17.4 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

-

HomepageAdvCEB şi Patria Credit au semnat un acord de împrumut în valoare...

CEB şi Patria Credit au semnat un acord de împrumut în valoare de 10 milioane de euro pentru susţinerea microfinanţării în România

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) şi Patria Credit IFN au semnat un acord de împrumut în valoare de 10 milioane de euro, susţinut de programul de garantare InvestEU, pentru a promova micii fermieri şi întreprinderile rurale, care se confruntă adesea cu un acces limitat la servicii financiare făcând parte din comunităţi insuficient deservite financiar în România.

Patria Credit IFN, spune că programul de finanţare, a cărui valoare se ridică la 20 de milioane de euro, implică o contribuţie de 50% din partea Patria Credit şi 50% din partea CEB. Componenta sa de digitalizare va accelera transformarea Patria Credit IFN pentru a facilita accesul la finanţare.

„Creditarea acordată de Patria Credit IFN SA are ca scop promovarea creării de locuri de muncă şi a dezvoltării de activităţi pe cont propriu în zonele rurale. Instituţia financiară nebancară îşi propune cu prioritate să sprijine micii antreprenori să dezvolte o activitate generatoare de venituri, în mediul rural, care va contribui la menţinerea locurilor de muncă şi la crearea de noi locuri de muncă.
Programul abordează nevoile specifice ale micilor fermieri şi se va concentra pe micii producători (persoane fizice autorizate sau mici întreprinderi, care deţin sub 50 de hectare de teren cultivat sau echivalentul altor activităţi agricole) şi pe întreprinderi rurale mici (profesii liberale sau alte entităţi juridice cu activitate diferită de agricultură) cu o cifră de afaceri de până la 200.000 euro echivalent în lei, şi cu mai puţin de 10 angajaţi. O parte din resursele programului vor fi dedicate finanţării afacerilor dedicate femeilor. Patria Credit va utiliza finanţarea CEB pentru a merge dincolo de clientela sa actuală şi pentru a ajunge la cei mai îndepărtaţi şi mici fermieri, care sunt adesea lăsaţi în urmă de instituţiile de creditare tradiţionale, deoarece sunt consideraţi ‘nebancabili’ din cauza lipsei de garanţie”.

Cu sprijinul CEB, Patria Credit IFN va accelera, de asemenea, transformarea sa digitală. În acest mod, ajunge mai aproape de micii antreprenori din zonele izolate şi îşi dezvoltă activitatea cu impact social.

„Prin acest împrumut, suntem partenerii Patria Credit IFN SA pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare, cu accent pe grupurile vulnerabile şi pe impactul social. Sprijinirea celor care se confruntă adesea cu excluderea financiară este esenţială pentru a realiza progrese continue în ceea ce priveşte coeziunea socială”, a declarat Tomas Bocek, viceguvernator al CEB, pentru ţările beneficiare.

La rândul său, directorul general al Patria Credit IFN, Raluca Andreica, este de părere că dezvoltarea micilor afaceri generează o creştere a nivelului de trai, care, la rândul său, are un impact social şi duce la o schimbare a priorităţilor membrilor comunităţii.

„Experienţa noastră în comunităţile rurale arată că dezvoltarea micilor afaceri generează o creştere a nivelului de trai, care, la rândul său, are un impact social şi duce la o schimbare a priorităţilor membrilor comunităţii. Aceştia aleg să investească mai mult în educaţie şi să o prioritizeze mai mult printre cheltuielile lor. Un studiu pe care l-am elaborat anul trecut, în comunităţi rurale unde finanţăm de peste 10 ani, arată că, în comunitatea Scărişoara, judeţul Olt, copiii a peste 90% dintre clienţii Patria Credit se înscriu şi termină liceul, iar în comunitatea Matca, judeţul Galaţi, abandonul şcolar a dispărut complet. Rezultatele microfinanţării sunt reale şi aşteptăm cu nerăbdare să sprijinim şi mai mulţi mici întreprinzători datorită acestui parteneriat cu CEB”, a afirmat ea.

Patria Credit IFN este o instituţie financiară nebancară (IFN) care sprijină eforturile antreprenorilor din mediul rural şi urban mic şi impactul pozitiv al acestora asupra comunităţilor lor.

Specializată în finanţarea fermierilor, Patria Credit IFN este membră a Reţelei Europene de Microfinanţare (EMN) şi a Centrului de Microfinanţare (MFC) şi este una din primele instituţii financiare nebancare dedicate microfinanţării din România, cu 25 de ani de experienţă şi peste 18.000 de clienţi finanţaţi.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) este o bancă de dezvoltare multilaterală, a cărei misiune unică este de a promova coeziunea socială în cele 43 de state membre din Europa. CEB finanţează investiţii în sectoarele sociale, inclusiv în educaţie, sănătate şi locuinţe la preţuri accesibile, cu accent pe nevoile persoanelor vulnerabile.

Printre împrumutaţi se numără guverne, autorităţi locale şi regionale, bănci publice şi private, organizaţii non-profit şi altele. În calitate de bancă multilaterală cu un rating de credit excelent, CEB se finanţează pe pieţele internaţionale de capital. Ea aprobă proiectele în conformitate cu criterii sociale, de mediu şi de guvernanţă stricte şi oferă asistenţă tehnică. În plus, CEB primeşte fonduri de la donatori pentru a-şi completa activităţile.

Programul InvestEU oferă UE o finanţare crucială pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice şi private substanţiale în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, contribuie la mobilizarea investiţiilor private pentru priorităţile de politică ale UE, cum ar fi programul european „Green Deal” şi tranziţia digitală.

Programul este alcătuit din trei componente: Fondul InvestEU, centrul consultativ InvestEU şi portalul InvestEU. Fondul InvestEU este pus în aplicare prin intermediul partenerilor financiari care vor investi în proiecte utilizând garanţia de 26,2 miliarde euro de la bugetul UE. Întreaga garanţie bugetară susţine proiectele de investiţii ale partenerilor de implementare, sporind capacitatea acestora de a suporta riscuri şi mobilizând astfel cel puţin 372 de miliarde euro în investiţii suplimentare.

Patria Bank
Patria Bankhttps://www.patriabank.ro
Patria Bank sprijină afacerile agricole prin soluții de finanțare pentru agricultură adaptate la nevoile fermierilor.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Județul Timiș – unul dintre cele mai puternice hub-uri agricole regionale

Vestul ţării câștigă tot mai mult teren în planurile...

Grupul OMV Petrom a înregistrat un profit net de 1,39 miliarde lei în primul trimestru, în scădere cu 6%

Grupul OMV Petrom a obţinut în primele trei luni ale acestui an un profit net de 1,399 miliarde de...

Cricova – soiuri noi pentru vinuri și spumante selecte și oportunități excelente în turism

Combinatul de Vinuri „Cricova” din Republica Moldova marchează un moment semnificativ în expansiunea sa, prin inițierea plantării a 51...

Îngrășăminte specializate Dr Green – soluții avansate în fertilizarea culturilor

Dr Green este o companie poloneză modernă, în creștere rapidă, care produce îngrășăminte foliare inovatoare pentru toate culturile agricole.  Dr Green...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole