12.4 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleIEA: Piaţa petrolului va înregistra excedent anul viitor, chiar dacă OPEC+ extinde...

IEA: Piaţa petrolului va înregistra excedent anul viitor, chiar dacă OPEC+ extinde actualele reduceri de producţie

Piaţa mondială a petrolului va înregistra un uşor excedent anul viitor, chiar dacă statele OPEC+ îşi extind reducerile de producţie în 2024, a declarat pentru Reuters Toril Bosoni, şeful diviziei de industrie şi pieţe petroliere de la Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

În acest moment, totuşi, piaţa petrolului este în deficit şi stocurile sunt în scădere „într-un ritm rapid”.

„Stocurile globale de petrol sunt la un nivel scăzut, ceea ce înseamnă sporirea riscului de volatilitate, dacă vor exista surprize fie pe partea de cerere, fie pe partea de ofertă”, a explicat Toril Bosoni, în marja unei conferinţe desfăşurate la Oslo.

În septembrie, cotaţia barilului de ţiţei a ajuns la 98 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2023, dar de atunci a scăzut, ajungând la aproximativ 82 de dolari.

Temerile privind evoluţia economiei şi cererea au afectat preţurile, în pofida sprijinului de pe urma reducerilor de producţie decise de OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi a conflictului din Orientul Mijlociu. Viitoarea reuniune a OPEC+ este programată în 26 noiembrie, la Viena, iar analiştii urmăresc cu atenţie declaraţiile principalilor producători de petrol.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că la reuniunea OPEC+ ar putea fi luate în considerare reduceri suplimentare ale producţie, pe fondul scăderii cotaţiilor. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna ianuarie a crescut marţi cu 0,13 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 82,45 dolari.

Deja Arabia Saudită, Rusia şi alţi membri OPEC+ s-au angajat să reducă în total producţia de petrol cu 5,16 milioane barili pe zi (bpd), sau aproximativ 5% din cererea zilnică la nivel global. Reducerile includ 3,66 milioane bpd ale OPEC+ şi reduceri suplimentare voluntare efectuate de Arabia Saudită şi Rusia.

Luna aceasta, Agenţia Internaţională a Energiei şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea cererii de petrol, atât pentru 2023, cât şi pentru anul următor, în pofida unei aşteptate încetinirii a activităţii în aproape toate marile economii.

„Cererea mondială de petrol continuă să depăşească aşteptările”, a anunţat agenţia cu sediul la Paris în ultimul său raport lunar.

Totuşi, „creşterea ofertei mondiale de petrol depăşeşte şi ea aşteptările, graţie faptului că avansul de producţie în SUA şi Brazilia a devansat prognozele”, adaugă IEA.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Eurostat: România este al treilea mare producător de petrol din UE

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană...
‹ adv ›

Reuters: Cotaţia petrolului continuă să crească, în contextul tensiunilor geopolitice

Preţul petrolului a crescut miercuri cu peste 3%, iar avansul a continuat joi, deoarece escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu...

Bloomberg: Livrările de ţiţei ale Rusiei, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni

Moscova trimite cantităţi masive de ţiţei pe piaţă, chiar dacă a anunţat că va prelungi decizia sa voluntară de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole