14 C
București
luni, 27 septembrie, 2021

-

HomepageArticoleAlimentația găinilor – hrana recomandată pe vârste

Alimentația găinilor – hrana recomandată pe vârste

Hrana de bază a păsărilor o constituie concentratele, din cauza faptului că acestea nu pot digera celuloza (în special galinaceele), care este prezentă în cantităţi mai mari în alte resurse furajere.

Pentru o bună dezvoltare, îÎn hrana păsărilor se recomandă de a fi administrate următoarele categorii de furaje:

  • boabele de cereale: porumb, ovăz, orz (în special decorticat), grâu și în măsură mai mică mei, secară și sorg. Cerealele pot intra în raţia găinilor în proporţie de 75%;
  • boabele de leguminoase și plante tehnice: mazăre, măzăriche, soia etc., ce pot intra în hrana găinilor în proporţie de 10–15%;
  • reziduuri: tărâţe, gozuri, turte, șroturi, care pot intra în raţie în proporţie de 10–15%;
  • furajele de origine animală: făina de carne, făina de sânge, făina de pește, zerul, zara, ce pot intra în raţie în proporţie de 8–10%, cu condiţia să fie de bună calitate;
  • furajele verzi – pe timp de vară suculentele, rădăcinoasele (morcov, sfeclă) tuberculiferele, făina de fân (după uscarea plantelor verzi), boabele încolţite pe timp de iarnă – pot intra în raţie până la 20–25%;
  • pentru asigurarea necesarului de vitamine se va administra în raţie drojdia de bere în proporţie de 4–5% sau în lipsa acesteia, vitamine sintetice, premixuri vitaminizate etc.;
  • furajele minerale, precum făina de scoici, de oase, creta furajeră, cărbune vegetal se administrează în amestec și în cantităţi de 4–5 g/cap/zi, iar sarea de bucătărie în cantităţi de 0,5 g/cap/zi.

În afară de aceste furaje minerale se pot utiliza premixurile minerale pentru asigurarea în special a necesarului de microelemente.

Producţiile mari de care sunt capabile rasele ameliorate actuale de păsări și hibrizii acestora nu pot fi realizate decât atunci când se asigură păsărilor condiţii corespunzătoare de întreţinere privind adăpostirea, îngrijirea, păstrarea sănătăţii etc. și mai ales hrănirea completă și echilibrată.

Pentru a trăi și a produce normal, păsările trebuie să primească în hrană toate substanţele nutritive: proteine, glucide, grăsimi, substanţe minerale, vitamine etc.

Nutreţurile combinate, care reprezintă un amestec fabricat în unităţi specializate, sau în condiţii de fermă dacă sunt prezente utilajele corespunzătoare, asigură toate substanţele necesare în reţete diferite pentru fiecare categorie de păsări (specie, rasă, vârstă, direcţie de producţie etc.).

Concentratele PVM (care tot mai des sunt prezente în alimentaţia păsărilor și care conţin proteine, vitamine și substanţe minerale) reprezintă, de asemenea, amestecuri ale unor materii prime care completează ce lipsește cerealelor, cu care se pot amesteca în proporţie de 10–35%.

Materiile prime furajere care intră în componenţa amestecurilor vor trebui stocate în cantităţi necesare pentru perioada următoare (de regulă, până la recolta următoare).

Citește și despre Stimularea ouatului la păsări.

O găină ouătoare are nevoie zilnic, în funcţie de rasă, de:

  • 110–115 g de furaj la găini rase ușoare și mixte ouătoare (2600 kcal EM/kg furaj și 14% PB) (hibrizi Albo, Rosso, Lohman Brown, găini Italiene sau Gât-golaș);
  • 140 g pentru găini mixte care au greutate vie de 2,2– 2,6 kg (2800 kcal EM/kg furaj și 15% PB) (Rhode Island, Sussex, Plymouth Rock etc.);
  • 160–180 g de furaj pentru găini rase grele (2800 kcal EM/kg furaj și 13% PB) (Cornish, Kohinhin etc.).

În funcţie de aceste date, de numărul prevăzut de păsări și de proporţia în care fiecare materie primă intră în amestec, se pot stabili următoarele reţete de nutreţ combinat destinat alimentaţiei găinilor:

Nutreţuri combinate utilizate în hrana găinilor ouătoare

Alimentația găinilor tinere

Organizarea alimentaţiei tineretului de găină de asemenea se face diferit în dependenţă de provenienţa acestuia. Pentru tineretul din rasele ușoare și mixte nivelul energetic recomandat este de 2850–2900 kcal EM/kg furaj și 18–19% PB pentru vârsta de 0–8 săptămâni, la 9–13 săptămâni se administrează furaj cu un nivel energetic de 2850-2900 kcal EM/kg furaj și 15–16% PB.

La 14–20 săptămâni se administrează furaj la care nivelul energetic și proteic este puţin mai scăzut – 2800–2850 kcal EM/kg furaj și 13–14% PB.

Pentru tineretul din rasele grele se administrează furaj care are un nivel energetic de 2750–2850 kcal EM/kg furaj și 17–18% PB pentru vârsta de până la 3 săptămâni, 2750-2850 kcal EM/kg furaj și 15–16% PB pentru vârsta de 4–17 săptămâni și 2750–2850 kcal EM/kg furaj și 17–18% PB pentru vârsta de 18–22 săptămâni.

În aceste condiţii se pot recomanda următoarele reţete de nutreţ combinat destinat alimentaţiei tineretului de găină:

Nutreţuri combinate utilizate în hrana tineretului de găină

Bibliografie: Bunele practici de adaptare a sectorului zootehnic la schimbările climatice. Autori: Oleg MAȘNER, doctor în știinţe agricole. Sergiu COŞMAN, doctor habilitat în știinţe agricole. Vasile MACARI, doctor habilitat în știinţe biologice. Anatolie DANILOV, doctor în știinţe agricole.
Igor PETCU, doctor în știinţe agricole.

Sursă Tabel: Bunele practici de adaptare a sectorului zootehnic la schimbările climatice.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Variola la păsări – cum evităm răspândirea bolii. Tratament

O problemă actuală în perioada rece a anului, și anume toamna, este variola la păsări. Această boală este des...
- adv -spot_img

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 620

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna...

Platformă de colectare a gunoiului de grajd de aproape două milioane lei

Crescătorii de animale din comuna Smeeni, judeţul Buzău, au la dispoziţie o platformă de colectare a gunoiului de grajd,...

Noi pe Facebook

De citit

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției