20 C
București
joi, 23 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Rezerva de umiditate în cultura de porumb și starea de vegetație...

AgroMeteo: Rezerva de umiditate în cultura de porumb și starea de vegetație a culturilor agricole

În întervalul 22-28 august 2023 prognoza agrometeorologică se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toate zonele de cultură, chiar deosebit de ridicat în sudul şi sud-estul ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18…31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 25…37°C, în aproape toată ţara.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 10…24°C în majoritatea regiunilor, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare. Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, izolat vor fi condiții de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate a solului

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Banatului, Olteniei și a Transilvaniei, local nordul, vestul și sud-vestul Crișanei, vestul, nordul și nord-vestul Munteniei, nordul, estul, izolat sudul Moldovei, nordul Dobrogei.

Conținutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, Moldova și Dobrogea, local în estul, sudul, izolat nordul Transilvaniei, estul și sud-vestul Olteniei, vestul și sud-estul Crișanei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în ritmuri accelerate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

De asemenea, datorită temperaturilor maxime deosebit de ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, pe fondul menţinerii deficitelor mari de umiditate din sol, se va accentua deprecierea stării de vegetaţie la speciile prăşitoare neirigate, semnalându-se în continuare un procent ridicat de boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui, mergând până la compromiterea parţială sau totală a culturilor, îndeosebi în semănăturile efectuate tardiv din sudul şi estul ţării.

Cultura de floarea-soarelui va înregistra maturitatea în ceară şi deplină (30-100%) în toate regiunile, iar pe unele areale agricole din jumătatea de sud a ţării, izolat va fi posibilă declanşarea recoltării.

Funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, porumbul se va afla la maturitate în lapte (60-100%), ceară (30-100%) şi deplină (10-80%), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile tardive şi pe
terenurile afectate de seceta pedologică.

În Transilvania, Crişana, Banat şi Moldova, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea rădăcinilor şi acumularea zaharurilor, iar cartoful dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile de vară, local declanşându-se recoltarea.

În toate plantaţiile, la pomii fructiferi se vor semnala creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar la sâmburoase (prun, piersic) şi seminţoase (măr, păr) se va continua recoltarea.

Viţa-de-vie va parcurge creşterea şi coacerea boabelor, acumularea zaharurilor, local fiind posibilă declanşarea recoltării la soiurile de consum.

Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor specifice: recoltarea fructelor şi a legumelor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologică...
‹ adv ›

AgroMeteo: Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologice pentru perioada 16 - 22 mai. Aprovizionarea cu apă a...

AgroMeteo: Ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua normal în aproape toată ţara

Seceta pedologică moderată şi puternică în cultura grâului de toamnă se menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole