19.6 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleȘtefan Ungureanu, tânăr apicultor: Investim pentru dezvoltarea nucleului de rase autohtone (mătci)...

Ștefan Ungureanu, tânăr apicultor: Investim pentru dezvoltarea nucleului de rase autohtone (mătci) și modernizarea fermei

Mulți tineri apicultori din Iași aleg albina românească, numită și „albina din Carpați”, o rasă autohtonă care s-a adaptat foarte bine condițiilor climatice din România. Unul dintre aceștia este și Ștefan, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași.

Ștefan Ungureanu este un tânăr antreprenor din Scobinți, județul Iași, care se ocupă de creșterea albinelor. A investit 40.000 de euro, fonduri nerambursabile obținute de la AFIR, într-un proiect apicol pentru dezvoltarea nucleului de rase autohtone (mătci) și modernizarea fermei.

Inginerul agronom ne spune că a ales această rasă de albine deoarece este rezistentă la boli și are o productivitate mare, având și un temperament prietenos.

Ștefan a absolvit Facultatea de Agricultură USV Iași, specializarea Exploatația mașinilor și instalațiilor pentru agricultura și industria alimentară, promoția 2019, și administrează o fermă apicolă cu un efectiv de aproximativ 200 de familii de albine.

„Studiile la această Facultate m-au ajutat foarte mult, atât pe plan personal cât și profesional, activând în acest domeniu al agriculturii. Pasiunea pentru apicultură a fost moștenită de la tatăl meu, ocupându-ne și în prezent, împreună. Apicultura nu este un bussines ușor, necesită multă muncă și timp, doar cei care sunt pasionați, pot ajunge și la rezultate.

Am accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, care m-au ajutat să-mi dezvolt exploatația apicolă la standarde europene, prin achiziția de echipamente moderne de extracție a mierii, lăzi apicole și mătci autohtone pentru o productivitate bună.
În medie, într-o stupină de 200 de familii de albine, poți obține producții între 4-6 tone miere/sezon, dar în acest domeniu ești strict condiționat de condițiile meteorologice. Ca sortimente pe care le valorificăm sunt mierea de: salcâm, tei, rapiță și polifloră. Recomand acest domeniu doar persoanelor care sunt iubitoare de aceste mici vietăți și pasionați de tot ce îți pot oferi ele”, ne mărturisește Ștefan Claudiu Ungureanu, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași.

Banii prin submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri

Sute de afaceri au fost deschise în mediul rural cu ajutorul fondurilor europene obținute în cadrul acestei submăsuri. În ultimii ani a crescut interesul ieșenilor pentru dezvoltarea unor afaceri în domeniul apicol. Unii dintre aceștia sunt apicultori cu tradiție, cum este și situația lui Ștefan Claudiu, alții se apucă din pasiune, iar apoi transformă totul într-o afacere de succes.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Iustin Grigoraș Crețu – tânărul de doar 19 ani care crește iepuri de rasă

Iustin Grigoraș Crețu este un tânăr de 19 ani...
‹ adv ›

Studenți ai USV Iași vor participa la AGRONOMIADA 2024

Între 23 și 26 mai, studenți ai Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV)...

Ștefan Emanuel Covaliu, tânăr inginer agronom, a învățat să multiplice semințe la o multinațională în Noua Zeelandă

Ștefan Emanuel Covaliu, un tânăr 24 de ani, masterand al Facultății de Agricultură USV Iași a ajuns în Noua...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole