6 C
București
joi, 14 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCâinele Ciobănesc Mioritic - alimentație și întreținere

Câinele Ciobănesc Mioritic – alimentație și întreținere

Ciobănescul Mioritic românesc este apreciat de crescătorii de animale din întreaga lume pentru capacitățile sale deosebite de pază. A fost și rămâne preferatul păstorilor, mai ales în zonele de munte.

Câinele ciobănesc mioritic este un animal masiv, dar ager, devotat și curajos. Dacă alegeți să țineți câțiva Mioritici în preajma turmii, aceasta va fi păzită cu desăvârșire, inclusiv și de prădătorii mari, ca lupii și urșii. 

În același timp, Ciobănescul Mioritic este perfect și pentru rolul de animal de companie. Are un temperament calm, vioi, prietenos și devotat. Se atașează puternic de stăpân, fiind mereu alături.

Necesită însă îngrijire specială a blanei lungi și dense, precum și activitate fizică intensă pentru menținerea formei fizice a corpului masiv.

Originea rasei Ciobănesc Mioritic

Este o rasă românească străveche, originară din munții Carpați. A fost creată ca rasă tipică pentru protecția turmelor de oi și cirezilor de animale

Denumirea rasei vine de la cuvântul ”mioară”, ceea ce ne vorbește imediat despre menirea istorică a acestui câine. 

De-a lungul timpului, câinii Ciobănești Mioritici au fost ținuți în preajma turmelor de către crescătorii de oi, mai ales în zonele montane ale Sibiului și Brașovului. 

Deși cunoscută și iubită secole la rând, rasa a fost omologată abia în 2015, fiind apreciată în prezent la nivel internațional pentru caracteristicile sale deosebite.

Aspectul rasei Ciobănesc Mioritic

  • corp masiv, bine dezvoltat, armonios și ager, cu o greutate medie de 50kg și înălțime medie de 75cm;
  • cap mare, proporțional, acoperit în întregime de păr cu lungime uniformă;
  • ochi medii, de culoare închisă, în formă de migdală;
  • urechi rotungite, de lungime medie, care de obicei atârnă, iar în stare de alertă sunt orientate spre spate;
  • gât puternic, musculos, piept lat, trunchi alungit;
  • coadă stufoasă, care atârnă, labe masive, acoperite în întregime cu păr;
  • blana este densă, în strat dublu: cel inferior moale, cel exterior dur, lung (8-16 cm), ușor ondulat și rezistent la vânt și ploaie;
  • culoare este predominant albă, cu pete negre, cenușii sau gălbui.

Temperamentul câinelui Mioritic

Este un câine tipic de pază – devotat, inteligent, protectiv, curajos și independent. Acesta manifestă atașament puternic față de stăpân, dar este foarte precaut cu străinii.

De obicei, nu permite nimănui să se apropie de turmă sau de familia sa. Aceste caracteristici sunt specifice rasei, fără o dependență semnificativă de dresaj. 

Cu stăpânul și familia acestuia, Mioriticul este prietenos, calm și echilibrat. Iubește copiii și se joacă des cu aceștia, fiind răbdător și mereu predispus să-i protejeze de orice și oricine.

Este însă important să li se explice copiilor cum să se apropie și să se comporte corect cu animalul.

Se adaptează bine cu animalele din gospodărie, alți câini, pisici, mai ales dacă de mic a crescut cu ele. 

Îngrijirea câinelui Ciobănesc Mioritic

Acest câine este unul de curte. Sunt două caracteristici de bază dacă să ne referim la întreținere și ambele nu sunt cele mai potrivite pentru viața în apartament: blana lungă și deasă și mărimea animalului.

Ce ține de îngrijirea blănii, cerințele sunt medii. El nu necesită băi și nici periaje zilnice. De regulă, toaleta bună se reduce la un periaj săptămânal și la înlăturarea părului din urechi și dintre pernuțele degetelor. În perioada de năpârlire, care se repetă de două ori pe an, periajul se face mai des.

Blana densă și lungă îl face foarte rezistent la temperaturi scăzute, însă mai vulnerabil la cele ridicate. Țineți cont de acest lucru pe timp de vară.

Un al doilea factor cu importanță majoră este dimensiunea animalului. El este născut pentru activitate intensă și lipsa acesteia poate ușor duce la depresie și probleme de sănătate. 

Ciobănescul Mioritic necesită plimbări zilnice, exerciții, jocuri, alergări

În plus, are nevoie de stimulare mentală și de comunicare. Se menționează capacitatea acestui câine de a asculta, când vorbești cu el.

Se consideră, că această caracteristică a fost dezvoltată de-a lungul anilor de păstorii, care, în lipsa altor interlocutori, vorbeau cu câinii săi.

Alimentația câinelul Ciobănesc Mioritic

Nu există o dietă universală pentru această rasă. Sunt careva factori individuali, ca vârsta, mărimea animalului, metabolismul și nivelul de activitate fizică, care se iau în considerație atunci, când formăm raționul. Evident, că un câine antrenat în muncă zilnică va fi hrănit mai intens.

Țineți cont de cantitatea hrănii. Mioriticul este predispus la balonare și la obezitate. Hrana se administrează de două ori pe zi la animalele adulte și de 4 ori pe zi la cele mici, în faza intensă de creștere.

Dacă după 15 minute de la începutul mesei în bol mai rămâne hrană, acesta se ia din fața câinelui. 

În pofida mărimii impunătoare, acest câine nu mănâncă foarte mult. Dacă veți da prioritate hranei de înaltă calitate, volumul acesteia se va reduce și din contul faptului, că ea este mai nutritivă.

Alimentele hrănite pot fi diferite, dar neapărat se asigură o diversitate echilibrată de substanțe nutritive. Dacă alegeți complex de hrană uscată, aici aportul este deja echilibrat. Doar că optați pentru un conținut redus de proteine (Mioriticii nu le metabolizează prea bine).

Dacă alegeți să alcătuiți rația de sine stătător, alegeți alimente din grupuri diferite. Se recomandă carnea de vită, pe când cea de porc nu este prea bună pentru ei. Aceasta se dă crudă, mărunțită sau fiartă.

La fel se prepară supă de vită sau de pui. Oasele se fierb și neapărat se aleg de dimensiune mai mare, pentru evitarea obstrucțiilor tractului digestiv. Nu se recomandă mezelurile. 

Se vor prepara și terciuri din orez, ovăz bine fierte. Din legume se dă morcov, ardei gras, păstârnac, țelină în formă fiartă sau crudă. Opțional se hrănesc și ouă, brânză (nu sărată), biscuiți în cantitate rezonabilă.  

Nu uitați de apă potabilă proaspătă, care mereu trebuie să fie la discreție, mai ales la alimentarea cu hrană uscată. 

Dresajul câinelui Mioritic

Acesta se bazează pe stabilirea ierarhiei. Și asta deoarece Ciobănescul Mioritic este încăpățânat, independent și destul de inteligent, motiv pentru care deseori preferă să ia decizii individual.

Odată stabilită regula de obediență, animalul va fi foarte ascultător și dresajul nu va fi deloc greu – Mioriticii adoră să-i facă pe plac stăpânului. 

Fiind o rasă creată în scop de pază, câinele Mioritic manifestă de regulă comportament amenințător cu oameni sau animale, care calcă pe teritoriul acestuia. Dresajul are drept scop controlarea acestei agresiuni.

Animalul învață să facă diferență între necunoscuți și apropiați, să se supună indicațiilor stăpânului.

Este o rasă foarte inteligentă, capabilă să memoreze comenzile după 15-20 de repetări. Dresajul se bazează pe delicii și laudă sau jucării preferate și pe tonalitate fermă. Metodele dure îi pot face agresivi și trebuie evitate. 

Amintim că, accesând animalepierdute.ro puteți adopta un câine.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Câinele Ciobănesc Caucazian – temperament, întreținere

Loial, puternic și curajos, câinele Ciobănesc Caucazian este un...
‹ adv ›

Border Collie – una dintre cele mai inteligente rase de câini. Vezi condiții de întreținere

Border Collie face parte din categoria câinilor pastorali. Este un câine de talie medie, lung și cu un bot...

Rasa de câini Kangal Turcesc – boli frecvente și tratament

La alegerea unei rase de câine Kangal este important să se țină cont și de problemele de sănătate posibile....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole