15.4 C
București
duminică, 12 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePăduchele negru al cireșului – combaterea în sistem ecologic

Păduchele negru al cireșului – combaterea în sistem ecologic

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi) este unul dintre principalii dăunători la producerea cireșelor pentru consum proaspăt.

În livezile acoperite cu sistem anti-ploaie sau plase anti-insecte, se pot dezvolta populații robuste de afide ce duc la pierderi semnificative de producție și deteriorarea pomilor (Imaginile 1, 2, 9).

Pomii infestați vor avea fructe de calibru mai mic cu aspect compromis din cauza stratului negricios, numit boala pustulelor de funingine, produsă de ciupercile ce se dezvoltă pe „roua de miere” eliminată de afide (Imaginea 2).

Păduchele negru al cireșului poate fi combătut indirect și direct. Combaterea indirectă a păduchelui negru al cireșului include eliberarea dușmanilor naturali sau promovarea lor prin oferirea unui habitat potrivit lor.

V-ar putea plăcea și articolul Soiuri de cireș recomandate pentru producere ecologică.

În sistem ecologic aplicările directe includ:

  • Utilizarea de kaolin (Imaginea 4) toamna pentru a reduce imigrarea afidelor înaripate de la gazda secundară înapoi la cireș (Figura 3).
  • Aplicarea uleiului de parafină în primăvară, înainte de înmugurire când afidele femele fondatoare (fundatrix) ies din ouăle hibernante cu scopul de a produce populația din primăvară (Imaginea 5).
  • Aplicarea de piretrină+săpun sau ulei de neem după înflorire.

*Doza pentru 10.000 m3 a volumului rândurilor pomilor și 1600 l/ha volumul soluției. Verificați specificațiile produselor comerciale.

** Produse pe bază de piretrină încă nu au fost omologate în Republica Moldova și, prin urmare, nu pot fi utilizate de către producătorii agricoli. Informația are scopul de informare privitor de practicile ecologice a producătorilor din UE.

Aceste metode sunt practicate și în agricultura convențională deoarece sunt eficiente, dar, totuși, nu lasă reziduuri de pesticide în fructe.

V-ar putea fi util și articolul Păduchele cenușiu galicol al mărului – controlul în livezi ecologice.

Surse:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE şi din România

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice...
‹ adv ›

Agricultura ecologică în România: Evoluția sectorului

Suprafața cultivată în sistemul ecologic se apropie de pragul de 7% din toată suprafața agricolă a țării. Numărul producătorilor...

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 culturi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți solul cu azot și contribui la formarea materiei organice, deoarece...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole