15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleNăpârlirea la găini sau de ce acestea nu fac ouă toamna

Năpârlirea la găini sau de ce acestea nu fac ouă toamna

Toamna și, mai ales, luna octombrie este perioada, când majoritatea crescătorilor de găini în gospodăriile mici se plâng, că acestea nu mai ouă.

Cineva mai experimentat poate spune, că de vină este răcirea vremii. Puțini însă, cunosc cu adevărat, că acesta este un proces fiziologic normal, care își are rolul său și care este produs de năpârlirea găinilor.

Ce este năpârlirea la găini

Năpârlirea are drept scop schimbul penelor vechi cu altele noi. Este un proces natural, care la găinile mature se declanșează înaintea sezonului rece, o dată în an, în mod normal toamna. Ulterior, penele noi și sănătoase vor proteja pasărea de gerurile iernii.

‹ adv ›

Năpârlirea fiziologică este stimulată de scăderea temperaturilor și reducerea zilei de lumină. Vom descrie însă și factorii, care provoacă năpârlirea patologică sau nesănătoasă.

Perioada de năpârlire duce la o înnoire a proceselor din organismul păsării, la sporirea metabolismului, stimularea sintezei de proteine.

Pe perioada dată, toate resursele organismului sunt îndreptate spre acest proces. Găinile pierd în greutate. Se reduce sau stopează producția de ouă. Masculii își încetează activitatea sexuală.

Pielea găinii devine extrem de sensibilă. Cele mai nesemnificative traume pot provoca sângerări. Din această cauză, păsările preferă locurile mai retrase și evită contactul activ cu mediul.

  • Năpârlirea începe în regiunea capului și a gâtului, deoarece acestea sunt cele mai mobile și penele se supun uzurii intense.
  • Apoi procesul trece la regiunea spatelui, penele căruia sunt sensibile pentru că sunt mai afectate de razele solare.
  • Ulterior, penele cad de pe regiunea pieptului, abdomenului, aripilor și, în final, de pe cea a cozii.

Tipurile și perioadele de năpârlire la găini

Perioada de creștere și dezvoltare la găini în primul an de viață este însoțită de trei năpârliri:

  • Prima – de regulă în a patra săptămână de viață, când puful puilor este înlocuit de penele de puf;
  • A doua – în luna a treia de viață, când tineretul schimbă penele de puf pe cele de contur;
  • A treia – de primăvară, care este normală pentru păsările tinere, dar nu pentru cele mai mari de un an.

După acestea urmează năpârlirile regulate o dată pe an, toamna.

Găinile ouătoare cu o producție bună năpârlesc intens și repede. Înlocuirea tuturor penelor la acestea are loc timp de 6-8 săptămâni.

Deși ele nu arată destul de bine pe durata acestui proces, găinile cu năpârlire intensă sunt cele mai prețioase pentru producție.

Citește și despre Stimularea ouatului la găini.

Găinile care dau mai puține ouă încep a năpârli chiar și de la mijloc de vară. Procesul la ele durează timp îndelungat, uneori și câteva luni. Exteriorul lor rămâne prezentabil, păstrând continuu un strat considerabil de pene.

Cum îngrijim găinile pe perioada năpârlirii

Penele consistă în mod principal din proteine. În procesul de creștere a penelor noi, organismul păsării se epuizează, aceasta slăbește. În plus, deficitul de lumină cu scurtarea zilei provoacă dereglări hormonale. Drept consecință, scade productivitatea.

alimentație echilibrată va menține starea normală a găinilor pe durata acestui proces.

1. Se recomandă mărirea raportului de proteine în rație. Adaosul de proteine se bazează pe alimente ca:

  • pește;
  • viermi;
  • insecte;
  • soia ș.a.

O soluție bună ar fi întreținerea găinilor libere pe această perioadă. În acest caz ele își asigură singure rația cu insecte, viermișori și larve.

Furajele combinate pentru găinile ouătoare conțin, de regulă, 16% de proteină. Pentru perioada de năpârlire acesta poate fi înlocuit cu complex de furaje pentru găinile broiler, care are până la 22% de proteină. Se ține cont însă de faptul, că majorarea totală a proteinei din rație nu trebuie să depășească 5%.

2. O importanță deosebită au și alimentele cu conținut sporit de sulf:

  • mazăre;
  • varză;
  • făină de carne și oase;
  • produse lactate;
  • lucernă;
  • trifoi.

În caz de deficiență de sulf, găinile încep a se ciupi, provocându-și sângerări, uneori de lungă durată.

3. Efect benefic au și adaosurile de vitamine.

4. Pe perioada năpârlirii se evită contactul tactil cu pasărea, considerând că pielea acesteia este foarte sensibilă la durere.

5. Lipsa penelor le face sensibile și la frig. Se acordă atenție sporită acestui factor. La necesitate, găinile pot fi trecute la întreținerea în încăpere.

6. Se evită orice tip de stres. Îngrijirea adecvată va ajuta găinile să devină mai productive.

7. Dezinfecția încăperii în condiții de gospodărie se face o dată la trei luni.

Perioada de năpârlire a găinilor mature corespunde cu începutul ouatului la cele tinere. Păsările tinere se introduc în cârdul celor mature, preferabil în raport de 1 la 2 corespunzător.

Năpârlirea nesănătoasă sau la timp nepotrivit

Dacă procesul de năpârlire durează prea mult și pasărea devine somnolentă, slăbită sau pasivă, se acordă atenție sănătății găinii.

Motiv de îngrijorare prezintă năpârlirea pe timp de primăvară la găinile mai mari de un an.

Cauzele unor astfel de năpârliri sunt bolile sau stresul.

Factorii de stres, care ar putea cauza pierderea penelor sunt:

  • deficiența de apă sau lipsa accesului către adăpătoare;
  • deficiența de nutriție sau lipsa accesului către hrănitoare;
  • insuficiența de lumină pe perioada rece.

Găinile pot năpârli și la sfârșitul perioadei de clocit, atunci când ele revin la alimentația obișnuită.

Factorii ce țin de starea sănătății găinii ce provoacă năpârlire:

  • malnutriția, insuficiența substanțelor nutritive și a microelementelor;
  • avitaminozele;
  • insectele ectoparazite (păduchi, acarieni);
  • helmintozele;
  • bolile de piele;
  • bolile de digestie.

Vedeți aici cum combatem păduchii la păsări.

Cunoscând cauzele năpârlirilor patologice, acestea pot fi ușor evitate. Se asigură condiții adecvate și lipsa stresurilor, suficientă hrană și apă, iluminare artificială a cotețului pe perioada rece (până la 15 ore de lumină pe zi). În consecință riscul se reduce la minimum.

Năpârlirea forțată a găinilor

Are drept scop prelungirea vieții productive și intensificarea producției. Ouăle devin mai mari în greutate, calitatea lor se îmbunătățește. Pasărea devine mai sănătoasă.

Nu se recomandă la păsări mai tinere de 30 săptămâni.

Năpârlirea forțată se practică la fermele avicole, fiind o parte importantă a procesului tehnologic. În gospodăriile țărănești însă nu este prea răspândităSe consideră că dauna în asemenea condiții depășește beneficiul.

Pentru a provoca năpârlirea forțată, găina se supune condițiilor de stres. În acest scop se practică foamea și setea forțate, reducerea artificială a zilei de lumină, menținând găinile în cotețuri întunecate. Cea mai eficientă cale se consideră înfometarea păsărilor pe o durată de la 4 la 10 zile.

Durata foamei influențează nivelul pierderii în greutate, dar și intervalul dintre ciclurile de ouat. Cu cât acesta este mai lung, cu atât mai productivă este găina când începe un ciclu nou.

Regimul înfometării se stabilește în dependență de condiția găinii. Dacă greutatea acesteia este mai jos de normă, durata procedurii se reduce.

Năpârlirea este un proces fiziologic normal, care este necesar pentru creșterea și dezvoltarea adecvată la găini, pentru menținerea sănătății și bunăstării acestora.

La asigurarea condițiilor favorabile de întreținere și alimentare, acest proces poate fi redus cu până la două săptămâni, uneori și mai mult. În același timp, se reduc și pierderile legate de productivitate pe această perioadă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rolul vitaminei A în nutriția păsărilor

Exploatarea intensivă a păsărilor face ca acestea să depindă în mare măsură de vitaminele din hrana lor. Acest lucru este...

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole