18 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierile în verde la păr. Perioada și recomandări

Tăierile în verde la păr. Perioada și recomandări

Tăierile în verde au drept scop evitarea consumului substanțelor utilizate pentru creșterea lăstarilor inutili, se favorizează creșterea ramurilor, mai ales a celor de garnisire și diferențierea mugurilor de rod, se îmbunătățește iluminarea, aerisirea coroanei, se reduce volumul tăierilor în uscat.

În general, tăierea în verde se aplică preponderent la pomii tineri (1-4 ani) pentru a urgenta formarea coroanei și intrarea pomilor pe rod economic. Se suprimă lăstarii inutili și se scurtează cei la care trebuie întreruptă temporar creșterea pentru a fi transformați în ramuri de garnisire, inclusiv de rod.

Pentru fiecare specie sau chiar asociație soi/portaltoi și sistem de coroană tăierile în verde diferă. În acest articol discutăm despre tăierile în verde la păr și anume operațiunile ce se recomandă în fiecare an pentru formele de coroană: palmetă etajată cu brațe oblice, palmetă mixtă.

Tăierile în verde la păr se realizează când lăstarii ating lungimea de 20 cm. Urmărind forma de coroană pe care ați planificat-o, în timpul tăierilor în verde se ajustează parametrii astfel încât să obținem rezultatele dorite mai dorit.

FOTO: Înlăturați ramurile amplasate prea aproape
Înlăturați lăstarii ce cresc la baza tulpinei; Sursă: wikihow.com
FOTO: Reglați lăstarii ce cresc vertical, au un unghi incorect

Tăierile în verde la păr – forma de coroană palmetă etajată cu brațe oblice

Reprezentarea schematică a formei de coroană palmetă etajată cu brațe oblice:

Tăierile în verde în anul I: Când lăstarii ating 20 cm axul se substituie împreună cu concurenții prin transfer la un lăstar subterminal cu creștere spre verticală, care devine prelungirea axului. Din lăstarii situați mai jos se proiectează viitoarele 2 șarpante ale etajului I. Ceilalți lăstari se suprimă la inel.

În cazul în care cele 2 șarpante au fost deja alese în timpul tăierilor în uscat, în timpul tăierilor în verde se elimină lăstarii crescuți în apropierea bazei și pe latura superioară a lor.

Se corectează unghiul de înclinare al șarpantelor prin tăieri de transfer la un lăstar exterior și se echilibrează vigoarea de creștere a lor. Lăstarii concurenți ai axului central se substituie prin transfer la un lăstar subterminal cu creștere spre verticală.

V-ar putea plăcea și Tăierea în verde la cais. Când, cum și de ce se realizează.

Tăierile în verde în anul II: Operațiile în verde de formare a coroanei se efectuează când lăstarii ating lungimea de 20 cm, eliminându-se lăstarii verticali, hulpavi și cei care supraîndesesc coroana.

Tăierile în verde în anul III: Similar cu tăierile din anul precedent se elimină concurenții axului central. Mai jos de lăstarul de prelungire al axului, la distanța de 70-80 cm la șarpanta etajului întâi, se aleg doi lăstari ca viitoarele șarpante ale etajului doi după aceleași principii ca și la etajul întâi.

De sus în jos pe ax lăstarii cu unghiuri largi de inserție și vigoarea de creștere mai atenuată rămân intacți ca ramificări de garnisire. Se suprimă lăstarii verticali de pe laturile superioare al șarpantelor din etajul întâi și se corectează, prin tăieri de transfer, unghiul de înclinare al lor.

Pe părțile laterale ale șarpantelor și ramurile de semischelet de la baza lor rămân intacți, ca ramificări de garnisire, lăstarii îndepărtați preponderent spre intervalele dintre rânduri cu creștere moderată și orientare spre orizontală.

Tăierile în verde în anul IV: Operațiile în verde se realizează în același termen și după aceleași principii, având în vedere avansarea coroanei în vârstă și structura.

Tăierile în verde în anul V: Se proiectează viitoarele șarpante ale etajului 3 după aceleași principii ca și la etajul 2. Restul lucrărilor sunt similare ca și cele ale anilor precedenți.

Tăierile în verde în anul VI: Pe ax și șarpante primăvara și prin operații în verde se elimină concurenții,lăstarii și ramurile verticale hulpave și cele care supraîndesesc coroana.

În următorii ani are loc definitivarea structurii coroanei.

Tăierile în verde la păr – forma de coroană palmetă mixtă

Citiți aici despre Tăierea și formarea coroanei la păr – palmeta mixtă.

Tăierile în verde în anul I: Axul se substituie la un lăstar subterminal, ce este orientat spre verticală. În zona unde planificăm să fie primul etaj (după trunchi al cărui lungime e de 50-60 cm) se aleg doi lăstari cu unghiuri largi de inserție, orientați opus pe direcția rândului, distanțați la 8-10 cm unul de altul. Ceilalți lăstari laterali se suprimă.

Tăierile în verde în anul II: Când lăstarii ating lungimea de 20 cm, axul central se substituie la un lăstar subterminal cu poziția spre verticală. Se suprimă 1-2 lăstari laterali ce sunt concurenți axului. Mai jos pe ax se alege un lăstar pentru prima șarpantă cu unghi larg de inserție, distanțat la 50-60 cm de la șarpanta inferioară.

Lăstarii situați mai sus de cât viitoarea șarpantă solitară se scurtează la 3 frunze pentru a-i transforma în ramuri de garnisire, iar pe cei inferiori nu-i tăiem.

La șarpantele din etaj se corectează unghiul de înclinare prin tăieri de transfer la un lăstar exterior cu poziția necesară. Pe latura superioară a șarpantelor se suprimă lăstarii verticali.

Tăierile în verde în anul III: Când lăstarii ating lungimea de 20 cm, axum se substituie la un lăstar subterminal cu poziția spre verticală. Se suprimă 1-2 lăstari concurenți ai celui rămas de prelungire.

Mai jos pe ax se aleg, din partea opusă primei șarpante solitare, la distanța de 60-70 cm de la ultima șarpantă din etaj se proiectează a doua șarpantă solitară dintr-un lăstar bine dezvoltat cu unghi larg de inserție. Din apropierea acestuia se elimină 1-2 lăstari pentru a-i favoriza creșterea.

Tăierile în verde în anul IV și anii următori: În cazul posibilității se proiectează următoarele șarpante 5 și 6, după aceleași principii cu cele precedente. Se suprimă concurenții și lăstarii inutili pentru formarea coroanei după aceleași principii ca și în anii precedenți.

Bibliografie:

  • BABUC V.; PEȘTEANU A.; GUDUMAC E. Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi.
‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua. Va rog sa ne explicati si tairea in verde a pomilor cu varsta mai mare.( ( peste 7 ani) Am in livada cca30 de peri,soiuri diferite iar centrul coroanei este plin de lastari tineri verticali.Astfel de lastari su crescut si pe sarpante.Cum se face scurtarea/eliminarea acestora in cele doua situatii? Multumesc

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri...
‹ adv ›

Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

Procesul de tăiere a pomilor ține de imaginația fiecăruia, dar trebuie să fie și un proces de analiză rapidă....

Tăierea pomilor fructiferi. Vezi când se face

Tăierile în uscat la pomi, adică tăierile ce se realizează iarna, în perioada de repaus se fac începând cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole