10.2 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Franţa majorează nivelul de risc pentru gripă aviară de la „moderat”...

Reuters: Franţa majorează nivelul de risc pentru gripă aviară de la „moderat” la „ridicat”

Franţa a majorat nivelul de risc pentru gripă aviară de la „moderat” la „ridicat”, după descoperirea unor noi focare, forţând fermele să ţină păsările în interior pentru a contracara răspândirea virusului extrem de contagios, transmite Reuters.

Decizia, adoptată de Ministerul Agriculturii, a fost publicată marţi în Jurnalul Oficial.

În ultimele săptămâni Germania, Ţările de Jos şi Belgia au raportat descoperirea unor focare de gripă aviară înalt patogenă H5N1. Săptămâna trecută, Franţa anunţa detectarea primului focar de gripă aviară din acest sezon la o fermă din Brittany, nord-vestul ţării.

„Riscul ridicat” obligă fermierii să ţină toate păsările în interiorul fermei şi să adopte măsuri suplimentare de securitate pentru a evita extinderea focarelor.

Pe fondul unei crize inedite, care a condus la sacrificare a 32 de milioane de păsări începând din vara lui 2021, Franţa a decis să facă obligatorie vaccinarea preventivă în crescătoriile care au peste 250 de raţe, începând cu data de 1 octombrie 2023. Aceste păsări, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate în mod special pentru că sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ungaria anunţă descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1

Ungaria a descoperit un focar de gripă aviară înalt...
‹ adv ›

Reuters: Franţa a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe care au fost vaccinate

Franţa a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe din regiunea Vendee, a anunţat joi...

Olt: Focar de gripă aviară diagnosticat la o fermă din localitatea Piscani, cu peste 73.500 de capete

Un focar de gripă aviară a fost confirmat în cazul unei ferme de păsări din localitatea Piscani, care are...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole