Modul de comunicare între plantă şi calculator prin intermediul digitalizării şi al inteligenţei artificiale (IA) în agricultura de precizie a fost discutat, vineri, la Universitatea de Ştiinţele Vieţii (USV) „Regele Mihai I” din Timişoara, în cadrul conferinţei cu tema „Digitalizarea şi Inteligenţa Artificială în educaţie, cercetare şi mediu socio-economic din domeniul ştiinţelor vieţii. Stadiul actual, evoluţie şi impact asupra societăţii româneşti”.
El a menţionat că USV derulează, între altele, un proiect cu Consiliul Judeţean pentru partea de ambrozie, un puternic alergen care afectează o mare parte a populaţiei din Timişoara, în sezonul de vară-toamnă.
Marius Poşa, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a susţinut că nu ar fi imposibil ca această intruziune a digitalizării în agricultură să creeze o plus valoare atât de mare încât să ştim să exploatăm corect şi coerent conceptul de digitalizare în agricultură, să ajungem ca productivitatea să aibă o importanţă foarte mare.
Ciprian Iorga, manager general al unei firme private din Timişoara, a afirmat că în agricultura de precizie, dronele au început să fie folosite din toate punctele de vedere: drone care aplică tratamente, pentru pază, pentru cartarea suprafeţelor mari de teren, generând ulterior hărţi interpretate cu inteligenţa artificială.
Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Sorin Bălan, a precizat că nimeni nu ar trebui să se teamă de dronele folosite în agricultură, pentru că nu au aplicabilitatea celor din domeniul militar iar utilizarea lor în agricultură este uzuală în UE.
Şeful STS a anunţat, în context, că la Timişoara se va crea unul dintre nodurile cloudului guvernamental care va fi implementat în următorii ani cu finanţare din PNRR, întrucât este o zonă foarte importantă pentru Guvern şi din alte considerente.
Cloudul guvernamental este o infrastructură care adună într-un singur loc toate serverele şi bazele de date ale instituţiilor publice din România, pe care o implementează Guvernul României prin Ministerul Comunicaţiilor.
Este organizat în patru centre, unul dintre acestea urmând să fie implementat în comuna Giroc, lângă Timişoara.