8.4 C
București
marți, 20 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Fermierii polonezi suspendă blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Reuters: Fermierii polonezi suspendă blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Fermierii polonezi au suspendat sâmbătă blocarea unui punct de trecere important cu Ucraina, în urma unui acord semnat cu guvernul polonez, potrivit AFP şi Reuters.

Alte trei puncte importante de trecere a frontierei cu Ucraina rămân în continuare blocate din noiembrie de către şoferii de camion polonezi care protestează împotriva „concurenţei neloiale” din partea camionagiilor ucraineni şi împotriva relaxării regulilor de acces în Uniunea Europeană pentru companiile din această ţară.

„Am semnat un acord cu guvernul şi aşteptăm să fie pus în practică. Blocajul este suspendat atât timp cât revendicările noastre sunt realizate”, a declarat pentru AFP Roman Kondrow, unul dintre organizatorii mişcării de protest.

După o pauză pe perioada sârbătorilor de sfârşit de an, fermierii au reluat blocarea postului Medyka joi. Fermierii polonezi afirmă că suferă de pe urma scăderii preţurilor la începutul anului trecut în urma importurilor de cereale ucrainene şi cer subvenţii şi împrumuturi în condiţii avantajoase.

Acordul semnat cu ministrul agriculturii prevede instituirea unui sistem de subvenţii şi credite în condiţii avantajoase pentru producţie.

Noul prim-ministru al Poloniei Donald Tusk a declarat miercuri că va încerca să-i convingă pe camionagiii care blochează alte trei puncte de trecere a frontierei „să nu folosească blocada ca metodă de a-şi apăra interesele”, subliniind în acelaşi timp că guvernul său „va face totul „pentru a le proteja” interesele „în această competiţie inegală cu transportatorii ucraineni”.

Varşovia şi Kiev, precum şi reprezentanţii Uniunii Europene au purtat discuţii de mai multe ori pentru a rezolva criza de la frontieră, dar până acum nu s-a ajuns la un acord.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Constanţa: Echipajul ucrainean al unei nave cu grâu, sosită în port, a intrat în grevă pentru neplata salariilor

Cinci cetăţeni ucraineni, membri ai echipajului navei fluviale Argo,...
‹ adv ›

MADR precizează că nu a eliberat anul acesta nicio licenţă de import pentru produse cu provenienţă din Ucraina

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu a eliberat anul acesta nicio licenţă de import pentru produse cu provenienţă...

Şeful APIA a fost demis; ordinul a fost semnat de ministrul Agriculturii, Florin Barbu

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seara, de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole