6.1 C
București
miercuri, 11 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSănătatea păsărilor crescute în sistem ecologic

Sănătatea păsărilor crescute în sistem ecologic

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Pentru o bună funcționare a oricărei ferme zootehnice în sistem ecologic, rolul cel mai important în productivitate și eficiență îl joacă sănătatea păsărilor. Găinile ouătoare sunt susceptibile la diverse tipuri de agenți patogeni.

În special, virusurile pot provoca pierderi între 10 și 50% din populația de păsări, într-o perioadă scurtă de timp. Până în momentul de față, nu s-au descoperit medicamente eficace împotriva infecțiilor virale la păsări.

Opțiunile de tratament sunt limitate, iar în cazul agriculturii ecologice, este impus un interval mai lung de așteptare după administrarea tratamentelor medicamentoase.

‹ adv ›

În fermele ecologice de păsări, medicamentele se utilizează ținând cont de:

  • Este interzisă utilizarea profilactică a medicamentelor alopate sintetice și a antibioticelor.
  • Sunt permise vaccinurile fără organisme modificate genetic (OMG).
  • Timpul de așteptare recomandat se dublează; pentru produsele de uz veterinar fără timp de așteptare: 0 zile.
  • Lista FiBL de preparate autorizate pentru avicultura ecologică poate fi consultată pe www.inputs.eu.

Cele mai importante în menținerea sănătății sunt măsurile de igienă și biosecuritate, dar și vaccinările preventive. În cazul măsurilor de igienă, cele mai importante sunt:

  • filtrul sanitar pentru personal;
  • curățarea regulată a sistemului de adăpare și curățarea, dezinfecția temeinică a adăposturilor după fiecare ciclu de producție.

Igiena și vaccinarea – măsuri preventive de prevenire a bolilor

Vaccinarea păsărilor este o măsură decisivă împotriva unor boli ca boală Marek și bronșita infecțioasă. În Elveția, după vaccinările din incubator, puii de o zi merg la ferma de reproducere pentru 18 săptămâni, unde sunt vaccinați prin apa de băut împotriva bronșitei infecțioase, coccidiozei, encefalomielitei aviare și bursitei infecțioase (boala Gumboro).

Citiți mai multe despre Coccidioza la păsări.

Vaccinarea împotriva salmonelozei și a bolii Newcastle este interzisă în Elveția (dar obligatorie în alte țări). Opțional, se fac vaccinări contra următoarelor boli: variola, bronșita infecțioasă, boala Gumboro, encefalomielita aviară, sindromul scăderii ouatului și, foarte rar, salmoneloza și laringotraheita infecțioasă (LTI).

Țările în zonă cu risc epidemiologic sporit și vaccinarea contra bolii de Newcastle și a bolii Marek este obligatorie pentru toate fermele (convenționale sau ecologice).

Pentru a evita dezvoltarea bolilor la păsări, specialiștii FIBL recomandă:

  • Să se curăță în mod regulat adăpătorile.
  • Se curăță, se dezinfectează adăposturile între ciclurile de producție.
  • Se va instala filtrul sanitar, schimba încălțămintea, haineloe exterioare.
  • Se va folosi principiul „totul plin – totul gol”.
  • Nu se vor exploata găini de mai multe vârste în același teritoriu.
  • Furajele și aditivii furajeri se vor mixa sub îndrumarea medicului veterinar și prin consultare cu fabrica de furaje.
  • Medicului veterinar va întocmi un plan de vaccinare, folosind vaccinurile specifice.
  • Vaccinările se vor face prin apa de băut, strict conform instrucțiunilor.

Monitorizarea regulată a păsărilor

Schimbarea comportamentului păsărilor este unul dintre indicatorii principali care ar trebui să ne facă să monitorizăm mai atent starea acestora. În special, este recomandat să se:

  • Depisteze din timp ciugulirea agresivă a penelor: neteziți la loc penajul de suprafață; atrageți atenție la zonele (chiar și cele mai mici) fără pene din penaj. Absența penelor din așternut este și ea un indiciu al mâncatului de pene.
  • Evitați ciugulitul agresiv și canibalismul: examinați cu atenție corpul, cloaca sau degetele de la picioare pentru a vedea dacă există răni provocate de ciugulit. Acestea pot fi primul semn de canibalism. Rănile prin ciupire la nivelul crestei sunt normale la scară mică în cursul luptelor de rang. Animalele cu răni sângeroase trebuie separate, deoarece devin victime ale canibalismului.

Citiți mai multe despre Canibalismul la găini – 13 motive ce pot provoca problema.

  • Masa corpului: greutatea medie a păsării trebuie să fie egală sau superioară curbei de greutate țintă pentru genetica respectivă. Efectivul trebuie să fie relativ omogen (uniformitate bună).
  • La animale individuale trebuie să analizați starea ciocului, starea de sănătate a picioarelor găinii, modificări ale sternului, semne de boală, cum ar fi secreția cloacală, înroșirea regiunii cloacei, opacitatea corneei ochilor, umflarea pleoapelor, secreția nazală, postura apatică, creasta palidă sau albăstruie.
  • La nivel de cârd, se monitorizează strict pierderile de animale, randamentul de ouat și calitatea ouălor (a cojii), consumul de hrană și apă, rezultatele sacrificării.

Citiți mai multe despre De ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei.

Prevenirea Escherichia coli în fermele eco de păsări

Escherichia coli este o bacterie intestinală ce poate provoca o infecție rapidă și fatală sau o infecție mai lentă a organelor reproductive la găinile ouătoare.

Pentru a o preveni, în hrană se adaugă bacterii lactice (probiotice)drojdie de bere și produse vegetale de la începutul fazei de ouat până în jurul celei de-a 30-a săptămâni de ouat.

În cazul în care boala apare, doza de bacterii lactice trebuie mărită și apa de băut trebuie acidificată suplimentar, de exemplu cu oțet de mere sau alt produs autorizat în producția ecologică. Așternutul trebuie schimbat sau tratat cu substanțe autorizate.

În fermele cu infecții cu E. coli, este recomandată administrarea unui vaccin specific. În acest scop, agentul patogen este izolat de la animalele bolnave de către medicul veterinar al fermei, și vaccinul este produs pentru această fermă de către o companie specializată.

Citiți mai multe despre Colibaciloza păsărilor de curte – simptome și prevenire.

La același subiect, v-ar putea fi utile articolele:

Bibliografie:

  1. Normele UE privind producția și etichetarea produselor ecologice (din 2022).
  2. Creșterea ecologică a găinilor ouătoare în sistem free-range, FIBL.
Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păduchi la găini – principalele simptome, combatere

Infestarea cu păduchi la găini este o problemă frecventă...
‹ adv ›

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru fermieri. Păsările suferă deoarece paraziții se înmulțesc rapid, afectând atât...

Rolul vitaminei A în nutriția păsărilor

Exploatarea intensivă a păsărilor face ca acestea să depindă în mare măsură de vitaminele din hrana lor. Acest lucru este...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole