13.1 C
București
luni, 27 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCreditul Fermierului a fost aprobat de către Guvern. Suma alocată este de...

Creditul Fermierului a fost aprobat de către Guvern. Suma alocată este de 165 de mln de euro

Creditul Fermierului – în ședința Guvernului din 08 februarie 2024 a fost adoptată Ordonanța de urgență privind aprobarea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Prezentul act normativ vizează creșterea accesului la finanțare pentru fermieri, prin instituirea unei  scheme de ajutor de stat Creditul Fermierului, prin care MADR acordă un ajutor de stat, sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.

Rata dobânzii aferentă creditelor este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.

Bugetul schemei de ajutor de stat are o valoare de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul a 164,1 milioane euro şi se asigură în limita sumelor disponibile din contul „Fondul pentru creditare și garantare a creditelor”, precum și a prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Beneficiarii eligibili sunt operatorii economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; CAEN 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 – Creșterea animalelor și CAEN 015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora.

Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 3.500 de beneficiari.

Monitorizarea şi controlul beneficiarilor în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat se efectuează în mod transparent, nediscriminatoriu, prin publicarea lunară a înscrierilor şi beneficiarilor, pe site, de către FGCR, cu respectarea reglementărilor aplicabile instituțiilor de credit şi instituțiilor financiare nebancare.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Proiect: Fermierii români ar putea primi ajutoare de stat de peste 161 de milioane de euro prin „Creditul Fermierului” 

Fermierii români care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei...
‹ adv ›

Exim Banca Românească acordă IMM-urilor credite pentru investiţii în condiţii avantajoase, în parteneriat cu BEI

Exim Banca Românească pune la dispoziţia IMM-urilor şi companiilor cu capitalizare medie un plafon de 50 de milioane de...

Creditul Agricol intră în linie dreaptă. Cum vor putea fi folosiți banii

Fermierii vor putea să acceseze în scurt timp „Creditul Agricol” cu dobândă subvenționată de 1,95%, ceea ce constituie o...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole