12.3 C
București
luni, 8 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCompatibilitatea îngrășămintelor utilizate în amestecuri la fertirigare

Compatibilitatea îngrășămintelor utilizate în amestecuri la fertirigare

Asigurarea calității îngrășămintelor utilizate în condiții de seră sau în sistemele hidroponice este obligatorie. Pentru aceste sisteme de producere este necesară achiziția de îngrășăminte cu mai puține impurități și, de asemenea, ca acestea să nu aibă învelișuri ceroase.

De exemplu, azotatul de calciu de calitate utilizat pentru fertilizarea câmpurilor are un înveliș în jurul granulelor, astfel încât îngrășământul, care este higroscopic, să nu absoarbă prea multă apă din aer. Cu toate acestea, un astfel de înveliș este nedorit pentru dizolvarea în rezervoarele de stocare pentru utilizare în teren protejat.

Pe de altă parte, este posibil să achiziționați concentrate de soluție nutritivă, fie uscate, fie lichide, de la diferiți furnizori. Referitor la acest subiect (utilizarea preparatelor gata făcute), acestea sunt formulate pentru a grupa diverși nutrienți de îngrășământ într-un mod în care diferite substanțe active nu reacționează între ele, sunt complet solubile, fiecare nutrient rămâne în soluție până este folosit.

În general, există soluții din două părți și soluții din trei părți. Cu soluțiile din trei părți, fermierul poate face și unele ajustări în timpul fazelor de dezvoltare ale culturii (de exemplu, suplinirea necesarului de azot în timpul vegetației culturii).

Majoritatea cultivatorilor în sistem hidroponic pregătesc soluții de nutrienți concentrate în rezervoare de stocare și apoi le diluează fie manual, fie cu un injectoare de îngrășăminte pentru a le aduce la concentrația finală dorită în bazin sau rezervorul NFT.

Când se pregătesc concentratele pentru rezervoarele de stocare, care sunt adesea cu o concentrație de 100-200 de ori mai mare decât concentrația finală a soluției nutritive, este important să fim conștienți de limitele de solubilitate pentru fiecare tip de îngrășământ în particular, la temperatura camerei.

Dacă un îngrășământ nu este complet solubil în apă, se va forma un precipitat, ceea ce înseamnă că o fracție din îngrășământ nu va fi disponibilă plantelor. De asemenea, un astfel de precipitat poate bloca injectoarele de îngrășământ și liniile de picurare.

În plus, când mai multe îngrășăminte sunt combinate în aceleași rezervoare de stocare, trebuie să fim conștienți de compatibilitatea acestora. Unele săruri de îngrășăminte sunt incompatibile, adică se combină rapid pentru a forma o sare insolubilă.

Cea mai comună problemă de incompatibilitate este întâlnită la îngrășămintele cu calciu, care sunt incompatibile cu sulfații și fosfații. Totodată, nu este recomandată combinarea îngrășămintelor cu bor cu azotat de calciu sau sulfat de magneziu.

Compatibilitatea sărurilor de îngrășăminte frecvent folosite în concentrate în rezervoare pentru fertirigare:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cultura de pepene verde fără semințe – cum se cultivă

Hibrizii de pepene verde fără semințe sunt din ce...
‹ adv ›

Tuta absoluta – controlul cu ajutorul feromonilor sexuali

Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră a tomatelor, a devenit una dintre preocupările de bază a...

Cum alegem adâncimea de semănat a legumelor – sfaturi

Adâncimea de semănat a semințelor este un parametru important, de care depinde nu doar germinația plantelor și calitatea răsadurilor,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole