19.6 C
București
joi, 31 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMateriale utilizate pentru legarea pomilor după altoire

Materiale utilizate pentru legarea pomilor după altoire

Altoirea este cea mai utilizată metodă de înmulțire a pomilor fructiferi. Indiferent de metodă de oculare pentru care ați optat, unul din aspectele importante ce influențează reușita lucrării, este calitatea cu care a fost realizată legarea locului altoirii.

Astfel, legatul strâns și acoperirea rănilor cu ceară de altoit (mastic) este o procedură obligatorie.

Datorită faptului că este legat, în locul altoirii este obținut un contact corespunzător între zonele partenerilor ce urmează să se îmbine. Totodată, în acest mod este limitată pătrunderea excesivă a aerului, apei sau deshidratarea pomilor.

‹ adv ›

Materialul ce urmează să proteje locul altoirii, trebuie să aibă dimensiunile de circa 1-1,2cm lățime și 25-30cm lungime. Totodată, este recomandat ca acestea să se întindă cu 100-200%.

Legătorul trebuie să apuce cu mâna stângă capătul scurt al materialului utilizat, iar cu mâna dreaptă capătul lung și să-l aplice la un cm mai jos de locul altoirii, apoi să înfășoare materialul de jos în sus în formă de spirală, ținându-l strâns.

Marginile spirelor trebuie să se acopere una pe alta. La altoiri cu muguri este important de ocolit mugurele altoi.

Bandă parafinată pentru altoire; FOTO: emag.ro

Ceea ce ține de materialele utilizate pentru legare, fermierii, de-a lungul timpului, au reușit să testeze și utilizeze cu succes mai multe metode:

  • Benzi speciale elastice din policlorvinil subțire – materialul permite circulația suficientă a aerului pentru a avea loc formarea calusului. Avantaj – nu strangulează ramura ci se mulează, pe măsură ce aceasta creşte în grosime. Spre regret, benzile sunt destul de costisitoare, comparativ cu alte metode.
  • Peliculă de polietilenă – metoda este utilizată de producători datorită costurilor reduse pe care le generează. În acest scop, pelicula este tăiată în benzi de dimensiunile scrise mai sus (1-1,2cm lățime). Spre deosebire de benzile din policlorvinil, pelicula de polietilenă după întindere nu revine la dimensiunile inițiale.
  • Rafia plastifiată – se folosește la altoirea pomilor, arbuștilor, sau la legarea rănilor de pe copaci. Totodată, mai poate fi utilizată rafia naturală, care este biodegradabilă.
Rafia plastifiata,FOTO: farmaciavinului.ro
Rafie naturala, FOTO: sule-prodrom.ro
  • Bumbac – metoda este mai puțin utilizată, însă poate fi aplicată în cazul în care nu sunt disponibile alte metode.

Indiferent de materialul utilizat, trebuie să țineți cont de faptul că legarea locului altoirii se face imediat după oculare. Între altoitor și legător nu trebuie să fie mai mult de 2-3 altoiri nelegate.

După 14-16 zile de la altoire este necesar să verificați locul prinderii.

Află despre Altoirea viței de vie. Recomandări pentru rezultate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plantarea unei livezi de nuc – 7 greșeli de evitat

Atunci când decidem să plantăm o livadă de nuc,...
‹ adv ›

Sfaturi la înființarea unei livezi de nuci

În pepinieră nucii stau 2 – 3 ani și în funcție de vigoarea creșterii li se poate forma coroana...

Cum îți protejezi pomii împotriva rozătoarelor

Se apropie sezonul de iarnă, iar protejarea pomilor fructiferi este o prioritate pentru producătorii agricoli. În sezonul rece animalele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole