29.2 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageIdei de AfaceriCreșterea rațelor mute asigură un profit foarte bun

Creșterea rațelor mute asigură un profit foarte bun

Carnea de rață mută sau leșească este la mare căutare în toată lumea și îndeosebi în țările europene care se ocupă de creșterea acesteia la nivel industrial.

Rața mută este o pasăre domestică tăcută și liniștită. Se înmulțește foarte ușor și are cea mai bună rată de supraviețuire. În plus nu e pretențioasă la condițiile de întreținere și nu are nevoie de un bazin de apă.

Creșterea rațelor pentru carne

Spre deosebire de alte specii, rața mută are carnea slabă, delicioasă și crește repede, în doar două luni ajungând la 2-2,4 kg.

După ce împlinesc 70 de zile păsările încep să slăbească și nu mai are rostul să le țineți. În plus năpârlesc și penele crescute în loc vor fi greu de înlăturat la tăiere.

Principalele avantaje ale rațelor mute față de alte specii:

 1. Au cea mai ridicată rată de supraviețuire. Dacă sunt crescute adecvat, 95% sau chiar 100% din păsări ajung să fie comercializate.
 2. Nefiind pretențioase, pot fi crescute într-o încăpere obișnuită, cu condiția să fie cald, bine aerisit și să nu fie curent.
 3. Ele trăiesc bine mersi și fără un bazin de apă unde să se ghilosească. Un jgheab cu apă va fi suficient.
 4. La apariția necunoscuților, acestea nu fac gălăgie și nu creează disconfort.
 5. Fac ouă comestibile.  Timp de un an o pasăre produce aproximativ 100 de ouă mari (70 g fiecare).
 6. Nu au mari pretenții în privința mâncării. Însă dacă își smulg una alteia penele înseamnă că nu consumă destule substanțe nutritive și va trebui să adăugați în alimentație verdeață și suplimente de vitamine.

Tehnologia de creștere a rațelor

Este rentabil să creșteți rațe nu doar pentru sacrificare, ci și pentru înmulțire mai ales că  păsările  de sămânță  sunt destul de ieftine (12$ per individ), iar bobocii ajung buni de vânzare în numai câteva luni.

Procurați inițial o rață în vârstă de un an, care peste puțin timp va fi capabilă să aducă primii urmași. Cel mai bine ar fi să o cumpărați la începutul sau la mijlocul toamnei deoarece anume în această perioadă progenitura se transformă în rață sau rățoi adult.

Deși păsările de curte sunt de obicei ținute împreună cu alte animale, acest lucru nu e valabil pentru rațele mute.

Ele nu conviețuiesc bine și mănâncă puțin, de aceea construiți-le o poiată izolată, răcoroasă vara și călduroasă în anotimpul rece.

De dorit ca ușile și ferestrele cotețului să fie îndreptate spre sud, în direcția principală de bătaie a vântului. Mărimea cotețului depinde de numărul de capete pe metru pătrat, densitatea optimală fiind de trei rațe adulte și opt rățuște.

Rața leșească matură începe să depună ouă încă din aprilie când vremea se încălzește. După ce depune 20 de ouă, se pune pe clocit. Puii de rață ies după o lună.

Ca să nu zboare rațelor li se taie capătul aripioarei încă în prima zi de viață. Locul se dezinfectează cu apă oxigenată sau permanganat de potasiu. Dacă li se tăie aripile rațelor mature acestea nu vor depune ouă până nu le cresc înapoi aripile.

Cum se incubează ouăle de rață?

Față de alte păsări, durata de incubare a ouălor de rață mută este cea mai lungă (32-35 zile).

Un sfat! Rata de eclozare este mai mare dacă înainte de a fi puse în incubator ouăle au fost  depozitate timp de 15-18 zile într-un spațiu cu temperatură de +15°C. Pentru ca oul să nu piardă multă apă înainte de incubație amplasați un bol cu apă în încăpere.

Ouăle de rață se introduc în incubatorul setat corespunzător și preîncălzit timp de patru ore. Programați plasarea ouălor în incubator în așa fel ca bobocii să iasă din ou dimineața.

Regimul de incubație:

Indicatori1-7 zile8-29 zile30-34 zile
Termometru umed29-30° C26-27° C32° C
Termometru uscat38° C37° C37° C
Numărul de rotații pe zi2424
Umiditatea aerului55%-60%40%-45%70%-75%

De remarcat că în incubatoarele verticale încap cu 20% mai multe ouă, dar eclozează mai bine cele orizontale.

Ce mănâncă rațele mute?

Ca orice pasăre domestică, rața leșească are nevoie de o alimentație completă. Hrana de bază o constituie furajele cerealiere ca:

 • grâul, orzul și alte cereale (îndeosebi porumbul);
 • legumele;
 • verdeața;
 • deșeurile de producție (melasa, drojdia furajeră, tărâțele și turtele oleaginoase).

Regimul alimentar al rațelor variază în funcție de sezonul de depunere a ouălor.

Norma furajeră zilnică a unei rațe leșești:

FurajeVaraToamnaIarnaPrimăvara
Orz30g20g20g30g
Grâu30g10g30g60g
Tărâțe (de grâu)10g15g20g
Ovăz20g20g20g20g
Cartof60g30g40g
Făină de carne și oase10g15g
Sfeclă30g20g

Este important să folosiți nutrețuri cu un conținut de umiditate de până la 18%. Deși rațele iubesc amestecurile umezi din terci și verdeață, nu este recomandat să o faceți prea des deoarece se strică repede. Până la urmă hrana lor preferată constă din insecte și viermi.

Atenție! Este contraindicat să le dați mâncare sau apă caldă.

Cum hrănim rățuștele în primele zile de viață?

Rățuștele de o zi, scoase la incubator, nu știu să mănânce sau să bea, dar au reflexul de a apuca ce mișcă. De aceea în prima zi le veți fierbe și mărunți ouă tari pe care le veți presăra pe spate.

În a doua zi puteți prepara primul amestec semilichid din lapte, ouă fierte și tărâțe.

Din a patra zi  hrăniți rățuștele cu un amestec din:

 • brânză;
 • ceapă tăiată mărunt;
 • spanac;
 • puține cereale tocate.

După primele patru zile vom adăuga în alimentație resturi de carne tocată și fiartă. În a zecea zi în amestec vom pune cartof fiert.

Pentru înmulțire sunt buni doar bobocii scoși din ou de 60-70 g și care stau bine pe picioare, puii mici cu burta mare nu se potrivesc.

Cât de profitabilă e afacerea?

Ca să obțineți un profit palpabil este destul să creșteți 100 de capete aripate, dar începeți mai bine de la 30 de păsări. În nici un caz să nu uitați că la fiecare a cincea rață e nevoie de un rățoi.

Carnea de rață are un gust deosebit și este dietetică. Având în vedere că tot mai multă lume își îndreaptă atenția spre produsele naturale probleme cu clientela nu ar trebui să apară.

La început puteți vinde carne și ouă în magazin sau la piață. De asemenea puteți colabora cu restaurantele si rețelele de magazine din orașul dumneavoastră sau din regiune. Magazinele online sunt și ele o soluție pentru promovarea mărfii.

Planificați afacerea în așa fel ca în fiecare lună să pregătiți  o nouă partidă de păsări pentru sacrificare. Cu o abordare corectă și un business plan bine pus la punct, o gospodărie mică de 100 de capete de rață mută ar putea să vă aducă 250$ profit net pe lună.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păduchii la păsări – recomandări la combatere

Dintre paraziții păsărilor, un loc special este ocupat de...
‹ adv ›

Aspergiloza la găini și curcani. Semne, imagini, prevenire

Aspergiloza este una dintre cele mai frecvente boli fungice respiratorii la găini și curcani, cauzată de specii de mucegai...

Rațele alergătoare indiene, folosite în România ca alternativă la pesticide

Rațele alergătoare indiene, folosite cu succes în unele zone ale lumii pentru combaterea dăunătorilor, sunt utilizate și în România...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole