6.1 C
București
duminică, 10 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCe îngrășăminte verzi putem semăna toamna în sere

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în sere

Sideratatele asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în teren deschis sau în sere, apoi cosite, lăsate pe sol sau încorporate în sol, iar după putrezire, producătorii primesc îngrășăminte naturale și ieftine.

Nu puteți semăna orice semințe care le găsiți la îndemână, deoarece fiecare cultură are premergătorii ei. Dacă doriți ca sideratele semănate să încolțească cu succes, luați în considerare după ce plante le puteți semăna. La rândul lor, sideratele în sine au un impact asupra culturilor care le vor înlocui.

Sideratele nu trebuie să fie semănată după culturi ce aparțin aceleiași familii botanice. Aducem niște informații utile pentru cei care doresc să culeagă o recoltă bună în fiecare an.

‹ adv ›

Sideratele au următoarele proprietăți valoroase:

  • suprimă creșterea buruienilor;
  • satură solul cu azot și alte substanțe utile;
  • îmbunătățesc  schimbul de aer din sol;
  • protejează microflora solului, protejează solul de temperaturi scăzute;
  • reduce numărul de dăunători;
  • previne răspândirea bolilor;
  • acoperă pământul gol și încântă ochiul cu verdeață proaspătă.

Când roada e culeasă și vrejurile rămase sunt îndepărtate din seră, este timpul să se semene sideratele. În toamnă, această procedură nu va dura mult și va fi o alternativă excelentă care va înlocui adăugarea solului în seră sau aplicarea gunoiului de grajd.

Mulți își pot pune întrebarea: când să semene sideratele toamna într-o seră, astfel încât să aducă cel mai mare beneficiu? Această procedură poate fi efectuată:

  • de la sfârșitul lunii august până la începutul lunii octombrie, după recoltare;
  • în noiembrie.

Momentul plantării sideratelor în toamnă depinde de potențialul de a forma masa verde necesară. Plantele însămânțate la începutul lunii septembrie vor avea timp să se dezvolte înainte de îngheț, ele pot fi cosite și lăsate până în noul sezon.

Sideratele însămânțate în toamnă înainte de iarnă vor crește doar primăvara. Înainte de înflorire, vor fi cosite și încorporate în sol, pregătind solul pentru plantarea răsadurilor. Acest lucru este valabil mai ales când se cultivă soiuri timpurii de roșii și castraveți.

Pentru a planta sideratele cu scopul de a îmbunătăți solul în toamnă, trebuie să urmați regulile:

  • mai întâi îndepărtați buruienile și afânați solul;
  • udați bine locul de semănat;
  • apoi împrăștiați semințele în conformitate cu instrucțiunile (dacă semănați înainte de iarnă, semănați mai multe semințe, deoarece unele dintre ele ar putea să nu supraviețuiască până în primăvară);
  • după însămânțare, tasați solul;
  • puteți presăra deasupra o cantitate mică de compost.

Sideratele se înmulțesc cu ușurință prin semințe și se pot transforma în buruieni, așa că, dacă înfloresc în seră înainte de apariția vremii reci, tăiați vârfurile ce urmează să înflorească.

În rest, plantele cultivate pot să nu fie tăiate, le puteți cosi puțin. Înainte de îngheț, vor avea timp să acopere complet solul și, putrezind, îl vor satura cu microelemente utile.

Ce siderate să plantați toamna într-o seră

Alegerea sideratelor pentru sere este destul de largă. Puteți semăna leguminoase, crucifere sau cereale, ținând cont de momentul germinării lor. Muștarul, ovăzul, secara și facelia s-au recomandat cel mai bine în sere, așa că hai să vorbim puțin mai mult despre ele.

Doar o singură plantă poate rezolva rareori toate problemele solului care s-au acumulat de-a lungul sezonului, așa că este recomandat să folosiți amestecuri de semințe. 

Muștarul ca siderate

Înainte de prima vreme rece, muștarul din seră va avea în continuare timp să crească masa verde și, în același timp, să protejeze solul de dăunători și buruieni.

Semănat la începutul toamnei, nu trebuie să fie încorporat în sol, este suficient doar să îl cosiți și să îl lăsați să putrezească. Puteți semăna muștar înainte de iarnă pentru a obține îngrășământ verde timpuriu.

Semințele de muștar pot fi achiziționate ieftin la kilogram. Când semănați la începutul toamnei, săpați, udați bine solul și semănați-le uniform pe sol. Dacă procedura are loc în ajunul iernii, trebuie să le semănați  la o adâncime de 2-3 cm și la fel să udați solul.

Ovăzul ca siderate

Ovăzul este o adevărată fericire pentru solul rău. Plantele îl vor satura cu azot, fosfor și potasiu, îl vor îmbogăți și vor îmbunătăți aerația.

Ovăzul este ușor de semănat, răsare rapid și necesită puțină întreținere. Partea sa aeriană nu este foarte mare, prin urmare, pentru a obține cel mai bun rezultat, este însămânțat împreună cu măzăriche, mazăre sau lucernă.

Semănatul se face cel mai bine înainte de primul îngheț. Semănați la o adâncime de 3-4 cm.

Pentru ca ovăzul să crească o cantitate suficientă de masă verde înainte de apariția vremii reci, cel mai bine este să-l semănați de la începutul până la jumătatea lunii septembrie.

Secara ca siderate

Secara este apreciată pentru proprietățile sale dezinfectante ridicate. Cel mai bine este să o semănați înainte de iarnă, dar puteți face acest lucru imediat după recoltare.

Este puțin probabil ca plantele să aibă timp să acumuleze suficientă masă verde, dar vor forma deja un sistem puternic de rădăcini, care va afâna solul din seră și va speria nematozii.

Secara este destul de agresivă și nu-i place să fie aproape de alte siderate. Această plantă suprimă perfect chiar și cele mai vicioase buruieni, de exemplu, ciulinii. Este bine să semănați secara în rânduri la o adâncime de 3-4 cm.

Siderate de toamnă – facelia

Facelia este un îngrășământ verde versatil, care se distinge prin rezistență, creștere rapidă și efect decorativ. Planta nu se teme nici de secetă, nici de frig. După aceasta, orice cultură se va simți confortabilpe acea solă. Facelia respinge viermii de sârmă, afidele și nematozii, inhibă creșterea fungilor care cauzează fitoftoroza și putrezirea rădăcinilor.

În ciuda faptului că facelia este un siderat destul de popular, nu toată lumea știe când să-l semene toamna. Puteți face acest lucru după recoltare până la mijlocul toamnei, astfel încât partea de la suprafață să protejeze solul de frig.

Sau, puteți efectua o însămânțare în prag de iarnă – atunci facelia va crește la începutul primăverii și o puteți folosi pentru a pregăti solul pentru plantarea răsadului. Este important să nu plantați semințele prea adânc în sol. Este suficient să le împrăștiați pe suprafață și să afânați ușor solul cu o greblă.

Care îngrășăminte verzi este mai bine să se semene în toamnă într-o seră pentru roșii și castraveți

Siderate pentru roșii

Înainte de a planta răsaduri de roșii, puteți semăna orice leguminoase, crucifere sau siderate de cereale. Dar cea mai ideală opțiune este facelia. De asemenea, puteți semăna: măzăriche, lucernă, lupin, ovăz, hrișcă, ciumarea.

Utilizarea acestor îngrășăminte verzi va crește randamentul roșiilor cu cel puțin 30%. În plus, dăunătorii vor părăsi plantația.

După roșii, merită să plantați siderate care vor curăța solul de fitoftoroza și îl vor satura cu azot. Cele mai bune alegeri sunt facelia, muștarul și ridichea oleaginoasă. Dacă anul viitor intenționați să cultivați din nou roșii în seră, plantați siderate cum ar fi secara sau lucerna, care vor dezinfecta solul.

Siderate pentru castraveți

Castraveții absorb substanțele nutritive din solul de la suprafață, deci este important să fie fertil. Aproape orice îngrășământ verde vă va ajuta să faceți față acestei sarcini: facelia, orz, ovăz, mazăre, măzăriche, rapiță etc.

Aceste siderate verzi pot fi semănate și între rânduri, vara. Acestea vor îmbunătăți în mod vizibil gustul castraveților.

Nu este de dorit să semenăți secară înainte de castraveți. Conform observațiilor, după ea castraveții se dezvoltă mai rău decât de obicei.

Siderate care sunt semănate după castraveți

Când se recoltează castraveții în seră, cel mai bine este să semănați așa siderate, precum mazăre, fasole sau alte boboase. Vor restabili fertilitatea solului și îl vor îmbogăți cu azot.

Sperăm că v-am convins, că îngrășămintele verzi sunt esențiale toamna. Recenziile producătorilor care în mod activ folosesc ca siderate ovăz, muștar, facelia și alte plante indică faptul că aceasta este o lucrare utilă și eficientă.

Sursa foto: replicahd.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piretrina – insecticid natural. Ce dăunători combate

Piretrina este un pesticid găsit în mod natural în...
‹ adv ›

Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco

Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin sau prun cultivate în livezile ecologice se face în funcție...

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Îngrășămintele verzi asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole