29.7 C
București
joi, 20 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a publicat condiţiile accesării fondurilor europene pentru investiţii în sectorul zootehnic...

AFIR a publicat condiţiile accesării fondurilor europene pentru investiţii în sectorul zootehnic şi procesare

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat condiţiile accesării fondurilor europene pentru investiţii în sectorul zootehnic şi în procesare, în vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanţare pentru investiţii în sectorul zootehnic şi în unităţi de procesare a produselor agricole şi pomicole, a informat marţi instituţia.

Potrivit unui comunicat, AFIR a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiţii în sectorul zootehnic şi pentru DR-22 Investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole. Ambele intervenţii sunt finanţate prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

„Valoarea maximă a fondurilor europene care se pot obţine pentru investiţii în sectorul zootehnic prin DR-20 este de 2.000.000 euro/proiect, iar în cazul investiţiilor care îşi propun exclusiv simpla achiziţie de utilaje şi echipamente agricole valoarea maximă a sprijinului public este de 300.000 euro/proiect”, se precizează în comunicat.

Potrivit AFIR, sprijinului public nerambursabil, raportat la costurile eligibile per proiect, este de maximum 65% din costurile eligibile.

„Dintre investiţiile eligibile prin intervenţia DR-20, amintim înfiinţarea, extinderea şi modernizarea adăposturilor de animale, dotarea exploataţiei cu utilaje agricole, cu remorci şi semiremorci tehnologice specializate pentru activitatea agricolă, precum şi cu utilajele agricole necesare asigurării bazei furajere.
Sunt eligibile şi investiţiile pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea unităţilor de condiţionare şi depozitare, investiţiile necesare reproducţiei, înfiinţarea sau dezvoltarea componentei de comercializare la nivel de exploataţie – inclusiv magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole”, susţin reprezentanţii AFIR.

În cadrul intervenţiei DR-22, valoarea finanţării acordate este de maximum 10.000.000 de euro/proiect pentru înfiinţarea unităţilor de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei şi nutreţuri combinate.

De asemenea, tot prin DR-22 se pot obţine fonduri de cel mult 7.000.000 de euro/proiect pentru alte investiţii de înfiinţare decât cele menţionate anterior şi de maximum 3.000.000 de euro/proiect pentru investiţii de modernizare.

Prin intervenţia DR-22 sunt eligibile investiţii în construcţia şi dotarea unităţilor de condiţionare, depozitare şi procesare, în infrastructura internă şi în utilităţi, precum şi cheltuieli pentru asigurarea respectării condiţiilor de igienă şi a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obţinute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializării produselor etc.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare şi soluţionare a contestaţiilor pentru proiectele aferente intervenţiilor de dezvoltare rurală din PS 2023 – 2027, sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare se deschide după 15 zile calendaristice de la publicarea pe site-ul AFIR a Ghidului solicitantului şi a fişei de evaluare generală a proiectului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR: Notificări de acordare a finanţărilor pentru 484 de tineri fermieri pe proiecte eligibile aflate în aşteptare

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a emis notificări către...
‹ adv ›

AFIR a publicat condițiile accesării fondurilor europene pentru utilaje agricole

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe...

AFIR: Ghidul solicitantului pentru licee agricole, în consultare publică

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat miercuri, pe site-ul propriu, versiunea consultativă a Ghidului solicitantului „Îmbunătăţirea Infrastructurii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole