9.3 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleADS: Nivelul de încasare a redevenţelor este de aproape 99% în primele...

ADS: Nivelul de încasare a redevenţelor este de aproape 99% în primele două trimestre

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) înregistrează un nivel de încasare a redevenţelor de aproape 99% în primele două trimestre ale anului, susţin marţi reprezentanţii instituţiei.

Conform sursei citate, nivelul de încasare a fost de peste 98% în trimestrul II al acestui an.

„Rata aferentă acestui trimestru reprezintă, de regulă, 20% din valoarea anuală a redevenţei ce trebuie plătită pentru contractele de concesiune şi arendă încheiate pentru terenurile proprietate de stat date în exploatare”, menţionează instituția.

Reprezentanţii ADS susţin că pentru trimestrul II 2023 a fost calculată o valoare totală a redevenţei de 18,011 milioane lei, fiind încasaţi 17,769 milioane lei, adică 98,66% din total.

Astfel, datele finale pentru această perioadă de plată arată că datoria înregistrată la bugetul de stat este de doar 241.884 lei.

Totodată, rata de colectare aferentă trimestrului I 2023 a fost de 98,59%. Din 23,072 milioane lei, cât trebuia plătit în contul redevenţelor, bugetul statului a primit 22,748 milioane lei, rezultând o creanţă de încasat de 324.337 lei.

„Activitatea susţinută a angajaţilor Agenţiei Domeniilor Statului dă rezultate, nivelul de încasări fiind de aproape 99% în primele două trimestre ale anului. Datoriile pe care Agenţia le înregistrează prin neplata redevenţei sunt generate de deciziile justiţiei. Este vorba de societăţi comerciale care lucrează terenul de la ADS, dar care sunt în insolvenţă, iar instanţa a obligat Agenţia să menţină contractele în derulare. Mai există şi situaţii în care există hotărâri judecătoreşti de suspendare a măsurii de reziliere a contractelor până la judecarea pe fond a cauzei. Dar numărul acestor contracte cu probleme este extrem de mic, dovadă şi nivelul foarte redus al neîncasării redevenţei”, a declarat Florin Nicolae, directorul general al ADS.

În 2022, nivelul de încasare a redevenţelor a fost de peste 99%, fiind comparabil cu cel din acest an. În total, s-au încasat 194,111 milioane lei, din care 16,434 milioane lei în primul trimestru şi 29,243 milioane lei în trimestrul II.

„Redevenţele sunt calculate în funcţie de cotaţia grâului la Bursa de la Paris. Sumele mai mari încasate anul trecut au fost determinate de preţul grâului mult mai ridicat în 2022 faţă de anul acesta”.

  • Citește despre ->
  • ADS
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Programul „Tineri Fermieri 2023”: ADS anunță șase licitații

Agenția Domeniilor Statului (ADS) a stabilit datele licitațiilor pentru ultima etapă a Programului „Tineri Fermieri” 2023. Acestea sunt organizate...

Terenurile ascunse ale ADS. Ultimele licitații pentru programul „Tineri Fermieri” 2023

Agenția Domeniilor Statului (ADS) pregătește ultimele licitații pentru beneficiarii programului „Tineri Fermieri” 2023, despre care nu s-a prea auzit,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole