8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCiuma găinilor sau boala Newcastle - simptome

Ciuma găinilor sau boala Newcastle – simptome

Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviară este una dintre cele mai periculoase și contagioase boli infecțioase ale păsărilor, provocând pierderi importante la păsări, iar mortalitatea poate depăși 90%.

Pseudopesta aviară a fost declarată ca cea mai gravă și păgubitoare boală infecțioasă a pasărilor în cea de-a doua jumătate a secolului trecut. 

Acest lucru a determinat întreprinderea unui volum uriaș de cercetări menite să contribuie, într-o primă fază, la limitarea pierderilor cauzate de boala de Newcastle și, în cele din urmă, la eradicarea bolii.

‹ adv ›

Dezvoltarea vaccinului continuă și în ziua de azi (printre primele boli la care a fost elaborate vaccinuri vector). Această patologie prezintă pericol economic prin faptul că pierderile pentru sectorul avicol sunt extraordinar de mari (mortalitate și distrugerea animalelor), la fel afectează și posibilitatea exportului producției avicole (în țările unde sunt înregistrate focare de Pseudopesta aviară este interzis exportul producției avicole).

De asemenea, această boala Newcastle trebuie notificată la Oficiul Internațional de Epizootii (OIE). Pentru sectorul particular, Boala de Newcastle ar reprezenta un pericol social prin faptul că majoritatea păsărilor de curte cum ar fi găinile și curcanii sunt afectate de această boală cu o mortalitatea înaltă, iar păsările acestea reprezintă pentru populația de la țară o sursă importantă de proteină de origine animală.

Simptome ciuma găinilor

În prezent, Boala de Newcastle este o boală extrem de contagioasă și răspândită pe toate continentele dar este mult mai des întâlnită în Asia, Africa și America de Sud, în special în zonele în care nu s-au putut aplica programe riguroase de imunoprofilaxie (vaccinare).

Amenințarea pe care o prezintă această boală pentru avicultură rămâne cât se poate de serioasă și actuală, din cauza ușurinței cu care se poate transmite la distanțe mari, a difuzibilității rapide și a pierderilor excepțional de mari pe care Boala de Newcastle le poate produce.

Din punct de vedere epidemiologic, Boala de Newcastle este considerată o epidemie, dar trebuie luată în considerare și tendința sa de difuzare pandemică, fiind o boală virală care se transmite ușor de la un efectiv la altul, mijloacele de pătrundere a virusului într-o unitate avicolă sunt reprezentate de vehiculele contaminate, contactul cu animalele sălbatice, rozătoare sau furaje contaminate.

La fel, au fost înregistrate cazuri când virusul dat a fost transportat la distanțe de mii de km prin intermediul unor perne care conțineau puf și pene de la păsările bolnave de Pseudopestă.  

Boala de Newcastle este produsă de un virus din familia paramixovirus. Această boală are simptomele: tulburări respiratorii grave, digestive și nervoase.

Ciuma găinilor apare și evoluează predominant la galinacee de toate vârstele. Pot fi afectate majoritatea păsărilor de curte (găini și bibilici) urmând, în ordinea sensibilității, fazanii, curcile și păunii.

Rațele, gâștele și lebedele nu sunt receptive în mod natural. Porumbeii domestici și sălbatici, potârnichile se îmbolnăvesc sporadic, în zonele contaminate s-au izolat de la grauri, vrăbii, ciori, coțofană și păsări migratoare. Pseudopesta aviară apare, în principal, daca există condiții precare de igienă și nu se respectă măsurile de profilaxie generală.

Riscul cel mai mare de răspândire a Pseudopestei aviare î-l reprezintă păsările migratoare ce sunt purtătoare ale virusului. O altă sursă importantă sunt păsările bolnave și cele cu infecții inaparente, cadavre, carcase și organe, ouă provenite de la acestea.

Citește și despre Coccidioza la păsări – motivul diareii cu sânge.

Modul de contaminare cu pseudopestă aviară

Virusul este prezent în aerul expirat, în secrețiile și fecalele păsărilor infectate, și se răspândește prin coabitarea păsărilor bolnave cu cele sănătoase, prin intermediul apei, mâncării sau a îmbrăcămintei umane contaminate.

Enzootiile cele mai grave sunt în sezoanele reci și umede, când virusul rezistă mai mult în mediul extern. Perioada de incubație durează 5-6 zile.

Există mai multe forme:

  • forma supraacută;
  • acută sau tipică (cea mai frecventă);
  • forma subacută;
  • forma cronică.

În forma supraacută evoluția este fulgerătoare cu moartea în 4-20 de ore aproape la tot efectivul de păsări. În forma acută întâlnim respirație greoaie, tuse, febră; aripi căzute, târârea picioarelor, paralizare completă, încetarea ouatului, diaree apoasă, culoare verzuie, inflamarea zonelor din jurul ochilor și a gâtului.

În forma subacută evoluția este mai lentă, mortalitatea este de 50% și se datorează unei infecții cu tulpini mai puțin patogene.

Forma cronică o întâlnim la păsările care au rezistat valurilor anterioare, unele putând-se vindeca complet, în special la păsările adulte, iar altele rămân cu afectări nervoase pentru toată viața.

Prevenirea și controlul ciumei găinilor

Profilaxia Bolii de Newcastle se bazează pe:

  • Vaccinare;
  • Monitorizarea serologică (testarea de laborator a nivelului de anticorpi);
  • Biosecuritatea fermei (dezinfecții, filtru sanitar). De asemenea, accesul în fermă se face numai pentru persoanele autorizate. Personalului care lucrează la fermele de păsări îi este interzisă creșterea păsărilor acasă;
  • Importul și procurarea păsărilor de la ferme libere de această boală;
  • Menținerea și asigurarea unor condiții bune de microclimat și igienă în halele în care se cresc păsările;
  • Furajarea corectă și complexă pentru menținerea imunității.

Vaccinarea – trebuie realizată la timp și corect. Vaccinarea se va face numai după o schemă elaborată de un medic veterinar. De asemenea, un factor important este alegerea vaccinului și metodei de vaccinare. În România și Moldova sunt disponibile un șir de vaccinuri vii, inactivate și vector (vaccin cu tehnologia asemănătoare vaccinurilor contra COVID-19).

Vaccinarea poate fi efectuată cu apa de băut (metodă mai puțin eficientă), aerosol sau injectabil (cea mai eficientă). În timpul vaccinării trebuie să atragem atenția la  numărul de doze, aplicarea corectă, păstrarea corespunzătoare (conform prospectului) și termenul de valabilitate.

Din vaccinele utilizate mai frecvent sunt:

Nobilis® ND C2, Cevac Vitapest vaccinuri vii, sunt utilizate prin metoda spray în incubator la pui de o zi, fiind considerate vaccinuri mai moi (nu dau complicații după aplicarea acestora).

Cevac New L, Nobilis® ND Clone 30  vaccinuri vii, pot fi utilizate spray și în apa de băut la diferite vârste.

Cevac Broiler NDK, Nobilis® IB+G+ND (adițional conține Bronșita Infecțioasă și Boala de Gumboro), MEGAMUNE (adițional conține Bronșita Infecțioasă, Sindromul Scăderii Ouatului și Pneumovirus) vaccinuri inactivate sunt aplicate prin metoda injectabilă.

Vectormune ND – vaccin vector produs în baza virusului Marek unde este inserată o genă responsabilă pentru formarea imunității contra Bolii de Newcastle.

Este administrat prin injectare în primele ore de viață, de obicei, în incubator. Deși acest vaccin se administrează în prima zi, imunitatea se formează începând cu a 18 zi după administrare, imunitatea durează practic toată viața păsărilor.

În România și Republica Moldova mai mult de 60% din totalul păsărilor din întreprinderile industriale sunt vaccinate deja cu acest tip de vaccin.

Alături de calitatea vaccinurilor utilizate (depinde de producător) o importanță majoră o are și calitatea administrării vaccinului. Desigur, cea mai eficientă vaccinare poate fi făcută numai de specialiștii din domeniu sau sub supravegherea acestora.

Totodată, administrarea calitativă poate fi făcută în incinta incubatorului unde sunt asigurate toate condițiile necesare administrării unui vaccin.

Nu trebuie de uitat că majoritatea vaccinurilor sunt vii, astfel sunt sensibile la variațiile de temperatură (păstrarea obligatorie la 4-6oC) și razele solare (acțiunea directă a acestora distrug vaccinul).

O recomandare pentru cumpărătorii de pui zburați în sezon ar fi să verifice dacă aceștia au fost vaccinați contra Bolii de Newcastle. Acest lucru se poate ușor de verificat din certificatul veterinar care este obligatoriu în momentul vânzării animalelor vii, unde este indicat tipurile de vaccinuri și data vaccinării.

În caz dacă puii nu au primit un vaccin vector obligatoriu, este recomandat de a vaccina păsările cu un vaccin inactivat în perioada rece a anului (de obicei, toamna). 

În cazul apariției bolii persistă interdicția de a transporta sau muta păsările bolnave, de a arunca întâmplător gunoiul provenit de la acestea; nu vor fi aduse persoane străine în zona în care păsările contaminate trăiesc (crescătorie, hambar, grajd, etc.), zona respectiva urmând sa fie dezinfectată.

Pasările infectate sunt sacrificate, ouăle sunt distruse. Abia  după o lună de la data dezinfecției zona poate fi repopulată. 

În cazul înregistrării Bolii de Newcastle la întreprinderile de păsări, proprietarii sunt obligați să anunțe autoritățile, care, la rândul lor, vor acționa conform Planului de contingență al Republicii Moldova pentru Boala de Newcastle.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rolul vitaminei A în nutriția păsărilor

Exploatarea intensivă a păsărilor face ca acestea să depindă în mare măsură de vitaminele din hrana lor. Acest lucru este...

Cap umflat la curcani și alte păsări – cauze și tratament

Sindromul de cap umflat la curcani și la alte păsări este o problemă frecvent întâlnită în rândul crescătorilor. Boala...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole