. Acesta își iubește stăpânul și adoră să petreacă timpul împreună. Totuși, Kangalul este în primul rând un animal de lucru. Fără un nivel adecvat de efort fizic animalul va suferi, va deveni depresiv și poate începe să distrugă obiectele din jur.

Vedeți aici care sunt bolile specifice rasei Kangal Turcesc și cum le tratăm.

Aflați în acest articol despre:

 • Descrierea rasei Kangal Turcesc;
 • Care este temperamentul câinilor Kangal;
 • Cum se face dresajul;
 • Cum se îngrijește un caine Kangal;
 • Cum alegem cățelușul Kangal de vânzare.

Descrierea rasei Kangal Turcesc

 • Corp masiv, înalt, puternic, armonios, cu gâtul bine dezvoltat. Înălțimea la greabăn ajunge la 90 cm, greutatea corporală – până la 70 kg.;
 • Picioarele sunt puternice și mobile, animalul fiind în stare să dezvolte o viteză de până la 50 km/h;
 • Blana este densă și scurtă, de culoare galben-brună, galben-gri sau gri-brună, cu o „mască” neagră pe față. Structura acesteia permite protecția atât de ploi, ninsori și geruri, cât și de soarele puternic de vară;
 • Diferite standarde ale rasei permit prezența petelor albe pe piept, membre și coadă. Acesta însă este un subiect discutabil;
 • Urechile atârnă, au formă triunghiulară, rotunjite la capăt. Mulți crescători practică ototomia din motive estetice, precum și de protecție (în lupta cu prădătorii aceștia pot apuca câinele de urechi). Însă în multe țări civilizate această procedură este interzisă;
 • În pofida dimensiunilor corporale mari, un caine Kangal Turcesc este foarte mobil și energic. În timpul mișcării, acesta ține capul în linie dreaptă cu gâtul și spatele, adoptând o postură deosebită.

Aflați și despre rasa de câini Ciobănesc Mioritic.

Care este temperamentul câinilor Kangal

Rasa a devenit atât de populară inclusiv datorită caracterului său nepretențios și a capacității sporite de muncă. Un caine Kangal poate îndeplini sarcinile propuse în condiții extreme de mediu, riscându-și deseori viața proprie. Iar îngrijirea acestuia este destul de simplă.

Câinii Kangal sunt calmi, independenți, puternici, pot cu ușurință controla situația și sunt paznici excepționali. Ei pot fi neprietenoși cu persoanele străine, dar un dresaj corespunzător ajută la evitarea problemelor – Kangalul devine binevoitor, mai ales cu copiii.

Câinii Kangal iubesc să fie stăpâni pe situație, sunt sensibili la orice schimbare și răspund adecvat și rapid la orice pericol. Ei sunt paznicii perfecți atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Citiți și despre creșterea câinilor Ciobănești Caucazieni.

Cum se face dresajul acestei rase

Câinele Kangal este un animal foarte inteligent și obedient. Scopul acestuia este de a servi omului și de a satisface cerințele acestuia. Așa că, de la ei pot fi așteptate rezultate impunătoare în urma dresajului.

Procesul de dresaj poate fi început încă din primele luni de viață. Foarte utilă va fi și socializarea de la o vârstă cât mai fragedă. Cu cât mai devreme vor fi setate cerințele față de cățel, cu atât mai ușor va decurge procesul de învățare pe viitor. Un caine Kangal adult este slab receptiv la cerințele de obediență.

Rasa de caini Kangal memorizează comenzile foarte ușor. Însă pentru ca acestea să fie îndeplinite, este nevoie de fermitate, iar procesul trebuie să fie captivant. Sub nicio formă nu se admite violența în procesul de dresare, deoarece animalul devine agresiv.

Această rasă poate fi foarte educată și ordonată. Reprezentanții ei nu vor lătra fără motiv. În schimb, în caz de pericol real, vor fi foarte vocali și înspăimântători.

Autoritatea stăpânului este incontestabilă pentru câinii Kangal Turcesc. Odată ce aceasta va fi acceptată de animal, el va fi devotat pe parcursul întregii vieți.

Cum se îngrijește câinele Kangal

Întreținerea comfortabilă a câinelui Kangal poate fi doar la casă individuală cu curte. Animalul este mult prea mare pentru a locui în apartament. Lipsa de spațiu și mișcare poate influența sănătatea morală a câinelui, acesta va suferi de depresie și poate deveni agresiv, inclusiv distrugând obiectele din jur.

Condițiile perfecte de trai ale rasei Kangal se referă la o zonă rurală, unde acesta ar putea fi implicat în pășunatul animalelor de fermă.

Igiena unui caine Kangal Turcesc nu presupune eforturi majore. Blana lui este destul de scurtă și nu necesită periaj frecvent – o dată în săptămână, timp de 15-30 de minute, va fi suficient. Animalul se spală la necesitate, dar nu mai frecvent, decât o dată în lună.

Se verifică și se curăță regulat dinții și urechile, se urmărește prezența eliminărilor oculare, se taie ghearele regulat.

Alimentația Kangalului trebuie să fie echilibrată. Rația adecvată include carne, măruntaie, legume și cereale (în afară de cartofi și orez). Nu se admite alimentarea cu dulciuri și produse de patiserie.

Hrana naturală poate fi înlocuită cu cea uscată, cu condiția că aceasta va fi de calitate înaltă. Cel mai bine este să fie aleasă de către un specialist. Neapărat se ia în considerație, că rasa este predispusă la obezitate, așa că trebuie respectat un regim alimentar adecvat.

În afară de condițiile de bază de întreținere și alimentație, câinele Kangal se asigură cu sufiecientă plimbare în aer liber. Dacă este ținut în încăprere, se scoate la plimbare cel puțin de 3 ori în zi. Lipsa de activitate și efort fizic influențează negativ starea de sănătate a animalului.

Dacă este îngrijit corect, Kangalul trăiește în medie 10-12 ani.

Cum alegem cățelușul Kangal de vânzare

Achiziționarea animalelor se face doar din crescătorii de încredere, unde se respectă condițiile de întreținere corespunzătoare. Un bun crescător va oferi ocazia cumpărătorului să facă cunoștință cu mediul, în care este crescut cățelul, cu părinții acestuia, va demonstra pedigreeul și informația privind vaccinările.

În crescătorie trebuie să fie curat și să nu persiste mirosuri respingătoare. Cățelușii, ca și orice pui, trebuie să fie activi și jucăuși, un pic gălăgioși. Dacă ei sunt speriați sau agresivi, cu siguranță nu se recomandă achizițiorea animalelor din această crescătorie.

Deși genele unui caine Kangalului cuprind multe calități pozitive, o întreținere și educație necorespunzătoare pot reduce la net aceste caracteristici. O atitudine responsabilă la alegerea animalului și la îngrijirea acestuia, vă garantează un prieten devotat pentru mulți ani înainte.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce apar broaște în curte – cauze, cum pot fi de folos

În grădinile de pe lângă casă, dar și în...
‹ adv ›

Călugărița – descriere, curiozități, beneficii în grădină

Călugărița este un nume comun pentru un grup de insecte carnivore, din ordinul Mantodea, familia Manteidae, care cuprinde aproximativ...

Câinele Ciobănesc Caucazian – temperament, întreținere

Loial, puternic și curajos, câinele Ciobănesc Caucazian este un bun protector al familiei. Rasa a fost creată să păzească...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole