8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleNovembra - unul dintre cele mai populare soiuri de păr

Novembra – unul dintre cele mai populare soiuri de păr

Soiul de păr Novembra, cunoscut și sub denumirile de Xenia (înregistrat în UE sub numele autoarei), Oksana, Nojabrskaja, Novemberbirne este popular în Polonia, Olanda, Italia, Croația, Franța, Belgia, Austria, Bulgaria, Bosnia, Ucraina, Rusia.

Soiul Novembra a fost obținut în Moldova de cercetătoarea și selecționera Xenia Dușutina în anul 1962, prin încrucișarea soiurilor Triumphe de Vienne (soi francez cu fructe mari) și Nicolai Krier (soi vechi românesc, rezistent la îngheț, cu fructe mari și randament ridicat).

În Polonia, soiul Novembra se cultivă comercial de peste 20 de ani. Iar din anul 2005 pomicultorul olandez Pieter van Rijn, încântat de calitățile soiului, a solicitat drepturile de reproducere.

‹ adv ›

Astfel, de atunci până în prezent, este cel care deține licența generală pentru reproducerea materialului săditor al soiului de păr Xenia.

Pe o alta filieră probabil, germanii au înregistrat soiul, dar cu numele Novembra, deținând și ei o licență pentru a produce și vinde material săditor.

Novembra – descrierea soiului

  • Înflorire: foarte timpurie
  • Gust: la recoltarea optimă – bun, dulce și suculent, cu o aromă bună de pere, semiuntoasă. Dacă randamentul este prea mare, gustul scade semnificativ.
  • Randament: inițial mediu și ușor alternant; Motive: înflorire foarte timpurie, formarea recoltei pe lemn anual, calitatea moderată a frunzelor în rozetă (fertilizare foliară, GA 3 și GA 4/7). Ulterior, randamente foarte mari și regulate; Rărirea necesară pentru calitatea gustului.
  • Creștere: vigoare medie, semi-erectă, rodește pe lemn anual, de doi și de trei ani, potrivită pentru tăiere mecanizată.
  • Durata de păstrare: bună până la foarte bună, aspect comercial de lungă durată pe raft, în depozit frigorific la -1° până la 0°C până în ianuarie/februarie, în combinație cu 1-MCP până în martie.
  • Susceptibil la declinul părului (Phytoplasma pyri) și la arsura bacteriană (Pseudomonas syringae) la înflorire pe timp umed și rece, potrivit sursei foeko.de.

Popularitatea sporită a soiului de pere de toamnă Novembra peste hotarele țării este datorată rezistenței înalte la ger, boli și dăunători, iar consumatorii apreciază fructele sale dulci, ferme, aromate și de dimensiuni foarte mari 300-400 g, maximul fiind de 600 g.

În plus, Novembra este unul dintre cele mai populare soiuri cultivate în sistem ecologic în UE. Citiți mai multe despre Soiuri de păr ce pot fi cultivate în sistem ecologic.

Recoltarea are loc la începutul lunii octombrie, atunci fructele sunt verzi și pietroase, iar maturitatea deplină o ating după câteva săptămâni de depozitare, în luna noiembrie, de aici trăgându-se și numele acestui soi deosebit.

Fructele coapte devin de culoare galben-pal, ușor îmbujorate pe partea care a fost expusă la soare. Pulpa este suculentă, fragedă, aromată cu un gust răcoritor excelent. În condiții optime, perele pot fi păstrate în frigider până în martie-aprilie, fără a-și pierde calitățile de consum.

Pomii sunt de vigoare medie, ating 3-6 m, în funcție de portaltoi, cu coroana larg piramidală. Pentru polenizare sunt folosite soiul de vară Williams și cel de toamnă Conference. Rodește abundent pe țepușe și prezintă o tendință redusă de a intra în alternanța de rodire.

La fel ca multe soiuri de pere, poate fi altoit pe portaltoi generativ – păr franc și pe portaltoi vegetativ de gutui. 

În primul caz, pomii sunt mai viguroși și mai rezistenți la îngheț, cu o durată de viață mai lungă (40-50 ani). Aceștia sunt folosiți la înființarea plantațiilor în zone deluroase, cu sol mai puțin fertil în sistemul clasic.

Distanțele de plantare recomandate în acest caz sunt de 6×5 m sau 7×6 m și în cel semiintensiv 4×4 sau 5×4 m, iar plantația poate cuprinde între 400 și 600 pomi/ha. În astfel de sisteme de cultură începe fructificarea în anul 4-5 de la plantare.

Altoit pe gutui, părul Nojabrskaja/Xenia are o creștere mai mică, o durată de viață mai scurtă (20-30 ani) și un sistem radicular superficial, rădăcinile fiind amplasate la adâncimea de 20-40 cm în sol.

Din acest motiv, părul necesită suport. Acest tip de material săditor este folosit la înființarea livezilor în sistem intensiv, cu distanța de plantare este de 3,5×2 m sau 4×3, iar plantația poate cuprinde între 650 și 1.200 pomi/ha.

La fel și în sistem superintensiv – distanța de plantare este de 3,5×0,9 m sau 4×1 m, iar plantația poate să cuprindă peste 1.200 pomi/ha. În aceste cazuri sunt obligatorii sistemele de suport și de irigare. În astfel de sistem de cultură, fructificarea are loc mai devreme, în al 3-lea an.

Citește și despre Fertilizarea livezilor – ce îngrășăminte și când se aplică la pomi.

Randamentul mai mic al pomului pe portaltoiul de gutui este compensat de densitatea mai mare de plantare. Cu tehnologia potrivită, poate produce în mod stabil până la 40-50 t/ha de fructe pe an.

Citește și despre Tăierile în verde la păr. Perioada și recomandări.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

La ce distanță se plantează cătina. Cum influențează recolta

Atunci când alegem distanța de plantare la cătină trebuie...
‹ adv ›

Acarianul roșu al pomilor și acarianul roșu comun – control

Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) sunt doi dăunători care pot produce pagube...

Când se fac tăierile la pomi toamna. Sfaturi

Tăierile la pomi sunt importante pentru sănătatea și productivitatea livezii. În sezonul rece, se efectuează tăierile în uscat, acestea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole