14.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMia-Elena Gheorghiu, tânăr fermier: Continui afacerea părinților, hrana trebuie produsă mereu

Mia-Elena Gheorghiu, tânăr fermier: Continui afacerea părinților, hrana trebuie produsă mereu

Mia-Elena Gheorghiu a absolvit Facultatea de Agricultură USV Iași, specializarea Inginerie economică în agricultură, promoția 2015-2019, apoi a continuat studiile de masterat la aceeași facultate, domeniul Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală, cu specializarea Administrarea afacerilor agricole.

În prezent, tânăra inginer agronom lucrează împreună cu părinții 600 ha, în comuna Dumești, județul Iași, și spune că agricultura este viitorul. Ceea ce a învățat teoretic în facultate aplică în fermă, știe ce spune, îi place să se implice în tehnologizare și în negocierea producției, este alături de mecanizatori în campanie, ca un adevărat fermier activ.

Sloganul unui tânăr fermier „Hrana trebuie produsă mereu”

„Povestea fermei noastre începe încă din anul 2000, când părinții au pornit la drum pe partea de prestări servicii în sectorul agricol, continuând și dezvoltându-se apoi pe partea de exploatare și valorificare a terenurilor. Este o călătorie lungă de atunci și până în prezent, o perioadă în care eu am crescut – un mediu în care am putut observa și am putut înțelege ce înseamnă agricultura. Părinții mei au contribuit semnificativ la alegerea mea de a activa în domeniul agricol.

În momentul în care trebuia să aleg unde îmi doresc să urmez studiile universitare, mă gândeam la cu totul și cu totul altceva, dar analizând mai bine domeniul m-am hotărât să depun dosarul la Facultatea de Agricultură USV Iași și nu regret alegerea. Ceea ce m-a impulsionat să optez pentru a mă înscrie aici, a fost o simplă frază pe care o spune tatăl meu și anume: „Hrana trebuie produsă mereu!”, ceea ce înseamnă un domeniu de viitor. Astfel, am ajuns să îndrăgesc ciclul de viață al plantelor, să explorez fenomenele întâlnite în câmp și să vreau să descopăr mai mult din ceea ce poate oferi agricultura. Mi se pare fascinant faptul că și plantele funcționează la fel ca noi, oamenii, și au aceleași nevoi precum: atenția, grija, supravegherea atentă și dezvoltarea sănătoasă”, este de părere inginerul agronom.

Tehnologizare și digitalizare în fermă

La nivel de tehnologizare în ferma de la Dumești, se investește constant în utilaje și echipamente performante, care să lucreze eficient.

„Ne place să fim în parametrii optimi atunci când efectuăm lucrările agricole și să avem tehnologia necesară pentru a putea obține o producție calitativă și cantitativă. Bineînțeles, niciodată parcul de utilaje nu este suficient și vom găsi întotdeauna putere de a investi în tehnologii de ultimă generație, cu scopul de a obține randament”, adaugă Mia-Elena.

La un click distanță

Un aspect foarte important de care ține cont inginerul agronom este digitalizarea, utilizarea de instrumente și programe inovatoare, atât când vine vorba de partea tehnologică, cât și de partea administrativ-managerială.

„Consider că avem la dispoziție multe soft-uri care ne pot ușura munca, valorifica informația, know-how-ul și doar la un click distanță avem la îndemână toată activitatea fermei, fiind un mod operațional și în același timp eficient cu scopul de a fi cât mai productivi”, menționează ieșeanca.

Agricultura înseamnă cercetare, pricepere, viziune și noi provocări

Tânăra pasionată de agricultură recomandă acest domeniu cu toată încrederea și spune asta pentru că acum nu s-ar vedea lucrând în alt sector de activitate.

„Ceea ce încerc să arăt mereu celor din jur, este faptul că agricultura este branșa care va fi întotdeauna într-o continuă dezvoltare și o specialitate care te determină să îți dorești să cunoști mai mult. Trebuie să recunosc că nu este ușor, din contra, implică multă muncă, cercetare, pricepere, viziune și noi provocări în fiecare zi, cărora trebuie să le găsești soluții, însă prefer să privesc partea optimistă și să merg mai departe cu mult entuziasm.

Îndrum pe cei care încă nu sunt orientați către un domeniu, să aleagă agricultura pentru că oportunitățile de a profesa sunt variate și nu sunt opțiuni limitate așa cum tind unii dintre noi să înțeleagă.

A fi inginer nu înseamnă doar să te ocupi din punct de vedere tehnologic de culturile dintr-o fermă, ci este o responsabilitate a unei bune coordonări și funcționări cu scopul de a fi eficient pentru acea entitate economică și de a aduce plus valoare. Mai mult decât atât, există alte multe posibilități și șanse de a avea o carieră în sistemul agricol, doar că este nevoie de implicare și voință pentru a te dezvolta și a avea un viitor strălucit. Toate aceste informații se obțin în timp, dar încurajez studiile, oportunitățile și deciziile care țin de preocuparea pentru agricultură”, încheie ing. agronom Mia-Elena Gheorghiu, absolventă a Facultății de Agricultură USV Iași.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Garden Fest by USV Iași – eveniment adresat iubitorilor de plante și natură

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”...
‹ adv ›

USV Iași organizează Simpozionul Științific Studențesc

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), organizează Simpozionul Științific Studențesc cu participare internațională...

Antreprenoriatul alimentației ecologice și convenționale – workshop organizat de USV Iași

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) va organiza mâine, 10 aprilie 2024, workshop-ul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole