Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Companii din Ucraina şi România pot să cucerească la un moment dat pieţe din Vest, care, istoric, erau rezervate ţărilor din Europa Centrală sau din vestul Europei, a afirmat, luni, Horia Cardoş, fondator şi director general al Agroland Business System.
„Sunt multe companii, inclusiv în agricultură sau industria alimentară din Ucraina, şi, cu toată drama pe care o trăiesc vecinii noştri, acolo se produce capital şi acela are nevoie de un spaţiu ca să fie investit. Unul din aceste spaţii este România. Şi vin investitori din zonele pe care noi le ştim şi investesc sume importante de bani, şi de aceea vorbeam de o alianţă în care companii din Ucraina şi România pot să exporte, pot să cucerească la un moment dat pieţe din Vest, care, istoric, erau rezervate ţărilor din Europa Centrală sau din vestul Europei”, a spus Cardoş, la cea de-a doua ediţie a Quarterly Report – raportul trimestrial al emitenţilor de top de la bursă.
În opinia sa, firmele din România ar trebui să se pregătească pentru o încetare a războiului din Ucraina.
„Intern, noi discutăm de câteva luni de acel moment, când va veni – 2024, 2025, 2026 – în care războiul se va încheia. Ucraina a fost şi va rămâne o forţă în agricultura europeană. Extracomunitate sau intracomunitate la un moment dat şi atunci treaba noastră ca agricultori români, ca procesatori români este să valorificăm superior materiile prime pe care le producem aici, fie că vorbim de cereale, fie că vorbim de ouă de consum în cazul nostru. Ideea este că Ucraina produce astăzi sub preţul oricărei ţări din comunitatea europeană din mai multe motive. În primul rând, în Ucraina se pot folosi substanţe care în comunitate nu se pot folosi şi care îi aduce un avantaj competitiv. Vorbim de reglementări de mediu care în Ucraina nu există, în România există şi în toată comunitatea europeană există şi înseamnă costuri. Vorbim de costul forţei de muncă. Acesta este mai scăzut decât în România şi aşa mai departe. În momentul în care Ucraina va fi capabilă să se deschidă cu totul, fie că vorbim de producţie agricolă sau producţie alimentară, şi ne limităm la domeniile pe care le cunoaştem, va avea un impact important, atât asupra companiilor din România, cât şi asupra celor din comunitatea europeană, dar sunt convins că jucătorii români din domeniu se pregătesc deja şi nu este doar atributul autorităţilor sau Comisia Europeană să aibă grijă de noi. Trebuie să avem grijă de noi, trebuie să ne uităm la moduri prin care să fim mai eficienţi, mai rezilienţi diverselor provocări care vor veni”, a afirmat Horia Cardoş.
La rândul său, Liviu Zăgan, directorul general al Holde Agri, a subliniat că, în 2021, Ucraina a produs 30 de milioane de tone metrice de grâu, anul acesta sub 20 de milioane de tone metrice, iar anul viitor se aşteapă să producă 18 milioane de tone.
Potrivit acestuia, agricultura va fi în continuare profitabilă, indiferent dacă Ucraina va fi sau nu parte din UE.
„Îmi doresc, de ce nu, să fie parte din Uniunea Europeană. Cu siguranţă, vom putea găsi soluţii împreună, ţările din Uniune şi Ucraina, ca să nu avem nici incertitudine şi nici dezechilibre în industrie. Poate ar fi mai bine ca Ucraina să fie parte a Uniunii ca să ne putem coordona mai uşor şi să profităm unii de ceilalţi. Dacă suntem împreună mai mulţi şi producem mai mult ar trebui să avem o forţă mult mai mare pe o piaţă globală unde contează cantităţile pe care le produci şi disponibilitatea lor. Nu văd aici un pericol, ci o oportunitate”, a susţinut Liviu Zăgan.
Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp