24.9 C
București
vineri, 14 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Fermierii polonezi suspendă blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Reuters: Fermierii polonezi suspendă blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Fermierii polonezi au suspendat sâmbătă blocarea unui punct de trecere important cu Ucraina, în urma unui acord semnat cu guvernul polonez, potrivit AFP şi Reuters.

Alte trei puncte importante de trecere a frontierei cu Ucraina rămân în continuare blocate din noiembrie de către şoferii de camion polonezi care protestează împotriva „concurenţei neloiale” din partea camionagiilor ucraineni şi împotriva relaxării regulilor de acces în Uniunea Europeană pentru companiile din această ţară.

„Am semnat un acord cu guvernul şi aşteptăm să fie pus în practică. Blocajul este suspendat atât timp cât revendicările noastre sunt realizate”, a declarat pentru AFP Roman Kondrow, unul dintre organizatorii mişcării de protest.

După o pauză pe perioada sârbătorilor de sfârşit de an, fermierii au reluat blocarea postului Medyka joi. Fermierii polonezi afirmă că suferă de pe urma scăderii preţurilor la începutul anului trecut în urma importurilor de cereale ucrainene şi cer subvenţii şi împrumuturi în condiţii avantajoase.

Acordul semnat cu ministrul agriculturii prevede instituirea unui sistem de subvenţii şi credite în condiţii avantajoase pentru producţie.

Noul prim-ministru al Poloniei Donald Tusk a declarat miercuri că va încerca să-i convingă pe camionagiii care blochează alte trei puncte de trecere a frontierei „să nu folosească blocada ca metodă de a-şi apăra interesele”, subliniind în acelaşi timp că guvernul său „va face totul „pentru a le proteja” interesele „în această competiţie inegală cu transportatorii ucraineni”.

Varşovia şi Kiev, precum şi reprezentanţii Uniunii Europene au purtat discuţii de mai multe ori pentru a rezolva criza de la frontieră, dar până acum nu s-a ajuns la un acord.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrijire pomi după grindină și ploi torențiale

Ploile cu grindină din ultimele zile au produs pagube...
‹ adv ›

MADR: Plăţi de peste 97 mln de lei pentru Campania 2023, în perioada 12 – 14 iunie

Plăţile efectuate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru anul de cerere 2023 au depăşit 97,13 milioane...

Tone de roșii ajung să fie aruncate la gunoi. Fermierii se plâng de Programul Tomata, care duce la prețuri prea mici

Mii de kilograme de roșii sfârșesc aruncate la gunoi, aproape de București. Fermierii se plâng că Programul Tomata i-a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole