14.7 C
București
marți, 7 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDepozitul de fosfogips din Bacău va fi închis, iar terenul va fi...

Depozitul de fosfogips din Bacău va fi închis, iar terenul va fi ecologizat

Depozitul de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău urmează să fie închis după ce va fi emis avizul de mediu pentru ecologizarea zonei.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat vineri, la Bacău, la ședința Comisiei de analiză tehnică, desfășurată la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, precum și la o vizită de lucru în teren, la depozitul de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău.

„Astăzi suntem mai aproape ca oricând de momentul care va marca închiderea unui capitol negru din istoria Bacăului și a României. Există în România 31 de depozite de deșeuri industriale periculoase si nepericuloase din cauza căreia plătim amenzi. Depozitul de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău se întinde pe 16 hectare.

Mă bucur că am reușit astăzi să particip la ședința comisiei de analiză tehnică din cadrul #APM Bacău, unde urmează să se emită acordul de mediu pentru proiectul de ecologizare a acestui depozit, care nu înseamnă doar faptul că acesta nu va mai polua în continuare, ci și faptul că statul român va plăti mai putine penalități, mai puține amenzi.

Fiecare zi pe care o recuperăm înseamnă bani economisiți, bani cu care vom putea să facem alte tipuri de investiții și sper că Bacăul va deveni un exemplu de bună practică pentru celelalte 30 de depozite ce urmează a fi ecologizate”, a precizat ministrul în timpul vizitei.

La ședință au fost prezenți reprezentanții autorităților locale, ai Direcția de Sănătate Publică Bacău, ai Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, ai Garda de Mediu Bacau și ai Administrația Bazinală de Apă SIRET.

Administrația Fondului pentru Mediu a depus, la data de 16.11.2023, solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Închidere și reabilitare depozit de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău”.

România are obligația de închidere a depozitului de deșeuri industriale periculoase din județul Bacău, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european și cu angajamentele asumate pentru sectorul de mediu.

Pentru realizarea investiției de închidere a depozitului de deșeuri industriale neconforme a fost necesară, în prealabil, trecerea terenului aferent în proprietatea statului și în administrarea AFM.

Termenul estimat pentru închiderea depozitului este anul 2027. Soluția de reabilitare a depozitului de fosfogips are ca obiectiv principal reducerea mobilității contaminanților existenți pe amplasament pentru a proteja situl în vederea încadrării acestuia în peisajul natural, cu protecția factorilor de mediu, apă, aer, sol și subsol.

Pe suprafața acestui sit ecologizat nu se va desfășura în viitor nicio activitate, perimetrul halei urmând a fi îngrădit și pus sub observație pe o perioadă de 30 de ani.

‹ adv ›

3 COMENTARII

  1. N-am înțeles cum se face închiderea și nici cum se face reabilitarea deșeurilor de fosfogips ! O fi vorba de o tehnica de tipul: Arată că muncești ?

  2. 1.Desrierea succintă a solutiei de reabilitare a depozitului de fosfogips lipsește intr-adevăr cu desăvârșire !!
    Cum pot accesa această informatie ?
    2. Care sunt celelalte depozite de substanțe periculoase din județul Bacău, care trebuie reabilitate ?

  3. Solutia ar trebui sa fie prezentata in actul administrativ Acordul de mediu care a fost solicitat la data de 16.11.2023 de către AFM. Sa vedem care va fi si sa speram ca nu ne mananca cancerul pana atunci!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce nu leagă sau se fac fructe puține la cireș

O înflorire abundentă nu întotdeauna înseamnă și o cantitate...
‹ adv ›

Cum limităm pagubele provocate de grindină la vița de vie

Dintre plantele cultivate, vița de vie este una dintre cele mai afectate de acest factor de risc - grindina,...

Prognoză INHGA: Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în luna mai şi peste în iunie şi iulie

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa sub media multianuală în luna...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole