22 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleStresul termic la viței - cum reducem efectele căldurii vara

Stresul termic la viței – cum reducem efectele căldurii vara

După cum am promis, continuăm să studiem și să facem cunoștință cu problemele creșterii corecte a tineretului de reproducție, iar astăzi, în toiul verii și căldura ei, vorbim câte ceva despre stresul termic la viței.

Pe măsură ce temperatura vara începe să crească, ne pasă mai mult de vaci și, mai puțin, ne gândim la starea vițeilor, dar, rețineți că stresul termic crește riscul acestora de deshidratare, reduce foarte mult consumul de hrană și are un efect imunosupresor.

Toți nutrienții consumați de vițel vor fi direcționați către procesele de termoreglare. În astfel de condiții, nu trebuie să vă așteptați la sporuri medii zilnice bune, iar un sistem imunitar slab va determina o creștere a morbidității.

‹ adv ›

Acest lucru afectează direct dezvoltarea, greutatea și dimensiunile vițeilor, junincilor, junincilor gestante, vacilor tinere (după prima fătare) și productivitatea lor viitoare.

stresul termic la vitei

V-ar putea fi util și articolul Stresul termic la vaci. Sfaturi pentru a reduce pierderea productivității în ferme vara.

Prin urmare, vă ofer câteva sfaturi sau la ce să fiți atenți atunci când vorbim de „stresul termic”: 

  • Manifestările de stres termic la viței încep deja la o temperatură de 25°C și mai mult;
  • Efectul temperaturii în combinație cu umiditatea ridicată nu face decât să mărească manifestările de stres;
  • Principalele semne ale stresului termic la viței: activitatea scăzută, respirația rapidă (frecventă), respirație superficială (uneori, vițeii respiră pe gură), scăderea bruscă a consumului de hrană (ca urmare, scăderea greutății corporale la înțărcat), consumul crescut de apă, apoi pot apărea semne de deshidratare;
  • Dacă vițeii sunt ținuți în boxe speciale, este necesar să se organizeze accesul maxim de aer înăuntrul căsuței;
  • Dacă vițeii sunt ținuți în grajduri, ventilația trebuie să înceapă să funcționeze deja la o temperatură de 23°C;
  • Este important de reținut, vițeii ținuți în cuști individuale până la vârsta de 2 luni au mai puține efecte negative produse de temperaturile ridicate asupra organismului lor în comparație cu vițeii ținuți în țarcuri de grup. De aceea, se recomandă întreținerea vițeilor în țarcuri individuale;

V-ar putea fi util și articolul Profilaxia bolilor respiratorii la viței – 10 sfaturi utile.

  • Și, după cum spun fermierii americani, că paiele sunt încă standardul de aur pentru așternutul la viței, dar, în caniculă, este mai bine să înlocuiți paiele cu nisip sau rumeguș, sau nisipul amestecat cu rumeguș sau cu paie mărunțit;
  • În secțiile de grup în care se țin vițeii după înțărcare, zona de odihnă trebuie să fie perfect uscată;
  • Pe timpul caniculei, cantitatea de lapte pentru hrănire nu se reduce, ba chiar poate fi crescută cu 20 sau chiar 30%, acest lucru va oferi vițeilor mai multă energie pentru a lupta împotriva stresului și a ajuta sistemul imunitar, uneori este recomandat să treacă de la 2 alăptări la 3 ori pe zi, dar cu intervale egale între ele (lucrul acesta este important);
  • Apa, apa, și încă o dată apa! Ea trebuie să fie mereu proaspătă, curată, dar nu rece, apa va preveni deshidratarea și va reduce stresul, deosebit de critic pentru acei viței care au fost recent înțărcați. Țineți minte, apa ar trebui să fie disponibilă din primele zile de viață;

V-ar putea plăcea și articolul despre Buletura (devierea articulației gleznei) la viței. Prevenire.

  • Prevenirea strictă a diareei precoce neonatale la viței. Stresul termic determină suprimarea sistemului imunitar, iar efectele nocive ale diareei vor fi de patru ori mai rapide și mai severe;
  • Toate măsurile veterinare trebuie efectuate devreme, dis-de-dimineață sau seara târziu (regula principală este ca temperatura să fie sub 23°C);
  • Controlul muștelor în grajduri pentru viței și efectuarea dezinfecțiilor suplimentare planificate;
  • Stresul termic la vaci în perioada înțărcatului poate duce la fătare prematură, greutate redusă la vițeii nou-născuți, dar și calitatea colostrului foarte scăzută.

Este necesar să se țină cont în prealabil și să se facă rezerve de colostru de calitatea bună pentru vară, iar pentru vacile în perioada înțărcatului să se creeze condiții confortabile pentru a preveni stresul termic.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata...
‹ adv ›

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...

Canicula, stresul termic, producerea de lapte și reproducerea

Astăzi, în atenția dumneavoastră, vin cu câteva sfaturi eficiente pentru rezultatele succesive într-un astfel de proces tehnologic precum reproducerea,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole