10 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBorder Collie – una dintre cele mai inteligente rase de câini. Vezi...

Border Collie – una dintre cele mai inteligente rase de câini. Vezi condiții de întreținere

Border Collie face parte din categoria câinilor pastorali. Este un câine de talie medie, lung și cu un bot de mărime mijlocie, mai ascuțit spre vârf. Ochii pot fi căprui sau albaștri, iar urechile sunt medii și pot fi ridicate parțial sau în totalitate.

Caracteristici și informații generale ale rasei Border Collie

Temperament:
Inteligent, energic, tenace, harnic, loial și atent.

Origine: Anglia.
Durata medie de viață: 12-15 ani.
Înalțime: 45-56 cm.
Greutate: 18-22 kg.
Dresaj: Dresajul se face foarte ușor, fiind un câine căruia îi place să învețe.
Boli specifice: Alergiile și probleme cu auzul.
Culori: Negru cu sau fără alb sau negru cu alb și maroniu.

Border Collie este un câine inteligent și foarte harnic. Îi place să învețe cât mai multe lucruri noi și este dornic să-și asculte stăpânul. Cu un dresaj corespunzător, acest câine poate învăța să execute anumite comenzi doar dacă vede un semn sau aude un anumit sunet.

Rasa este extrem de energică și are nevoie de exerciții zilnice pe lângă plimbările în jurul blocului sau într-o curte. Sunt fericiți atunci când li se dă ceva de făcut. Această rasă este potrivită pentru un proprietar activ și nu pentru cineva care preferă să stea în casă sau care pleacă frecvent de acasă.

Câinii Border Collie participă des și excelează la diferite sporturi legate de agilitate, viteză, competiții de teren, aruncarea discului sau a mingii.

Întreținere: de ce are nevoie un Border Collie?

O dietă echilibrată și sănătoasă, o îngrijire adecvată și regulată și condițiile potrivite de trai reprezintă bazele unei vieți sănătoase a unui câine. Cea mai mare provocare este probabil un
comportament care să corespundă naturii specifice a rasei Border Collie.

Condițiile de viață înghesuite, un stăpân care nu dedică suficient timp câinelui și neglijează dezvoltarea sa fizică și mentală, pot provoca probleme. Border Collie nu este un câine cu care poți face puțin sport și care se adaptează oricărei situații. Acest câine de turmă vrea să muncească – chiar dacă este ținut ca un câine de familie.

Media de pui Border Collie la o sarcină se încadrează între 4 și 8 cățeluși. Între 4 și 8 luni, alimentația este foarte importantă. Puii au nevoie de destul de multă hrană și aceasta trebuie să fie neapărat de calitate, pentru a fi feriți de eventualele boli pe care le pot dezvolta la maturitate, cum ar fi obezitatea, dezvoltarea prea rapidă sau diabetul.

Carnea trebuie să reprezinte baza: are nevoie de cel puțin 30% proteine și aproximativ 20%
grăsimi. Chiar dacă este ciobănesc și deci un câine destul de rezistent, aveți grijă să-i faceți la timp toate vaccinurile. De asemenea, are nevoie de jucării pe care să le roadă, pentru a avea activitate, fiind un câine jucăuș și neastâmpărat.

Boli frecvente: cum le prevenim și le tratăm?

border collie

Border Collie este cunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice, rezistente și sănătoase rase, chiar și în fața problemelor genetice. Cele genetice care sunt cunoscute, sunt de mică importanță și nu provoacă probleme mari rasei.

Hrănirea adecvată, între 4-8 luni, va duce însă și la reducerea acestora. Multe boli și condiții de sănătate sunt genetice, adică sunt legate de rasa animalului de companie. Există un consens general între cercetătorii genetici canini și practicienii veterinari că condițiile pe care le-am descris aici au o rată semnificativă de incidență și/sau impact pentru această rasă.

Asta nu înseamnă că câinele va avea aceste probleme, ci doar că este mai expus riscului decât alți câini. Vom descrie cele mai frecvente probleme întâlnite la Border Collie pentru a vă face o idee despre ceea ce poate apărea în viitor.

Boli dentare

Boala dentară este cea mai frecventă problemă cronică la animalele de companie, afectând 80% dintre toți câinii până la vârsta de doi ani. Și, din păcate, Border Collie-ul tău are mai multe șanse decât alți câini să aibă probleme cu dinții ei. Începe cu acumularea de tartru pe dinți și progresează până la infecția gingiilor și a rădăcinilor dinților.

Dacă nu prevenim sau tratăm bolile dentare, prietenul tău își va pierde dinții și va fi în pericol de a-i afecta rinichii, ficatul, inima și articulațiile. De fapt, durata de viață a lui Border Collie poate fi scurtată cu unul până la trei ani din acest motiv!

Infecții

Border Collie sunt sensibili la infecții bacteriene și virale – aceleași pe care le pot obține toți câinii cum ar fi parvoviroză, rabie și ciumă. Multe dintre aceste infecții pot fi prevenite prin vaccinarea la timp și respectarea condițiilor de întreținere.

Predispoziții genetice pentru câini Border Collie

Displazie de șold

Probabil ați auzit de displazia de șold, o boală moștenită care face ca articulațiile șoldului să se
formeze necorespunzător și care duce la artrită: este frecventă la Border Collie. Este posibil să
observați că are șchiopătură la picioarele din spate sau că are dificultăți să se ridice din poziția culcat.

Putem trata artrita – cu cât mai devreme, cu atât mai bine – pentru a evita disconfortul și durerea. Trebuie să efectuați radiografii ale articulațiilor câinelui pentru a identifica boala cât mai devreme posibil.

Chirurgia este uneori luată în considerare în cazurile severe și care limitează viața de
displazie de șold. Rețineți că câinii supraponderali pot dezvolta artrită mai devreme decât cei cu greutate normală, provocând dureri și suferințe excesive.

Tulburare osoasă

Când cățelușilor Border Collie li se permite să crească prea repede, cartilajul din articulații poate să nu se atașeze corect de os. Această problemă este cunoscută sub numele de osteocondrită disecantă sau TOC.

Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a soluționa problema. Cel mai bine este să respectați rata de creștere recomandată de cel
mult patru kilograme pe săptămână. Nu-l supraalimentați și nu suplimentați cu calciu suplimentar animalil.

Epilepsie

Există trei tipuri de convulsii la câini: reactive, secundare și primare. Crizele reactive sunt cauzate de reacția creierului la o problemă metabolică, cum ar fi scăderea zahărului din sânge,
insuficiență de organ sau o toxină.

Crizele secundare sunt rezultatul unei tumori cerebrale, al unui accident vascular cerebral sau al unei traume. Dacă nu poate fi găsită o altă cauză, boala se numește epilepsie primară sau idiopatică. Această problemă este adesea o afecțiune moștenită, în mod obișnuit sunt afectați Border Collie. Dacă prietenul tău este predispus la convulsii, acestea vor începe de obicei între șase luni și trei ani.

O analiză inițială de diagnosticare poate ajuta la găsirea cauzei. Medicația pe tot parcursul vieții este de obicei necesară pentru a ajuta la menținerea sub control a convulsiilor, fiind necesare analize periodice de sânge, pentru a monitoriza efectele secundare și eficacitatea.

Dacă câinele dvs. are o criză: ajutați-l cu grijă să nu se rănească, dar nu încercați să-i controlați gura sau limba. Nu-l va ajuta și s-ar putea să vă muște accidental. Notați durata crizei și apelați la un spital de urgență.

Probleme cu tiroida

Border Collie sunt predispuși la o afecțiune comună numită hipotiroidism, în care organismul nu produce suficient hormon tiroidian. Semnele pot include pielea și blana uscată, căderea părului, susceptibilitatea la alte boli ale pielii, creșterea în greutate, teama, agresivitatea sau alte modificări comportamentale. Tratamentul este de obicei simplu: hormoni de substituție
administrați sub formă de pastilă.

Anxietate de separare

Unii câini chiar trebuie să fie alături de tovarășii lor umani tot timpul sau devin rapid plictisiți sau anxioși; mai ales dacă nu primesc suficientă mișcare și stimulare mentală. O rutină programată, multe de făcut și un mediu stabil acasă ajută la prevenirea acestor probleme comune de comportament.

Asigurați-vă că cățelușul dvs. Border Collie are timp pentru a sta singur, precum și timp de joacă, astfel încât să fie obișnuit să fie singur pentru perioade scurte.

Alte particularități genetice ce sunt întâlnite la această rasă sunt: fobia de zgomot, cancerul, rezistență la mai multe medicamente, hipertermie malignă, boli de inimă, probleme hepatice, malabsorbția nutrienților (a vitaminei B12), boli de sânge, boli ale nervilor (slăbiciune și dezechilibru a picioarelor din spate), probleme cu ochii.

Crescătorii ce dezvoltă această rasă ca un câine pentru lucrul efectuat în câmp, au reușit să îndepărteze o mare parte din bolile enumerate prin aplicarea îndepărtării genelor sensibile și înmulțirea câinilor rezistenți.
Acesta este motivul pentru care este important să preluați puiul dintr-o canisă Border Collie.

Au reușit să obțină câini ce în timpul lucrului efectuat printre ovine, caprine sau bovine, să nu provoace răni prin mușcături accidentale. Genetica acestor câini a fost îmbunătățită pe tot parcursul anilor astfel că observăm în timpul antrenamentelor dorința patrupezilor de a fi folosiți cât mai mult în lucru, observându-se și o logică aparte în comparație cu alte rase.

Îngrijire de rutină, dietă și exerciții fizice

Includeți îngrijirea de rutină în programul dvs. pentru a vă ajuta câinele să trăiască mai mult, să rămână mai sănătos și să fie mai fericit în timpul vieții. Nu putem exagera importanța unei diete adecvate și a unei rutine de exerciții fizice.

  • Supravegheați animalul de companie la fel ca un copil mic. Acest lucru va ține departe de necazuri și departe de obiectele pe care nu ar trebui să le pună în gură.
  • Periați-i blana cel puțin o dată pe săptămână.
  • Border Collie au în general dinți buni și îi poți menține perfecți curățindu-i de cel puțin două ori pe săptămână.
  • Curăță-i urechile săptămânal, chiar și când este un cățel.
  • Este un câine foarte inteligent, cu multă energie, așa că menține-i mintea și corpul active, altfel se va plictisi.
  • Este un câine atletic și acrobatic, care excelează la competiții de agilitate, flyball și evenimente de turmă.
  • Border Collie poate fi sensibil la sunet, așa că fiți pregătiți în cazul unor furtuni, Revelion.
  • Păstrați dieta câinelui dvs. consistentă și nu permiteți oamenilor să-l hrănească.
  • Asigurați o dietă de înaltă calitate, adecvată vârstei.
  • Exersați în mod regulat, dar nu exagerați la început.

Câteva curiozități despre Border Collie

  • câinele din rasa Border Collie a fost creat cu scopul de a păzi şi mâna oile, la hotarele
    Scoţiei cu Anglia;
  • sunt deosebit de protectivi, au energie nelimitată şi sunt tot timpul dornici de activitate
    fizică, pentru că strămoşii lor au fost foarte muncitori şi au păstrat această genă;
  • este genul de câine deosebit de inteligent care poate anticipa dorinţele stăpânului său;
  • atunci când nu este scos la plimbare, îşi inventează propriile jocuri şi modalităţi de a-şi
    consuma energia debordantă, aşa va ajunge să distrugă lucrurile de prin casă;
  • trebuie ţinut în curte şi în niciun caz nu trebuie să fie lăsat să circule în voie;
  • poate deveni introvertit şi timid în cazul în care nu-i veți crea un mediu prietenos de mic;
  • este un animal atât de curios, încât se poate rătăci, dacă tot ţine urma unui miros care l-a
    fascinat.

V-ar putea plăcea și articolul Rasa de câini Kangal Turcesc – boli frecvente și tratament.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Câinele Ciobănesc Caucazian – temperament, întreținere

Loial, puternic și curajos, câinele Ciobănesc Caucazian este un...
‹ adv ›

Rasa de câini Kangal Turcesc – boli frecvente și tratament

La alegerea unei rase de câine Kangal este important să se țină cont și de problemele de sănătate posibile....

Rasa de câini Kangal Turcesc – imagini, descriere, îngrijire

Rasa de Caini Kangal Turcesc este o rasă de pază, originară din orașul Kangal, provincia Sivas, Turcia. Câinele este...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole