17.8 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleKremlinul avertizează asupra „riscurilor” de securitate după retragerea Rusiei din acordul privind...

Kremlinul avertizează asupra „riscurilor” de securitate după retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale

Continuarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, aşa cum a propus Kievul, comportă „anumite riscuri” de securitate, a avertizat marţi Kremlinul, după refuzul Moscovei de a prelungi înţelegerea internaţională prin care aceste exporturi erau autorizate, potrivit France Presse.

„În absenţa unor garanţii de securitate adecvate, apar anumite riscuri”, le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că „dacă ceva trebuie să fie elaborat fără Rusia, trebuie să fie luate în considerare asemenea riscuri”.

La câteva ore după retragerea Rusiei din acest acord crucial pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, Peskov a acuzat Kievul de utilizarea coridorului maritim destinat până acum exportului de cereale ucrainene „în scopuri militare”.

„Nu mai este niciun secret pentru nimeni, este un fapt evident că această zonă era utilizată de regimul de la Kiev în scopuri militare”, le-a spus el jurnaliştilor.

„Este un aspect foarte important, de care nu trebuie să uităm”, a adăugat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „cinică” poziţia ţărilor europene care, în opinia sa, nu au permis îndeplinirea condiţiilor acordului pentru partea rusă, ceea ce a dus la retragerea Moscovei din pact.

„Nu este vina dlui (Antonio) Guterres”, secretarul general al ONU, a afirmat el.

‹ adv ›

Rusia consideră că acordul nu a permis ridicarea obstacolelor şi sancţiunilor în faţa propriilor exporturi de cereale şi îngrăşăminte, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple.

Dmitri Peskov a mai spus că Moscova este „fără îndoială” pregătită să-şi exporte cerealele gratuit ţărilor africane care au cea mai mare nevoie.

Această propunere va fi discutată cu partenerii africani ai Kremlinului la următorul summit Rusia-Africa, programat pentru sfârşitul lunii iulie la Sankt Petersburg (nord-vest), a precizat el.

Expirarea acordului antrenează „retragerea garanţiilor de securitate” pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a indicat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc, Hakan Fidan. Turcia, alături de ONU, a mediat respectivul acord.

„În mod concret, aceasta înseamnă retragerea garanţiilor cu privire la siguranţa navigaţiei şi restabilirea unei zone temporar periculoase în nord-vestul Mării Negre”, precum „dizolvarea Centrului Comun de Coordonare de la Istanbul”, i-a transmis Lavrov omologului său turc, conform unui comunicat publicat de Ministerul rus de Externe.

Ministerul rus al Apărării a afirmat marţi că a efectuat în noaptea de luni spre marţi „un atac ca represalii”, care a permis – potrivit lui – distrugerea „instalaţiilor unde acte teroriste împotriva Rusiei erau pregătite cu ajutorul dronelor navale”, la o zi după un atac ucrainean împotriva podului peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – de Rusia continentală.

„Locul de fabricare a acestora la un şantier naval în apropierea oraşului-port Odesa” a fost atacat de asemenea, iar aproximativ „70.000 de tone” de carburant au fost distruse în „instalaţiile de stocare” din apropiere de Odessa şi Mikolaiv (sud), a precizat ministerul rus într-un comunicat.

Armata ucraineană a declarat anterior că „şase rachete (de croazieră) Kalibru” ruseşti au vizat Odesa, precizând totodată că acestea au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană, dar că unda de şoc şi fragmente de rachete au avariat infrastructuri portuare şi mai multe locuinţe particulare”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de averse în jumătate din ţară, până duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o...
‹ adv ›

Florin Barbu a participat în Republica Moldova la Conferința tematică privind promovarea unui cadru agricol rezilient

În data de 4 octombrie 2024, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a participat, în Republica Moldova (RMD), la...

EFSA: plantele NGT din categoria 1 nu prezintă niciun risc suplimentar comparativ cu plantele rezultate din tehnici convenționale

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a prezentat opinia științifică asupra analizei ANSES a anexei I din propunerea CE...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole