12.8 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețul rapiței crește, cel pentru grâu revine după scăderi

Piața agricolă mondială: Prețul rapiței crește, cel pentru grâu revine după scăderi

După scăderea bruscă a prețurilor pe parcursul săptămânii trecute, vineri au avut loc mai multe tranzacții ce au stimulat majorarea acestora.

Grâul de origine franceză devine competitiv pe arena internațională, fapt confirmat de achizițiile Chinei făcute săptămâna trecută, care a achiziționat grâu și orz furajer.

Totodată, printre tranzacțiile importante se numără cele din SUA, ce a vândut Chinei 132 de mii de tone de boabe de soia.

Cotații grâu pe Euronext, euro/tonă

Cotații porumb Euronext

În Australia, Abares își revizuiește în sus estimarea producției de grâu pentru vestul țării la 11,7 milioane de tone de la 11,5 milioane, ceea ce duce la o producție totală estimată pentru țară de 34,4 milioane de tone.

În Argentina, Bursa de Valori din Buenos Aires își revizuiește în sus estimarea producției de porumb la 57 de milioane de tone și cea de grâu la 21 de milioane de tone, față de 52,5 și, respectiv, 17 milioane de tone anul trecut.

Potrivit Agritel, prețurile rapiței pentru livrări apropiate, cu scadență în februarie, au atins noi recorduri, în ciuda scăderii prețurilor la petrol și a dezvoltării variantei Omicron.

Cotații rapiță pe Euronext

Prețurile petrolului pierd teren în această dimineață, la fel și cele pentru uleiul de palmier, pe fondul temerilor legate de măsurile de restricție a sănătății luate în multe țări.

În Rusia, problema cotelor de export încă rămâne actuală, deoarece taxele la export se află la un nivel record de 94 de dolari per tonă pentru perioada 22-28 decembrie.

Cota de export este preconizată la 11 milioane de tone de cereale, inclusiv 8 milioane de tone de grâu pentru livrarea care ar urma să acopere perioada 15 februarie – 30 iunie 2022.

Temperaturi foarte scăzute se instalează la Moscova, cu o prognoză de sub -20 de grade Celsius care se așteaptă să fie înregistrate în cursul săptămânii. În regiunea Krasnodar, temperaturile sunt mai blânde și nu provoacă îngrijorări la moment pentru culturi.

Prețurile porumbului din Ucraina găsesc sprijin în cererea chineză, în principal pentru livrările din martie/aprilie.

Piața agricolă din SUA

Prețurile la soia au crescut vineri în contextul deficitului de apă pe continentul sud-american. De asemenea, grâul a avansat după declinul înregistrat pe parcursul săptămânii.

China rămâne un element cheie pentru evoluția prețurilor viitoare, importurile de porumb care s-au situat la 790 de mii de tone în noiembrie, în scădere cu aproape 36% față de anul trecut la data actuală, și la 750 de mii de tone la grâu, în scădere cu 7,2%.

Doar importurile de orz în noiembrie 2021 au crescut cu + 37,3% față de noiembrie 2020.

În Chicago, prețurile la porumb sunt cele mai ridicate deja timp de 4 luni.

Fondurile au fost cumpărători neți vineri pentru 2500 de loturi de porumb, 3500 de loturi de soia și 2000 de loturi de grâu.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei...

Analiză: Preţurile mondiale la zahăr vor înregistra creșteri de 20% în 2024

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole