12.4 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Cotaţia petrolului continuă să crească, în contextul tensiunilor geopolitice

Reuters: Cotaţia petrolului continuă să crească, în contextul tensiunilor geopolitice

Preţul petrolului a crescut miercuri cu peste 3%, iar avansul a continuat joi, deoarece escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu şi perturbarea livrărilor din Libia au provocat îngrijorări pe piaţă cu privire la evoluţia cererii, transmit Reuters şi Bloomberg.

În jurul orei 07:30 GMT, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 0,7%, până la 78,78 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la ţiţeiul WTI au urcat cu 0,9%, până la 73,36 dolari per baril.

Protestatarii din Libia au oprit producţia de la zăcămintele Sharara şi El-Feel, care în mod normal pompează aproximativ 365.000 barili pe zi (bpd). De asemenea, cresc temerile legate de extinderea în întreaga regiune a conflictului din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas, mai ales după un atentat care a făcut 95 de morţi în Iran miercuri şi eliminarea numărului doi politic al Hamas într-o lovitură aeriană în Liban marţi.

Rebelii houthi din Yemen au revendicat miercuri un nou atac asupra unei nave port-container a companiei franceze de transport maritim CMA CGM în zona strâmtorii Bab al-Mandeb din Marea Roşie. Numeroase companii de transport maritim evită Marea Roşie după seria de atacuri din regiune, iar analiştii estimează că redirecţionarea transporturilor ar putea majora cu trei-patru dolari cotaţiile ţiţeiului.

Escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, sursa a aproximativ o treime din ţiţeiul mondial, ar putea duce la o creştere semnificativă a preţului petrolului, după scăderea cotaţiilor cu aproximativ o cincime în trimestrul patru din 2023, în urma majorării producţiei de către statele din afara grupului OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii).

Cotaţiile cresc în urma perturbării livrărilor din Libia, dar „cea mai mare îngrijorare şi incertitudine este cauzată de tensiunile din Orientul Mijlociu, mai ales după evenimentele din Iran”, susţine Warren Patterson, de la ING Groep NV în Singapore.

Grupul OPEC+ şi-a reafirmat angajamentul de a stabiliza piaţa, după ce în 30 noiembrie a decis reducerea producţiei pentru susţinerea preţului petrolului. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Eurostat: România este al treilea mare producător de petrol din UE

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană...
‹ adv ›

IEA: Piaţa petrolului va înregistra excedent anul viitor, chiar dacă OPEC+ extinde actualele reduceri de producţie

Piaţa mondială a petrolului va înregistra un uşor excedent anul viitor, chiar dacă statele OPEC+ îşi extind reducerile de...

Bloomberg: Livrările de ţiţei ale Rusiei, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni

Moscova trimite cantităţi masive de ţiţei pe piaţă, chiar dacă a anunţat că va prelungi decizia sa voluntară de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole