20 C
București
luni, 27 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia rămâne al doilea exportator european de cereale

România rămâne al doilea exportator european de cereale

Cu trei săptămâni până la finalul acestui an comercial agricol, România și-a adjudecat aproape sigur poziția a doua în clasamentul celor mai mari exportatori de cereale din UE. Ca și anul trecut, liderul rămâne Franța, la o distanță de peste 7 milioane de tone, mai ales din cauza exporturilor mari de grâu și a faptului că România nu a vândut deloc sorg, ovăz și secară, scrie economica.net.

În primele 50 de săptămâni ale anului comercial agricol 2022/2023 ( 1 iulie 2022- 30.06.2023), cu trei înainte de final de an, exporturile de cereale ale României ( grâu, făină de grâu comun – echivalent boabe, grâu dur, făină de grâu dur – echivalent în boabe, orz, malț -echivalent în boabe, porumb, secară, ovăz, sorg) au ajuns la 7,4 milioane de tone, ceea ce plasează România pe poziția a doua între exportatorii de cereale europeni, potrivit datelor Comisiei Europene consultate de Economica.

Aceasta în contextul în care producția de anul trecut a fost de 18,8 milioane de tone.

Ca și anul trecut, lider de piață rămâne Franța, cu exporturi de 14,4 milioane de tone, în timp ce poziția a treia a fost adjudecată de Germania, cu 6 milioane de tone, urmată de Polonia cu 3,8 milioane de tone.

În total, statele membre au exportat 44 milioane de tone, la fel ca și anul trecut, din care 31,2 milioane de tone de grâu ( de toate tipurile), cu 11% mai mult decât anul trecut.

Ca piețe de desfacere, s-a exportat grâu comun cu precădere în Maroc, Algeria, Nigeria, orz în China, Arabia  Saudită și Iordania și porumb în China, Coreea, UK .

Lideri la exportul de porumb

Pe categorii de cereale, România și-a păstrat poziția de lider la porumb, cu 1,9 milioane de tone, reprezentând 58,7% din cantitatea totală livrată de UE peste granițele sale.

Fermierii locali au produs anul trecut 8,2 milioane de tone de porumb cu 6,6 milioane de tone mai puțin decât anul trecut. România cultivă porumb pe suprafețele cele mai mari.

În rest, suntem pe poziția a doua la exportul de grâu, cu 4,2 milioane de tine, dintr-un total de 29,9 milioane de tone. Franța, cel mai mare exportator, a avut livrări de 10 milioane de tone. De asemenea, suntem al treilea cel mai mare exportator de orz (1,1 milioane de tone) după Franța ( 3,2 milioane de tone) și Germania ( 1,5 milioane de tone).

România a produs anul trecut 1,6 milioane de tone de orz.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BTA: Bulgaria se va alătura iniţiativei BIOEAST pentru o agricultură bazată pe expertiză

Bulgaria va participa la înfiinţarea unei asociaţii internaţionale pentru...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Barbu: România ar putea obţine 30 de mln de tone de porumb anual, după reabilitarea infrastructurii de irigaţii în 2027

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole