20 C
București
luni, 27 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE vrea să majoreze exporturile de cereale ucrainene pe cale terestră

UE vrea să majoreze exporturile de cereale ucrainene pe cale terestră

Uniunea Europeană vrea să transporte mai multe cereale din Ucraina pe cale rutieră şi feroviară, în ideea de a contracara decizia Rusiei de a se retrage din acordul intermediat de ONU, ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră, au anunţat marţi mai mulţi lideri şi oficiali europeni, transmite Reuters.

Marţi, mai multe „infrastructuri portuare” ucrainene au fost deteriorate într-un atac cu rachete ruseşti care a vizat Odesa, la câteva ore după expirarea unui acord crucial privind exportul de cereale.

„Asta înseamnă că sute de mii de oameni din întreaga lume nu vor avea acces la alimentele de bază”, a declarat marţi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, cu ocazia reuniunii la nivel înalt UE-CELAC de la Bruxelles.

Separat, un oficial de rang înalt din UE a spus că blocul comunitar sprijină Turcia şi Naţiunile Unite în eforturile lor de a readuce Rusia în cadrul acordului internaţional.

Premierul Irlandei, Leo Varadkar a declarat la rândul său că blocul comunitar va răspunde de asemenea prin extinderea rutelor terestre de export pentru cerealele ucrainene via coridoarele de solidaritate precum şi prin Republica Moldova.

„Sunt şi alte modalităţi pentru a scoate cerealele din Ucraina, de exemplu prin România şi Polonia. Dacă ruşii continuă cu această politică de a împiedica Ucraina să exporte cereale şi îngrăşăminte, va trebui să găsim alte modalităţi pentru a scoate cerealele”, a spus Leo Varadkar la aceeaşi reuniune de la Bruxelles.

„Ce face Rusia este foarte greşit, asta nu îi afectează doar pe ucraineni, îi va afecta pe oamenii din cele mai sărace părţi ale lumii”, a apreciat Leo Varadkar.

Înainte de invazia rusească, declanşată în luna februarie 2022, aproximativ trei sferturi din producţia de cereale a Ucrainei era exportată spre Europa, China şi Africa, iar marea majoritate a exporturilor se realiza prin intermediul porturilor de la Marea Neagră.

Comisia Europeană susţine că acest lucru s-a schimbat după invazia rusească, astfel că în prezent aproximativ 60% din exporturile de cereale ale Ucrainei se derulează prin intermediul coridoarelor de solidaritate puse la punct de UE.

Însă, majorarea exporturilor de cereale ucrainene pe cale terestră este un subiect sensibil pentru Polonia şi alte state membre UE care sunt vecine cu Ucraina, inclusiv pentru România, în condiţiile în care fermierii din aceste ţări au început să fie supuşi la presiuni odată cu majorarea importurilor de cereale ieftine din Ucraina.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la...
‹ adv ›

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...

Eurostat: Comerţul UE cu produse agricole a scăzut cu 3,2% anul trecut

Valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns în 2023...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole