Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) şi Patria Credit IFN au semnat un acord de împrumut în valoare de 10 milioane de euro, susţinut de programul de garantare InvestEU, pentru a promova micii fermieri şi întreprinderile rurale, care se confruntă adesea cu un acces limitat la servicii financiare făcând parte din comunităţi insuficient deservite financiar în România.
Patria Credit IFN, spune că programul de finanţare, a cărui valoare se ridică la 20 de milioane de euro, implică o contribuţie de 50% din partea Patria Credit şi 50% din partea CEB. Componenta sa de digitalizare va accelera transformarea Patria Credit IFN pentru a facilita accesul la finanţare.
Cu sprijinul CEB, Patria Credit IFN va accelera, de asemenea, transformarea sa digitală. În acest mod, ajunge mai aproape de micii antreprenori din zonele izolate şi îşi dezvoltă activitatea cu impact social.
La rândul său, directorul general al Patria Credit IFN, Raluca Andreica, este de părere că dezvoltarea micilor afaceri generează o creştere a nivelului de trai, care, la rândul său, are un impact social şi duce la o schimbare a priorităţilor membrilor comunităţii.
Patria Credit IFN este o instituţie financiară nebancară (IFN) care sprijină eforturile antreprenorilor din mediul rural şi urban mic şi impactul pozitiv al acestora asupra comunităţilor lor.
Specializată în finanţarea fermierilor, Patria Credit IFN este membră a Reţelei Europene de Microfinanţare (EMN) şi a Centrului de Microfinanţare (MFC) şi este una din primele instituţii financiare nebancare dedicate microfinanţării din România, cu 25 de ani de experienţă şi peste 18.000 de clienţi finanţaţi.
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) este o bancă de dezvoltare multilaterală, a cărei misiune unică este de a promova coeziunea socială în cele 43 de state membre din Europa. CEB finanţează investiţii în sectoarele sociale, inclusiv în educaţie, sănătate şi locuinţe la preţuri accesibile, cu accent pe nevoile persoanelor vulnerabile.
Printre împrumutaţi se numără guverne, autorităţi locale şi regionale, bănci publice şi private, organizaţii non-profit şi altele. În calitate de bancă multilaterală cu un rating de credit excelent, CEB se finanţează pe pieţele internaţionale de capital. Ea aprobă proiectele în conformitate cu criterii sociale, de mediu şi de guvernanţă stricte şi oferă asistenţă tehnică. În plus, CEB primeşte fonduri de la donatori pentru a-şi completa activităţile.
Programul InvestEU oferă UE o finanţare crucială pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice şi private substanţiale în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, contribuie la mobilizarea investiţiilor private pentru priorităţile de politică ale UE, cum ar fi programul european „Green Deal” şi tranziţia digitală.
Programul este alcătuit din trei componente: Fondul InvestEU, centrul consultativ InvestEU şi portalul InvestEU. Fondul InvestEU este pus în aplicare prin intermediul partenerilor financiari care vor investi în proiecte utilizând garanţia de 26,2 miliarde euro de la bugetul UE. Întreaga garanţie bugetară susţine proiectele de investiţii ale partenerilor de implementare, sporind capacitatea acestora de a suporta riscuri şi mobilizând astfel cel puţin 372 de miliarde euro în investiţii suplimentare.