10.2 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDin cauza secetei, fermierii din Constanța renunță la animale

Din cauza secetei, fermierii din Constanța renunță la animale

Seceta extremă provoacă efecte în lanț. Nu sunt probleme doar pe câmpurile agricole, ci și în ferme. Oamenii renunță la animale, pentru că pășunile sunt uscate și hrana este prea puțină.

„Uitați sămânţa de grâu unde este! Uitaţi, am ajuns la ea! Și este absolut în umiditate zero”, arată un fermier.

Doar câinii mai pot fi văzuți pe păşunile din judeţul Constanța. Nici urmă de vaci, oi sau capre. Cât cuprinde ochiul, în zare, până la 3 kilometri, nu se vede niciun gram de verdeaţă.

Gheorghe Lămureanu a crescut animale zeci de ani. A renunţat însă la afacere, pentru că nu mai era rentabilă. În anii precedenţi, o vacă dădea până la 40 de litri de lapte pe zi. Acum abia dacă mai dă 10 litri.

Gheorghe Lămureanu, fermier:

„Nemaiavând păşunea şi lucerna, a trebuit să desfiinţăm vaca, după vacă a urmat şi oaia, şi la urmă şi porcul şi tot ce e legat de grăunţele pentru creşterea animalelor”.

Nici specialiştii de la institul de cercetare a ovinelor din Constanța nu mai scot animalele la păscut.

Radu Răducu, director la Institutul de Cercetare PALAS Constanța:

„N-am mai vrut să le aducem, pentru că uitaţi cum arată păşunea din cauza secetei. Ar fi fost un efort, o plimbare inutilă pentru animale. Efectiv, de 150 – 155 de zile, pe aici nu a plouat mai mult de 5-10 litri pe metrul pătrat”.

Raul Mărunţoiu, fermier:

„Un tânăr fermier a renunţat la ferma sa zootehnică şi acum lucrează ca şofer de camion în Germania pentru că a spus că nu mai avea cu ce să ţină animalele, nu mai avea ce să le ofere să mănânce”.

În judeţul Constanța mai sunt înregistrate doar 6.000 de vaci. Cu 14.000 mai puține față de ce anul 2011.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul alocă 600 mln de lei pentru sprijinirea fermierilor

Guvernul va aproba joi alocări de aproape 600 de...
‹ adv ›

MADR a aprobat cuantumurile unitare ale plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023

Ministrul Florin Barbu a semnat, în data de 22 februarie 2024, Ordinul pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe...

Slovacia menţine restricţiile asupra importurilor agricole ucrainene, în pofida deciziei UE de prelungire a liberalizării acestora

Slovacia va menţine interdicţia asupra importului unor produse agroalimentare ucrainene care afectează afacerile fermierilor slovaci, a anunţat joi premierul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole