18 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE finanţează 171 de noi proiecte LIFE în domeniul mediului şi al...

UE finanţează 171 de noi proiecte LIFE în domeniul mediului şi al climei, cu peste 396 de milioane euro

Comisia Europeană a aprobat, marţi, 171 de noi proiecte în întreaga Europă în cadrul programului LIFE pentru mediu şi politici climatice, în valoare de peste 396 de milioane euro, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Datorită nevoilor de cofinanţare ale programului, acesta va mobiliza o investiţie totală de peste 722 de milioane euro, ceea ce reprezintă o creştere de 28,5% faţă de anul trecut. Proiectele din aproape toate ţările UE vor beneficia de sprijin din partea UE în cadrul următoarelor subprograme: natură şi biodiversitate; economia circulară şi calitatea vieţii; atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea; şi tranziţia către o energie curată.

În cazul României, proiectul selectat este iniţiativa SMARTER4EU demarată de Romania Green Building Council (RoGBC). Obiectivul este lansarea de programe Green Homes & Green Mortgages în Portugalia, Spania şi Ucraina. RoGBC este coordonatorul noului proiect european de cercetare SMARTER4EU, sprijinit de Comisia Europeană.

„Proiectele LIFE din acest an sunt mai ambiţioase ca niciodată. Pe măsură ce continuăm să facem faţă crizelor legate de schimbările climatice, poluare şi pierderea biodiversităţii, programul LIFE este o dovadă vie a angajamentului nostru de a trece de la ambiţie la acţiune şi de a crea o diferenţă reală pentru cetăţenii UE prin proiecte care vor accelera tranziţia verde, ne vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi şi vor conserva ecosistemele noastre naturale”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Potrivit Executivului comunitar, au fost selectate 29 de proiecte privind natura şi biodiversitatea, cu un buget total de aproape 211 de milioane euro (din care UE va contribui cu aproximativ 140 de milioane euro). Aceste proiecte vor reface ecosistemele de apă dulce, marine şi costiere şi habitatele; îmbunătăţirea stării de conservare a păsărilor, insectelor, reptilelor, amfibienilor şi mamiferelor; consolidarea guvernanţei; şi să sprijine punerea în aplicare şi respectarea legislaţiei relevante a UE.

De asemenea, proiectele LIFE vor mobiliza peste 298 de milioane euro, din care UE va furniza peste 94 de milioane euro pentru a contribui la economia circulară şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii.

În total, 36 de proiecte se vor axa pe utilizarea apei, deşeurile electrice, substanţele chimice, poluarea atmosferică şi fonică, pentru a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor UE şi la dezvoltarea de tehnologii care să sprijine Planul de acţiune pentru economia circulară.

În plus, cinci proiecte vor îmbunătăţi guvernanţa şi informarea în materie de mediu, permiţând consumatorilor să trăiască fără substanţe toxice şi făcând alegeri alimentare durabile, precum şi sprijinind municipalităţile să adopte cele mai bune practici în gestionarea deşeurilor şi să pună în aplicare Acordul privind oraşele verzi. UE va contribui cu aproximativ 6 de milioane euro la un buget total al proiectului de aproape 10 de milioane euro.

Alte 34 de proiecte în valoare de aproximativ 110 de milioane euro (în care UE va furniza aproximativ 65 de milioane euro) vor contribui la atenuarea schimbărilor climatice, la adaptarea la schimbările climatice şi la guvernanţa în domeniul climei, precum şi la informarea cu privire la impactul schimbărilor climatice.

Acestea vor stimula punerea în aplicare a Legii europene a climei şi a Strategiei UE privind adaptarea la schimbările climatice prin facilitarea tranziţiei către o economie europeană neutră din punct de vedere climatic, durabilă şi rezilientă.

În sfârşit, 67 proiecte cu un buget total de peste 102 de milioane euro (din care UE furnizează aproximativ 97 de milioane euro) vor îmbunătăţi condiţiile de piaţă şi de reglementare din UE pentru tranziţia către o energie curată, în special promovarea şi punerea în aplicare a eficienţei energetice şi a soluţiilor la scară mică în materie de energie din surse regenerabile.

Pe parcursul celor 31 de ani de existenţă, programul LIFE a cofinanţat peste 6.000 de proiecte în domeniul mediului şi al politicilor climatice în întreaga UE şi în ţările asociate. Cele 171 de proiecte anunţate astăzi au fost selectate din peste 751 de candidaturi depuse în cadrul cererii de propuneri LIFE 2022, publicată în mai 2022.

Comisia Europeană a majorat finanţarea pentru programul LIFE cu aproape 60 % pentru perioada 2021-2027, aducând-o la 5,43 miliarde de euro. Granturile finanţate în cadrul programului LIFE sunt gestionate de CINEA – Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Parlamentul aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE

Eurodeputații au dat undă verde unei revizuiri a politicii...
‹ adv ›

Parlamentul European a adoptat o lege revizuită pentru a îmbunătăţi calitatea aerului

Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu la care...

Nancu: IMM Invest a fost cel mai mare program de bancarizare a întreprinderilor mici şi mijlocii

Programul IMM Invest a început cu una din şapte întreprinderi mici şi mijlocii bancabile şi am ajuns în anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole