22.8 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSoiuri de cireș recomandate pentru producere ecologică

Soiuri de cireș recomandate pentru producere ecologică

Pe lângă productivitatea înaltă și calitatea bună a fructelor, toleranța la boli este un criteriu important în alegerea soiurilor potrivite de cireș. La producerea cireșelor, putregaiul brun al florilor și fructelor (monilioza) sunt cele mai importante boli care cauzează daune fructelor.

Pe lângă acoperirea pomilor de cireș pentru prevenirea infecțiilor, pot fi plantate soiuri mai puțin susceptibile.

Minimizarea daunelor la fructe în câmp și la post – recoltare și mai puțin volum de lucru la sortarea cireșelor fără utilizarea produselor de protecție a plantelor.

Caracteristicile soiurilor recomandate pentru producerea ecologică a cireșelor pentru consum în stare proaspătă:

Rating

• foarte limitat/scăzut; •• limitat/scăzut; ••• mediu; •••• înalt/mare; ••••• foarte mare/mare; (S) soi protejat (statut 03.08.2022)

Perioada de înflorire

Ft – foarte timpuriu, t – timpuriu, Mt – mediu timpuriu, M – mediu, MT – mediu târziu, T – târziu;

1 – soiurile cu alelele S diferite sunt complet compatibile (până la 100% polenizare), soiurile cu o alelă S diferită sunt semi-compatibile (până la 50% polenizare). În plus, pentru o bună polenizare, perioada de înflorire a soiului trebuie să se potrivească cu cea a polenizatorului.

2 – autofertil.

Soiuri adiționale: Masdel (+calitatea fructelor, +calibrul fructelor, -productiv); Lapins (+autofertil, +aromă, +productiv); Tamara (S) (+productiv, +calitatea fructelor), Bellise (S) (+productiv, -aromă, -Pseudomonas).

Soiuri cu puțină experiență în producere ecologică: Canada Giant (+productiv, +fermitate, -aromă, supraîncărcat); Penny (+product, +calitatea fructelor, -vigoare, tendință de golire a coroanei, pedunculi scurți); Folfer (S) (+calitatea fructelor, pedunculi scurți); Benton (+calitatea fructelor, doar pe portaltoi de vigoare slabă); Justyna (+productiv, uneori supraîncărcat, -calitatea fructelor); Summer Sun (+productiv, +calitatea fructelor, robust, dulce, alternativă la Kordia în zonele predispuse la înghețuri târzii); Sweet Lorenz (soi timpuriu, +calitatea fructelor, risc de crăpare a fructelor).

Soiuri ce NU sunt recomandate pentru producere ecologică: Earlise; Coralise; Samba; Hudson; Somerset; Summit; Sweetheart®; Techlovan® (S); Carmen (S) (foarte susceptibile la crăparea fructelor).

Informații suplimentare

  • Häseli, A., Friedli, M., Stefani, P. 2021 Lista soiurilor de cireș pentru producere ecologică (DE, FR).
  • Suran, P. et al., 2019 Soiurile de cireș produse la VSUO Holovousy (EN)

Weblinks – Verificați platforma Organic Farm Knowledge pentru mai multe recomandări practice.

Aceste recomandări au fost realizate în urma unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Micoriza – ce este și ce oferă plantelor. Cum sporim ciupercile micorizice în sol

Ciupercile micorizale sunt un tip de ciuperci care trăiesc...
‹ adv ›

Sirfidele – prădătoare care există în culturile agricole și de care trebuie să avem grijă

Sistemele de combatere integrată a dăunătorilor din culturile agricole cuprind pe lângă măsurile chimice (predominante), măsurile de prevenție (mult...

Prevenirea viermelui mărului: păstrați antagoniștii în livezile ecologice de măr și păr

Viermele mărului este cel mai important dăunător în producerea ecologică a fructelor sămânțoase. Practicile de gestionare a plantației urmăresc...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole