14.8 C
București
joi, 9 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDecizia României privind aplicarea derogării de la prima cerinţă din standardul GAEC...

Decizia României privind aplicarea derogării de la prima cerinţă din standardul GAEC 8, transmisă oficial CE

Decizia României privind aplicarea derogării de la prima cerinţă din standardul GAEC 8, pentru anul de cerere 2024, a fost transmisă oficial Comisiei Europene după consultările pe care le-a avut ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Ionuţ Barbu, cu mediul asociativ din sectorul agricol, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, România a comunicat CE, la prima cerinţă, aplicarea derogării privind alocarea unei ponderi minime de cel puţin 4% din terenul arabil la nivel de fermă: zonelor şi elementelor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă şi/sau culturilor fixatoare de azot şi/sau culturilor intermediare (secundare).

Culturile fixatoare de azot şi culturile secundare se cultivă fără utilizarea produselor de protecţie a plantelor. Pentru culturile secundare se utilizează factorul de ponderare 1.

Potrivit MADR, prin aplicarea derogării în anul de cerere 2024, fermierii şi alţi beneficiari care fac obiectul acestui standard pot îndeplini prima cerinţă a standardului prin alocarea unei ponderi minime de cel puţin 4 % din terenul arabil la nivel de fermă, optând fie pentru una dintre cele trei variante descrise anterior, fie pentru toate trei simultan.

Totodată, CE a fost notificată informal în vederea adaptării cerinţelor ecoschemei PD 04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, cu privire la noua modalitate de aplicare a GAEC 8.

De asemenea, în marja Consiliului Agrifish din data de 26 februarie 2024, ministrul Florin Barbu va propune o modificare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European şi al Consiliului, în ceea ce priveşte aplicarea unor standarde privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 7 si 8), respectiv pentru GAEC 7 se propune ca statele membre să poată excepta de la obligaţia de la acest standard exploataţiile care înfiinţează culturi pentru care nu este necesară aplicarea unei rotaţii anuale din perspectivă agrotehnică, astfel încât statele membre să poată decide lista acestor culturi.

Un exemplu ar putea fi loturile semincere sau culturile pentru care înfiinţarea pe aceeaşi suprafaţă nu prezintă riscuri fitosanitare sau de agro-chimice.

Pentru GAEC 8 se propune introducerea unei prevederi suplimentare care va da posibilitatea statelor membre ce deţin suprafeţele de minimum 4% cu elemente neproductive sau terenuri pârloaga la nivel naţional să fie exceptate de la aplicarea GAEC 8 la nivel de fermă.

În această manieră se asigură implicit atingerea obiectivului propus la nivel european prin acest standard GAEC de menţinere a elementelor şi zonelor neproductive în scopul îmbunătăţirii biodiversităţii agricole.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Campania de primire a cererilor de plată se va încheia la 7 iunie 2024

Termenul limită de depunere a cererilor de plată în...
‹ adv ›

AgroMeteo: Secetă pedologică în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada 10 - 16 mai. Seceta pedologică moderată şi...

CEC Bank a finanţat peste 3.000 de proiecte din fonduri europene

Fondurile europene au un rol esenţial în dezvoltarea României, CEC Bank finanţând, de la demararea exerciţiului financiar 2007-2013 şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole